Merja Rantasella on kova tahto menestyä MM-rasteilla

Merja Rantanen on valmis kovaan taistoon MM-areenalla: kannustajia lapset Urho (1v, sylissä), Elna (5v) ja Otto (12v).

Suunnistuksen MM-kisat alkavat tiistaina keskimatkan karsinnalla Norjan Östfoldissa, Oslon eteläpuolella. Merja Rantanen on Suomen kahdeksasta MM-suunnistajasta kokenein, sillä hän starttaa jo 10. MM-kisoihinsa.

– Vuodet ovat menneet aika nopeasti, mutta jännitys ja into ovat ihan samanlaisia kuin Tsekkiin valmistauduttaessa – kokemusta toki on vähän enemmän, naurahtaa Rantanen muistelleen MM-debyyttiään vuonna 2008.

Kahdeksan MM-mitalia urallaan voittanut Rantanen tietää, mitä menestys kauden pääkisoissa vaatii. Se on ollut myös mielessä, kun jämsäläinen on kotioloissa kisakuntoaan viimeistellyt.

– Pääpointti ajatuksissa on se, että en lähde yrittämään mitään ylimääräistä, vaan luotan omaan tekemiseen, sillä se tulos tehdään niin harjoittelussa kuin kisoissakin.

Norjassa kilpaillaan ensimmäistä kertaa uudistetulla MM-ohjelmalla: jatkossa MM-suunnistus järjestetään vuorovuosin maasto- ja sprinttimatkojen ohjelmalla. Norjassa kisataan siis keskimatkan, pitkän matkan ja viestin mitaleista ja ensi vuonna ohjelmassa on sprinttimatkat (sprintti, pudotussprintti ja sprinttiviesti) Tanskassa. Viime vuosista poiketen keskimatkalla käydään myös karsinta. Rantanen sanoo valmistautuvansa viimeisiin maastomatkojen MM-kisoihinsa, mutta haluavansa kokea uudistuksen toisenkin puolen eli sprinttikisat ensi vuonna.

– Se on fakta, joka ruokkii sitä tahtoa tähän päivittäiseen tekemiseen ja kilpailuihin. Norja nimenomaan on sellainen maastomatkojen maa. Pitkä matka Norjassa – siinä on jotain alkukantaista, hehkuttaa Rantanen jo etukäteen MM-viikon ensimmäistä finaalia keskiviikkona.

Norjan MM-maastoja Rantanen kuvaa raskaiksi sekä fyysisesti että taidollisesti.

– Töitä pitää tehdä koko ajan pääkopalla ja maastopohja on vaativaa jalalle sekä kropalle. Rinnettä löytyy sekä isoja ja pieniä jyrkänteitä, joista pitää puikkelehtia ylös ja alas. Suunnistuksessa pitää olla tarkkana koko ajan, eikä ote saa herpaantua.

Rantanen tietää kuntonsa hyväksi ja sitä pönkittää kova tahto menestyä.

– Olen puhunut koko ajan, että MM-mitalit on Norjassa tavoitteena. Vaikka maailmanmestaruutta haetaan, en lähde henkseleitä paukuttamaan. Tärkeintä on saada oma suoritus tehtyä, niin tylsältä kuin se kuulostaakin: sen jälkeen kaikki on mahdollista. Toivotaan, että korvien välistä löytyy kova pää, sillä tahtotila on tärkeä asia minun urheilussani, Rantanen tunnustaa.

Rantanen kilpailee Norjassa kaikilla matkoilla. Hänen lisäkseen tiistain keskimatkan karsintaan starttaavat Venla Harju, Saila Kinni ja Marika Teini, jonka EM-kulta viime kesältä tuo Suomelle neljännen starttipaikan. Miehissä keskimatkan kisaavat Miika Kirmula, Aleksi Niemi ja Topi Syrjäläinen. Pitkälle matkalle suomalaisista lähtevät Harju, Rantanen ja Teini sekä Kirmula ja Elias Kuukka.

Suomen MM-joukkue ja kisojen seurannat

MM-ohjelma: ti 13.8. keskimatkan karsinta, ke 14.8. pitkä matka, pe 16.8. keskimatkan finaali, la 17.8. viesti

Kisajärjestäjien sivut: www.woc2019.no