Linnainmaa MM-pronssille pitkällä matkalla

Tero Linnainmaa avasi Suomen mitalitilin upeasti hiihtosuunistuksen MM-kisojen ensimmäisenä päivänä. Linnainmaa taisteli tiensä MM-pronssille Venäjän Andrei Lamovin ja Norjan Lars Moholdtin jälkeen. MM-mitali oli Kyrös-Rastin miehelle uran ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali. Kaksi vuotta sitten Linnainmaa otti viestipronssia.

Toisen polven MM-mitalistin suoritus pitkällä matkalla oli tasapainoinen, mutta ei mitali lähes kahden tunnin kisassa helpolla tullut. MM-kilpailun ensimmäinen startti käytiin pikkupakkasessa ja lumisateessa Ruotsin Lapissa, Piitimessä. Kisan alusviikolla tullut lumipyry on tehnyt maaston ja urat pehmeiksi, mikä entisestään pidensi muutenkin ylipitkää pitkää matkaa ja teki hiihtämisestä raskasta.

– Taktiikkana oli säästää energiaa silloin kun voi ja pitää vauhtia silloin, kun ura oli kovempaa. Tein muutaman pienen, sellaisen 20 sekunnin virheen. Ehkä siitä minuutti-puolitoista olisi saanut viilattua pois – aika vaikea sanoa, kun pari tuntia työnnetään. Reilun tunnin jälkeen alkoi kädet krampata, mutta se helpotti loppumatkasta, tiivisti Linnainmaa MM-mitalikisansa tuoreeltaan.

Linnainmaa oli iloinen uransa parhaasta sijoituksesta, vaikka suoritus ei paras mahdollinen ollutkaan.

-Suoritus ei ollut paras, kun virheitä tuli joku minuutti. Mitali on toki upea juttu ja varsinkin kuin se tuli pitkältä matkalta; väliaikalähdöllä käyty pitkä matka on varsinainen kuninkuusmatka. Kannatti kesällä käydä lenkillä kelillä kuin kelillä, Linnainmaa iloitsi mitalistaan.

Suomalaismiesten edellinen henkilökohtainen MM-mitali hiihtosuunnistuksesta on vuodelta 2015, jolloin Staffan Tunis voitti MM-keskimatkan kultaa ja pitkän matkan pronssia Norjassa.

Suomalaisten kokonaispanos oli MM-pitkällä kerrassaan hieno: Tuomas Kotro oli viides, Jyri Uusitalo kahdeksas ja Janne Häkkinen 17.

Myös naisissa Suomen mitali oli lähellä. Loppumatkasta totaalisesti väsähtänyt Salla Koskela oli lopulta 4. Mitali jäi 1,5 minuutin päähän.

-Tänään oli pitkä ja rankka kilpailu. Viimeisen kartanvaihdon jälkeen energiat vain loppuivat ja olo paheni ja paheni loppua kohti. Onneksi ei tarvinnut yksin tulla vaan sai seurattua edellä menevän selkää, maaliin totaalisen uupuneena selvinnyt Salla Koskela harmitteli ylipitkäksi venynyttä matkaa.

Muista suomalaisista Marjut Turunen oli 6., Milka Reponen 9. ja Liisa Nenonen 15.

Päävalmentaja Jarkko Urpalainen oli tyytyväinen joukkueensa kisaviikon avaukseen.

– On se hienoa, että saimme pitkästä aikaa miesten sarjassa mitalin. Molemmissa sarjoissa kolme urheilijaa 10 parhaan joukossa osoittaa, että Suomen joukkue oli tänään erittäin vahva, Urpalainen iloitsi.

MM-kilpailut jatkuvat torstaina käytävällä sprintillä. Suomea MM-sprintissä edustavat Salla Koskela, Milka Reponen, Mirka Suutari, Marjut Turunen ja miehissä Tuomas Kotro, Tero Linnainmaa, Ville- Petteri Saarela, Eevert Toivonen.

Seuraa MM-kisoja

Hiihtosuunnistuksen MM-kisat, Piitime Ruotsi

Pitkä matka

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 1.47.53, 2) Alena Trapeznikova RUS 1.54.04, 3) Maria Ketskina RUS 1.54.40, 4) Salla Koskela FIN 1.56.03, 5) Magdalena Olsson SWE 1.56.40, 6) Marjut Turunen FIN 1.57.02, 9) Milka Reponen FIN 2.01.14, 15) Liisa Nenonen FIN 2.07.03.

Miehet: 1) Andrei Lamov RUS 1.52.12, 2) Lars Moholdt NOR 1.54.58, 3) Tero Linnainmaa FIN 1.56.03, 4) Sergei Gorlanov RUS 1.56.45, 5) Tuomas Kotro FIN 1.57.49, 6) Erik Rost SWE 1.57.56, 8) Jyri Uusitalo FIN 1.58.17, 17) Janne Häkkinen FIN 2.05.01.