Hara niukasti mitalisijojen ulkopuolelle EM-sprintissä

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina käydyllä sprinttikilpailulla. Kilpailu käytiin Wrocklawin olympiastadionin ympäristössä ja tarjolla oli nopeavauhtiasta ajoa runsasväkisessä liikuntapuistossa, eikä tällä kertaa vältytty vaaratilanteilta.

Päivän paras suomalainen Puolassa oli niukasta mitalisijojen ulkopuolelle jäänyt Marika Hara. Tampereen Kooveeta seuratasolla edustava nainen jäi ikävien sattumusten takia kilpailun neljänneksi. Kultaa otti vuoden 2017 kolminkertainen nuorten maailmanmestari Veronika Kubinova, joka on tehnyt vahvaa nousua maailman huipulle.  Vaikka nyt saatu EM-mitali oli tsekille ensimmäinen, viime vuonna nuori nainen ajoi MM-keskimatkalla pronssille.

Myös Haralle henkilökohtainen mitali oli lähempänä kuin pitkään aikaan. Hara oli vielä kilpailun loppupuolelle asti kiinni mitalissa, mutta vauhtia hidasti niin törmääminen paikallisen pyöräilijän kanssa kuin renkaisiin jumiin jäänyt oksa, jota poistamaan nainen joudui pysähtymään. Ero pronssia ottaneeseen Ruotsin Nadia Larssoniin oli lopulta alle 15 sekuntia. Toisaalta viides sijakin oli vain kahden sekunnin päässä.

– Järjestäjät olivat varoitelleet väestä, mutta meidän lajissamme pitää keskittyä karttaan ja välillä joutuu menemään vähän riskillä. Minulla oli epäonnea, kun kolaroin ja sen jälkeen piti kyllä ottaa risteykset varovammin.  Lopulta on yksi hailee olenko neljäs tai viides. Minulle riittää tieto siitä, että vauhti riittää maailmankärkeen, heinäkuun lopun MM-kilpailuihin tähtäävä nainen kertoo.

Miehissä kamppailu mitalisijoista oli tiukkaa. Voiton sekuntitaistelussa otti lopulta Viron Lauri Malsroosin kolme sekuntia ennen Krystof Bogaria. Dramatiikkaa kärkikamppailuun tuli, kun mitalisijoista taistelleet Tsekin Vojtech Ludvik ja Venäjän Grigori Medvedev hylättiin kielletyllä alueella ajamisesta.

Suomalaisista parhaiten menestyi Jussi Laurila, joka oli kilpailun seitsemäs vain neljä sekuntia joukkuetoveri Pekka Niemeä nopeammalla ajalla.

– Semihyvä suoritus. En ole 100 % tikissä ja suunnistuksellisesti tuli pari tyhmää koukkua, vaikka kokonaisuutena suoritus oli ihan ok. Kartanluku oli haastavaa, kun samalla alueella ajettiin kolme kertaa ristiin, Laurila kertoi päivän haasteista.

Myös ensimmäisissä aikuisten arvokilpailuissa ajanut Teemu Kaksonen teki vakuuttavan suoritukset. Vielä puolessa välissä kilpailua nuorukainen oli kiinni podiumsijassa, mutta kaatumisen seurauksena miehen lopputulos vajaan 10 kilometrin radalla oli 14. vain 1.17 kärkeä hitaammalla ajalla.

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut jatkuvat maanantaina ajettavalla yhteislähtökilpailuilla.

Kisaseuranta ja tulokset: http://emtboc2019.pl/live/

Pyöräsuunnistuksen EM-sprintti, Wroklaw, Puola

Naiset:1) Veronika Kubinova CZE 21.06, 2) Camilla Sogaard DEN 22.23, 3) Nadia Larsson SWE 22.31, 4) Marika Hara FIN 22.44, 5) Anastasia Svir RUS 22.47, 6) Claire Dallimore GBR 23.00,…12) Kaarina Nurminen FIN 24.00, 29) Ingrid Stengård FIN 25.14, 34) Antonia Haga FIN 25.36

Miehet: 1) Lauri Malsroos EST 20.47, 2) Krystof  Bogar CZE 20.50, 3) Valeri Gluhov RUS 21.15, 4) Viktor Larsson SWE 21.27, 5) Jonas Maiselis LTU 21.35, 6) Anton Foliforov RUS 21.38, 7) Jussi Laurila FIN 21.39, 8) Pekka Niemi FIN 21.43, 14) Teemu Kaksonen FIN 22.04,  30) Juha Lilja FIN 23.14, 30) Kare Kaskinen 23.14, 38) Petrus Hanhijärvi FIN 23.34