Fin5-suunnistusviikko 2022 kilpaillaan Päijät-Hämeessä

Vuoden 2022 Fin5-suunnistusviikko juostaan 12.-17.7.2022 Orimattilassa, Lahdessa ja Hollolassa. Järjestävinä seuroina toimivat Rastivarsat Orimattilasta, Lahden Suunnistajat-37 ja Hollolan Urheilijat -46.

Rastiviikko alkaa tiistaina Orimattilan Sammaliston haastavassa avokalliomaastossa, jossa suunnistetaan pitkän matkan kilpailu Rastivarsojen järjestämänä. Osakilpailulle anotaan maailmanrankin kilpailustatusta (World Ranking Event). Toinen osakilpailu suunnistetaan keskiviikkona myös Sammalistossa, mutta nopeatempoisena keskimatkan kilpailuna. Sammalistossa suunnistettiin viimeisimpänä arvokilpailuna SM-keskimatka 2010.

– Sammaliston maastossa ei ole kymmeneen vuoteen järjestetty kilpailuja. Kyseessä on yksi Etelä-Suomen parhaista suunnistusmaastoista. Tartuimme lyhyellä varoitusajalla tähän järjestelyhaasteeseen yhdessä naapuriseurojen kanssa. Edellisen kerran olimme järjestämässä Fin5-suunnistusviikkoa vuonna 1985. Tavoitteenamme on tarjota huippusuunnistajille vaativat radat ja kuntosuunnistajille riittävästi suunnistushaasteita, toteaa Rastivarsojen puheenjohtaja Jorma Hämäläinen.

Torstaina on suunnistusviikon välipäivä, jolle on suunnitteilla suppailtarastit sekä suunnistajien golfkilpailu. Lisäksi tavoitteena on järjestää viikon aikana useamman osakilpailun tarkkuussuunnistuksen kilpailusarja.

Perjantai-iltana on kolmas osakilpailu sprintin muodossa Lahden keskustan ja Matkakeskuksen lähettyvillä. Sprinttikilpailulle haetaan myös WRE-statusta ja kilpailu onvuoden 2023 SM-sprintin esikilpailu. Osanottajamäärältään kilpailu tulee todennäköisesti olemaan historian suurin sprinttisuunnistustapahtuma Suomessa.

– Olemme iloisia että voimme olla mukana toteuttamassa FIN5-suunnistusviikkoa jälleen kerran Lahdessa. Voimme tarjota sopivaa haastetta sekä sprintissä perjantai-iltana että pitkien matkojen suunnistuksessa sunnuntaina. Seuramme on rutinoitunut kilpailujenjärjestäjä, ja tässä sprinttikisassa voimme testata kisaorganisaatiomme toimintaa seuraavan vuoden SM-kisaa varten, toteaa Lahden Suunnistajien puheenjohtaja Kauko Suhonen.

Neljäs osakilpailu on keskimatkan suunnistus lauantaina Tiirismaan rinteillä Hollolan Urheilijoiden järjestämänä. Etelä-Suomen korkeimmalle kohoava maasto tuottaa haasteitaan jyrkkine ja kivikkoisine rinteineen. Keskimatkan kilpailuun vaativa yhtenäinen maastoalue takaa suunnistuksellisuuden aivan radan loppuun asti.

– On hienoa olla järjestämässä Fin5-suunnistusviikkoa yhdessä Rastivarsojen ja Lahden Suunnistajat -37 kanssa. Fin5 2022 tarjoaa osallistujille erilaisia maastoja ympäri Päijät-Hämeen hienoimpia suunnistusmaastoja, joihin Tiirismaakin kuuluu. Etelä-Suomen korkein mäki Tiirismaa tarjoaa upean maaston keskimatkan kisalle, jossa kilpailijoiden kartanlukutaitoja tullaan testaamaan, summaa Hollolan Urheilijoiden suunnistusjaoston puheenjohtaja Anneli Vainik.

Päätösosakilpailu suunnistetaan sunnuntaina Messilän ja Tapanilan nopeissa maastoissa pitkän matkan kilpailuna Lahden Suunnistajat -37 isännöimänä. Eliitti- ja A-sarjoissa kilpailu suunnistetaan takaa-ajona aiemman viikon yhteisaikojen perusteella lähtöviive laskien. Osakilpailut 4 ja 5 ovat samoissa maastoissa kuin vuoden 2000 Fin5 ja World Cup -viikon päätösosakilpailut.

Suunnistusviikko juostaan poikkeuksellisesti neljästä eri kilpailukeskuksesta. Jokaisen kilpailukeskuksen rakentamisessa on oma työnsä, mutta kun suuria rakennelmia ei tehdä, niin voidaan keskittyä itse olennaiseen eli täysipainoiseen suunnistukseen. Tavoite on maksimoida suunnistusnautinto erityisesti vaativampia ja lyhyempiä matkoja juokseville seniorisuunnistajille.

Kaksi WRE-osakilpailua ja rastiviikosta toteutettava koko viikon kestävä netti-tv-lähetys pyrkivät nostamaan niin kilpailun tasoa kuin mielenkiintoa. Samoin viikko tarjoaa ensiluokkaisen valmistautumisen Viron EM-kisoihin. Kaksi pitkän matkan, kaksi keskimatkan ja yksi sprinttisuunnistuskilpailu kuvaavat hyvin ajan henkeä suunnistuksessa, ja siten suunnistusviikolla ratkotaankin suunnistuksen yleismestarit. Suunnistusviikolle odotetaan osanottajiksi maan parhaimmisto ja yhteensä noin 2500-3000 osanottajaa kilpa-ja kuntosarjoihin. Muu huoltajajoukko ja yleisö nostaa vielä ihmismäärää useilla sadoilla. Tapahtumiin on vapaa pääsy seuraamaan kilpailua.

Fin5-suunnistusviikko on suunnistettu aiemmin Päijät-Hämeessä vuosina 1985, 1991 ja 2000. Vuoden 2022 järjestäjien tavoitteena on tarjota viisi tasaisella laadulla toteutettua, mutta kuitenkin erilaisilla mausteilla höystettyä osakilpailua, joilla tavoitellaan paikkaa suunnistusklassikkojen joukossa.

Kisajärjestäjien tiedote