Kirmula taisteli neljänneksi

Suunnistuksen maailmancupin avauskierros jatkui Helsingin Suunnistajien isännöimänä Vihdissä ja Nuuksiossa pitkän matkan kilpailulla. Suunnistajat laitettiin edellisen päivän keskimatkan tulosten perusteella lähtöjärjestykseen, jossa parhaiten pärjännyt lähti maastoon ensimmäisenä.

Takaa-ajossa usein tapahtuvaa letkan muodostumista ei tällä kertaa suuremmin tapahtunut ja kirkkaimmat mitalit ratkaistiin omilla suorituksilla. Keskimatkan voittaja, Ruotsin Gustav Bergman piti päänsä kylmänä ja säilytti johdon lähdöstä maaliin. Samoin teki hopealle suunnistanut ranskalainen Frederic Tranchand.

13,4 kilometrin pituisen kisan kolmannesta sijasta sen sijaan käytiin verinen kamppailu viiden miehen voimin. Vojtech  Kral, Magne Daehli, Martin Regborn, Miika Kirmula ja Olav Lundanes taistelivat loppulenkille saakka pronssimitalin kohtalosta. Pisimmän korren vei lopulta Norjan Daehli juuri Kirmulan nenän edestä. Suomalaisen huima loppukiri ei aivan riittänyt, mutta upea neljäs sija maailmancupissa oli miehen toistaiseksi paras suoritus maajoukkuepaidassa. Tulos oli harvinaista herkkua Suomen miehille. Edellinen maailmancupin viiden parhaan joukkoon suunnistanut mies oli Fredric Portin vuonna 2017.

– Yhteislähtö on mukavaa, varsinkin jos on jalkoja ja tänään oli. Ennen varvausta tuli vähän kiire, kun olin letkan takapäässä ja piti kelata kiinni. Muutamalla rastilla pääsin vähän kuittaamaan Daehlia, mutta hän on aika vahva lopuissa. Tänään ei ollut itsellä enempää, vaikka oli vahva päivä, Kirmula kertoo hengityksen tasaannuttua.

Aivan ehjin nahoin Kalevan Rastin suunnistaja ei kisasta selvinnyt. Yhteenotto oksan kanssa olisi voinut keskeyttää kisan ennen loppulenkkiä.

– Juuri ennen kartanvaihtoa oli vanhaa kuusikkoa ja tikkuja törötti aika suoraan juoksusuuntaan ja vauhdilla kun tullaan, välillä voi käydä näin. Pelästyin kun päähän sattui aika paljon ja oli käsi ihan veressä, mutta onneksi ei ollut pahempaa ja pääsin maaliin.

Kirmula totesi maailmancupin kahden ensimmäisen kilpailun lopputulosten olleen pienoisia yllätyksiä.

– Vaikka tiesin keväällä olevani hyvässä kunnossa, en olisi uskonut, että heti pystyy olemaan näinkin korkealla. Vähän ihmeellinen olo.

Myös Suomen muista miehistä löytyi onnistujia sunnuntain kisassa. Aleksi Niemi tykitti sijalta 44 peräti sijalle 17, ja oli syystäkin tyytyväinen.

– Ajattelin lähdössä, että ei tässä ole mitään hävittävää. Kulku oli hyvä ja alun jonojen jälkeen pääsin tekemään omaa työtä. Tästä jäi hyvä maku ja turnaustahan on vielä jäljellä, muistutti Niemi viitaten tiistain sprinttiviestiin.

Myös Joni Hirvikallio (22.), Aleksi Karppinen (24.) ja Akseli Ruohola (28.) saivat nostettua takaa-ajossa lähtösijaansa reilusti.

Suunnistuksen maailmancup jatkuu tiistaina Helsingin Senaatintorilla juostavalla sprinttiviestillä.

Kisasivut: http://helsinkiowcup.fi/

Tulokset, maailmancup, takaa-ajo, Vihti

Miehet: 1) Gustav Bergman SWE 1.12.18, 2) Frederic Tranchand FRA 1.14.17, 3) Magne Daeli NOR 1.14.23, 4) Miika Kirmula FIN 1.14.23, 5) Martin Regborn SWE 1.14.36, 6) Daniel Hubman SUI 1.14.56, 17) Aleksi Niemi FIN 1.20.00, 22) Joni Hirvikallio FIN 1.21.03, 24) Aleksi Karppinen FIN 1.21.11, 28) Akseli Ruohola FIN 1.22.24, 40) Mikko Knuuttila FIN 1.26.22, 46) Elias Kuukka FIN 1.26.34, 51) Eetu Savolainen FIN 1.27.02.