Suunnistuksen maailmancup päätökseen Tsekissä

Suunnistuksen maailmancup-kausi päättyy viikonlopun finaalikierrokseen Tsekissä, jossa kilpaillaan neljän osakilpailun paketti. Kisaviikonloppu on sprinttipainotteinen, sillä ainoana maastomatkana kilpaillaan lauantaina keskimatkalla. Finaalikierros Prahassa alkaa torstaina pudotussprintillä, joka tulee uutena MM-ohjelmaan kahden vuoden kuluttua Tanskassa. Perjantaina vuorossa on sprinttiviesti ja kauden viimeiset maailmancup-pisteet jaetaan sunnuntain sprintissä.

Suomen päävalmentaja Petteri Kähäri ennakoi hektistä ja fyysisesti raskasta kisarupeamaa.

– Varsinkin niille urheilijoille, jotka etenevät torstain pudotussprintissä välierävaiheeseen ja finaaliin asti, setti on fyysisesti erittäin rankka. Uskon kuitenkin, että kaikilla riittää virtaa tehdä täysipainoisia ja hyviä suunnistussuorituksia vielä näin kauden päätteeksi. Fyysisesti jokainen antaa varmasti kaikkensa Suomi-paidassa.

Ruotsin Tove Alexandersson on käytännössä varmistanut jo viidennen peräkkäisen maailmancupin kokonaiskilpailun voittonsa. Seuraavista sijoista tiukimmin taistelevat Venäjän Natalia Gemperle, Suomen Marika Teini ja Ruotsin Karolin Ohlsson. Teinin lisäksi suomalaisista kymppisakkiin pääsystä kisaa Maija Sianoja, joka on tiiviissä ryppäässä ennen finaalikierrosta juuri 10:nä. Miehissä voittotaistelussa ovat kiinni Sveitsin Matthias Kyburz ja Daniel Hubmann sekä Norjan Olav Lundanes. Suomen miehistä eniten pisteitä on kasassa Aleksi Niemellä, joka ennen finaalikierrosta on sijalla 21.

– Nämä neljä kisapäivää ovat niin joukkueen kokeneemmille kuin ensikertalaisillekin taas kerran hyvä mahdollisuus mitata tasoaan kansainvälisesti. Jokainen startti on tärkeä, kun ajatellaan vaikkapa joukkueen nuorempien urheilijoiden urakehitystä ja itseluottamuksen rakentumista, Kähäri muistuttaa.

Torstain pudotussprintissä nähdään myös uusi hajontamenetelmä, jossa kilpailija voi tietyssä osaa rataa valita muutamasta vaihtoehdosta seuraavan rastinsa.

– Se tuo oman leimansa torstain kilpailuun, sillä menetelmää ei ole laajassa mittakaavassa kokeiltu montaa kertaa ja suurin osa meidänkin joukkueestamme on tämän haasteen edessä ensimmäistä kertaa. Menetelmä antaa mahdollisuuden myös taktikointiin, Kähäri arvioi.

Viikonlopun finaalikierros antaa kokemusta paitsi uudesta MM-formaatista myös tulevista MM-maastoista, sillä keskimatkan kilpailu käydään vuoden 2021 MM-kisoja vastaavassa, ainutlatuisessa maastotyypissä hiekkakivipaaseineen ja jyrkkine rinteineen.

– Tuo kisa tulee olemaan niin suunnistuksellisesti haastava kuin fyysisesti raju, sillä radoilla on nousua keskimäärin sata metriä kutakin kilometriä kohti, Kähäri summaa viikonlopun antia.

Yle televisioi viikonlopun sprinttikisat Tv2:ssa. Torstain ja perjantain lähetykset alkavat klo 18 ja sunnuntain klo 11.

Maailmancupin finaalikierroksen aikana Prahassa järjestetään Kansainvälisen suunnistusliiton kongressi, jossa yhtenä mielenkiintoisena päätösasiana on hallituksen kokoonpano. Suomen ehdokas hallituksen uudeksi jäseneksi on Hannu Kottonen. Kongressi kokoontuu lauantaina.

Suomen joukkue
Maailmancupin kokonaispisteet
Järjestäjien sivut