SM-keskimatkan ilmoittautumisessa loppukiri. Mitä Naantalin Merimaskussa odottaa ensi viikon sunnuntaina?

Suunnistuksen kesäkausi laitetaan toden teolla käyntiin 6.6. Naantalin Merimaskussa, jossa mitellään keskimatkan Suomen mestaruuksista. Kisajärjestelyiden keskiössä on koko kevään ollut tapahtuman terveysturvallinen järjestäminen. Kilpailunjärjestäjien ja kilpailuun osallistuvien suunnistajien kannalta erittäin huojentava tieto on ollut se, että terveysturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat antaneet viime viikolla vihreää valoa SM-keskimatkan järjestämiselle. Koronatilanne on kuitenkin vaatinut tiettyjä erityisjärjestelyitä ihmiskontaktien minimointiin sekä maskinkäyttö- ja hygieniasääntöihin liittyen, jotta kilpailuiden terveysturvallinen järjestäminen onnistuu.

Suunnistajan näkökulmasta kilpailujen keskiössä on ennen kaikkea laadukas maasto, radat sekä kartta. Ratamestariryhmän johtaja Janne Salmi ei peittele tyytyväisyyttään, kun hänelle tuttuun ja mieluiseen maastoon on nyt saatu SM-tason suunnistuskilpailu:
– Maastoon on kesämökiltämme 5km autolla ja 2km veneellä, joten se on minulle hyvin tuttu. Haaveissa on ollut jo parikymmentä vuotta järjestää täällä jokin isompi suunnistustapahtuma ja olen todella iloinen, että se nyt onnistuu!

Yksi kisamaaston erikoispiirre on se, että se on melko harvalle varsinais-suomalaisellekin aiemmin tuttu maasto. Vanha kartta on Maarian Mahdin vuodelta 1999 ja maasto on ollut hyvin vähäisessä käytössä kaiken kaikkiaan. Voidaan siis puhua lähes neitseellisestä maastosta ainakin alle 35-vuotiaiden osalta mikä on harvinaista 30 minuutin automatkan säteellä Turun keskustasta. Maasto on Janne Salmen mukaan todella hieno ja monipuolinen, kulkukelpoisuudeltaan pääosin erinomainen. Monipuolisuutta ja vaativuutta maastoon tuovat muun muassa 15-20 vuotta vanhat taimikot sekä isot mäet, joista korkein Kaasavuori nousee noin 50 metriä suoraan merenpinnasta.

Kisakartta on Eero-Antti Lonkan laatutyötä ja karttaa on viilattu myös yhdessä ratamestariryhmän kanssa viime kesästä saakka. Kartoituksessa haastavaa on ollut todella runsas kivien ja kumpareiden määrä sekä jyrkännesolat, joiden kuvausta on mietitty huolella useaan kertaan. Seikka mikä voidaan kuitenkin sekä ratamestariryhmän että ratojen koejuoksijoiden toimesta vahvistaa: kartasta saa hyvin irti kilpailussa tarvittavan informaation!

Kilpailussa käytettävät radat ovat luonteeltaan runsasrastisia, mutta varmasti SM-kisan arvoisia eli haastavia sekä taidollisesti, mutta myös fyysisesti. Pieni harmituksen aihe on kuitenkin ollut se, että koronatilanne on tuonut aikuisten katsastuksiin ja MM-leirin aikatauluihin muutoksia, jonka vuoksi osa huipuista ei näillä näkymin pääse mukaan kisaan. Janne Salmi kertoo, että pääsarjojen radat on jopa suunniteltu Tsekin haasteita vastaaviksi ja maastohan on mahtava sekoitus MM-pitkää (jyrkät rinteet, jyrkänteet) kuin keskimatkaa (tarkat rastipisteet). 35-alkuisella ajalla ollaan varmasti korkealla niin SM- kuin MM-keskarilla!

Poikkeuksellisesta alkuvuodesta huolimatta suunnistuksen kilpailukausi on päässyt etenkin toukokuun puolella melko hyvään vauhtiin. Yleisessä sarjassa ja nuorten sarjoissa alkukautta ovat rytmittäneet myös katsastuskilpailut sekä Suunnistusliigan ja Viestiliigan avaukset. Muutamat ovat päässet kokeilemaan vauhtia aikuisten EM-kilpailuissa, kun taas kansalliset kilpailut ovat etenkin toukokuussa tarjonnet myös monelle ikäsarjalaiselle mahdollisuuden avata kilpailukauden. Hyvin vauhtiin päässeen alkukauden jatkumona SM-keskimatka tarjoaa toivottavasti mahdollisimman monelle alkukauden huipennuksen ja mahdollisuuden mitata alkavan kesän kunto ja taitotaso suhteessa muihin oman sarjan kilpailijoihin. Kilpailun mielenkiintoa nostaa myös se, että YLE televisioi kisat!

Ilmoittautuminen SM-keskimatkalle on sujunut kiihtyvissä merkeissä ja 1200 ilmoittautuneen raja laitettiin rikki maanantain iltana 24.5. Ilmoittautuminen päättyy torstaina 27.5. klo 24 ja SM-kisojen tapaan se on kerrasta poikki eli jälki-ilmoittautmista ei ole. SM-keskimatkan järjestäjät toivottavat kaikki lisenssisuunnistajat tervetulleeksi osallistumaan kilpailuun!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail