Asikkalan Raikas ja Kokkolan Suunnistajat pyöräsuunnistuksen SM-kultamitaleille

Pyöräsuunnistuksen SM-pariviesti käytiin lauantaina Seinäjoella helteisissä olosuhteissa. Törnävän puistoalueelle levittäytyneessä viestissä saatiin uudet kultamitalistit, kuin viime vuoden hopamitalistit, Asikkalan Raikas miehissä ja Kokkolan Suunnistajat naisissa, kirkastivat sijoitustaan pykälällä.

Asikkalan Raikas vauhdikkain miehissä

Miesten viestikultaa otta Asikkalan Raikkaan kaksikko Konsta Vanhanen ja Samuel Pökälä. Asikkalan kaksikko nousi toisella osuudella kärkeen ja piti paikkansa viestin loppun asti. Voitto alkoi varmistua osuus osuudelta muiden mitalisuosikkien tullessa hylätyksi nopeakulkuisessa ja runsasrastisessa maastossa.

-Hylkäykset veivät vähän jännitystä kilpailusta ja ankkuriosuudella oli sen verran eroa, että saatoin rauhassa pysähdellä ja öögailla karttaa. Radan loppuosa oli pienipiirteisessä maastossa, jossa tuli helposti ohiajoja. Onhan se hieno kirkastaa viime vuotinen mitali kullaksi, maantieajosta takaisin pyöräsuunnistusurille palannut Samuel Pökälä pohdiskeli.

Miehen pari Konsta Vanhanen oli niin ikää iloinen mitalista. Mies on ajatellut pitävänsä välivuotta pyöräsuunnistuksesta ja keskittyvänsä suunnistukseen, mutta lähti kuitenkin houkuteltana mukaan viestiin.

– Laji on jäänyt vähän vähemmälle ja tämä taisi olla ensimmäinen karttatreeni pyörän kanssa tälle vuodelle. Marikalle (Hara) kiitos pyörän lainasta, Vanhanen kiitteli maajoukkuenaista vauhdikkaasta menopelistä.

Asikkalan ero toiseksi ajaneeseen Vaajakosken Terään (Petteri Huikko, Jouni Kahelin) oli maalissa yli kuusi minuuttia. Pronssille ajoi minuutin Vaajakoskea hitaampana Tampereen Pyrinnön nuori kaksikko Antti Rissanen ja Juha Lilja.

Naisten kulta vihdoin Kokkolaan

Kokkolan Suunnistajien naiset, Marja Penttilä ja Ruska Saarela, ovat joutuneet tyytymään vuosi toisensa jälkeen hopeaan SM-viestissä Kooveen kaksikon Marika Haran ja Henna Saarisen viedessä kultaa vuosi toisensa perään. Tänä vuonna Koovee ei kuitenkaan saanut joukkuetta viivalle Henna Saarisen toipuessa vielä selkäleikkauksesta, joten Kokkolan otti kultamitalin itselleen selvin sävelin, ennen viime vuotisia pronssimitalisteja Pargas IF:n Dina Alexanderssonia ja Henna Hertsbackaa.

Edellisen kerran lähes vuosikymmenen yhdessä ajanut Kokkolan kaksikko sai kultaa vuonna 2014.  jolloin Koovee hylättiin puuttuvan rastin takia.

-Vähän oli vaikea keskittyä omaan suoritukseen ja sen huomasi, että viimeinen isku puuttui, kun kovia kilpailuja ei ole vielä alla. Kyllä tämä oli hyvä aloitus tälle vuodelle. Vielä kun voitettaisiin silloin, kun Koovee on mukana kilpailussa, Ruska Saarela harmitteli pahimman kilpakumppanin puuttumista.

Myös Marja Penttilä oli tyytyväinen kultamitaliin.

-Mitali tuntuu sairaan hyvältä. Uskalsimme tätä toki toivoa, mutta pyöräsuunnistuksessa mikään ei ole varmaa ja ei se kulta helpolla tuke. Kilpailu oli aikamoista vilsketta ja vilinää ja koko ajan piti katsoa karttaa ja maastoa ja varoa muita ihmisiä, Penttilä kertoo vauhdikkaasta kilpailusta.

Pronssille naisissa ajoi Lounais-Hämeen Rastin kaksikko Salla Koskela ja Tuuli Lehtimäki. Vielä neljännessä vaihdossa kaksikko oli hopealla Kokkolan kintereillä, mutta Koskela meinasi jättää viidennellä osuudella yhden rastin väliin ja joutui palaamaan.

-Näin jo Kokkolan selkää, mutta skippasin yhden rastin. Kuutos rastilla totesin, että olisihan sitä voinut tuolla viitosrastillakin käydä. Olin nyt ensimmäistä kertaa kartan kanssa kisoissa hisukauden jälkeen. Pyöräsuunnistus on hyvää treeniä, mutta ajotaito ja vauhti ei ihan riitä, menestynyt hiihtosuunnistaja Koskela kertoi kauden ensimmäistä pyöräsuunnistuskilpailuistaan.

SM-pyöräsuunnistukset jatkuvat Seinäjoella sunnuntaina käytävällä keskimatkan kilpailulla.

Kisasivut ja täydelliset tulokset

SM-pyöräsuunnistus, pariviesti, Seinäjoki 18.5.

Miehet:

1) Asikkalan Raikas 1 1.56.14 (Konsta Vanhanen, Samuel Pökälä), 2) Vaajakosken Terä 1 2.02.31 (Petteri Huikko, Jouni Kahelin), 3) Tampereen Pyrintö 1 2.03.30 (Antti Rissanen, Juha Lilja), 4) Hyvinkään Rasti 1 2.05.33 (Joona Kleemola, Sakari Puolakanaho), 5) Kokkolan Suunnistajat 1 2.06.59 (Timo Hongell, Samuli Saarela), 6) Lahden Suunnistajat-37 1 2.16.33 (Evgeni Logvinchuk)

Naiset:

1) Kokkolan Suunnistajat 1 1.53.55 (Marja Penttilä, Ruska Saarela), 2) Pargas IF 1 1.58.16 (Dina Alexandersson, Henna Hertsbacka), 3) Lounais-Hämeen Rasti 1 1.58.40 (Salla Koskela, Tuuli Lehtimäki), 4) Lammin Säkiä 1 2.17.05 (Marja Rantanen, Mari Koivunen), 5) Kortesjärven Järvi-Veikot 2 2.17.07 (Eeva-Liisa Hakala, Päivi Hautamäki), 6) Valkeakosken Haka 1 2.27.46 (Jutta Nurminen, Tiina Paavola)