Urheiluakatemiahaku 7.10. mennessä

Suunnistusliitto tehostaa suunnistusmaajoukkueen urheilijoiden yksilöllisten valmennusprosessien tukemista ja haluaa olla jatkossa tiiviimmin mukana kärkiurheilijoiden ja tulevaisuuden lahjakkuuksien arkivalmennuksen suunnittelussa ja seurannassa. Helsingin, Tampereen ja Turun urheiluakatemioiden suunnistuksen valmennuskeskustoiminta kohdennetaan aiempaa pienemmälle ryhmälle, jotta yksilöllinen valmennusote ja tiivis yhteistyö urheilijan tiimin kanssa mahdollistuu.

Nuorten olympiavalmentajat (NOV) vastaavat valmennuskeskuksissa kärki- ja talenttiurheilijoiden kansainvälisen vaatimustason mukaisen valmentautumisprosessin tukemisesta. Valmennukseen kuuluu tiivis ja hyvä yhteistyö urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien, seurojen valmennusvastaavien sekä urheiluakatemian asiantuntijoiden kesken. Valmennuskeskustoiminnan kohdentaminen vain kansainvälisen tason urheilijoihin on osa huippusuunnistuksen toimintaympäristön roolituksen selkeyttämistä, missä tavoitteena on liiton ja seuran vastuualueiden kirkastus ja samalla voimallisempi yhteistyö suomalaisen huippusuunnistuksen menestyksen eteen. Taustalla on niin ikään Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön linjaus, missä lajiliitoilta odotetaan kärkiurheilijoiden valmennuksen tehostamistoimia.

Urheiluakatemioiden suunnistusvalmennusryhmien uudet valintakriteerit astuvat voimaan tänä syksynä. Urheilijat valitaan vuoden 2018-2019 Urheiluakatemiavalmennukseen 7.10. mennessä jätettyjen hakemusten, kauden kansainvälisen kilpailumenestyksen sekä 1.1.-30.9. tehtyjen rata- ja maastotestisuoritusten perusteella.

Urheiluakatemian jäsenyyttä hakevat urheilijat täyttävät hakulomakkeen ja ilmoittavat kirjallisesti halukkuudestaan osallistua valmennusryhmätoimintaan nuorten olympiavalmentajalle (HKI/Antti Örn, TRE/Antti Harju, TKU/Jari Sipilä). Urheilijat, jotka eivät tule valituksi suunnistuksen valmennusryhmiin voivat silti riittävällä kansallisella menestyksellä saada urheiluakatemiajäsenyyden, joka oikeuttaa kaupungin liikuntaolosuhde-etuihin.

Ryhmävalinnat julkistetaan 20. lokakuuta ja valmennustoiminta uusilla ryhmillä alkaa 1. marraskuuta.

UrheiluakatemiaHakulomakeYhteyshenkilö
Tampereen UrheiluakatemiaHakulomakeNOV Antti Harju, p. 040 583 8749, 
antti.harju(a)suunnistusliitto.fi
Turun seudun UrheiluakatemiaHakulomakeNOV Jari Sipilä, p. 040 593 7016, jari.sipila(a)suunnistusliitto.fi
Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia, URHEAHakulomakeNOV Antti Örn, p. 044 515 5505, 
antti.orn(a)suunnistusliitto.fi

 

Valintakriteerit

Suunnistajien valintakriteerit urheiluakatemioiden valmennusryhmiin (Helsinki, Tampere, Turku):

 • aikuiset ja nuorten maajoukkueurheilijat sekä Team Kisakallio talenttiurheilijat
 • rankilla 30 parhaan joukossa
 • rata- ja maastotestin aika suhteessa ikäluokan tavoitetasoihin (Vauhtia, taitoa, kanttia!)
 • lisäpaikat näkemyksellä tulevaisuuden menestyspotentiaalista (Vauhtia, taitoa, kanttia!)
 • valinnat tehdään yhdessä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa
 • valinta edellyttää kansainvälisen menestyspotentiaalin lisäksi ehdotonta sitoutumista nuorten olympiavalmentajan johdolla tapahtuvaan valmennustarjontaan

Lisätietoa testeistä ja valintakriteereistä
Lisätietoa nuorten olympiavalmentajien työtehtävistä

Valmennustarjonta

Urheiluakatemian valmennus tapahtuu Nuorten olympiavalmentajan (NOV)  johdolla. Ohjattuja harjoituksia järjestetään 4-6krt/vko, joista keskimäärin kaksi on suunnistusharjoitusta ja loput juoksu-, ominaisuus- ja tukiharjoittelua sekä kehityksen seurantaan liittyvää testausta. Viikoittaisen harjoittelun lisäksi järjestetään leiripäiviä. Toiminta on tavoitteellista ja huolellisesti ammattivalmentajien toimesta suunniteltua. Valmennustoimintaa suunnitellaan yhteistyössä henkilökohtaisten valmentajien, seuravalmentajien ja maajoukkuevalmentajien kanssa.

Urheiluakatemiavalmennuksen kulmakivet

 1. Tavoitteellinen harjoittelu kohti pääkilpailuja
  – pääkilpailuihin valmistava taitoharjoittelun kokonaissuunnitelma, joka tehty Vauhtia!Taitoa!Kanttia! -valmennuslinjauksen ja tulevien MM-kilpailuiden maasto- ja vaatimusanalyysin pohjalta
  – henkilökohtaisten kehityskohteiden tunnistaminen ja tavoitteidenasettelu kauden taitoharjoituksiin
  – harjoitusten jako akatemioiden välillä
  – akatemioiden yhteiset ja omat leiripäivät
 2. Yhtenäisen valmennussuunnitelman ja kokonaisvaltaisen valmennuksen varmistaminen
  – valmennuskeskustelut urheilija – henkilökohtainen valmentaja – NOV – maajoukkuevalmentaja
  – tiivis yhteistyö henkilökohtaisten valmentajien kanssa
  – säännölliset NOV-urheilija valmennuskeskustelut
  – alueen seurojen kanssa aluevalmennustapaamiset
  – akatemian asiantuntijapalveluiden hyödyntäminen
 3. Kehittymisen- ja kuormituksen seuranta
  – ominaisuustestit (2krt/v)
  – ratatestit (4krt/v)
  – maastotesti (2krt/v)
  – tasotesti/ mattotesti (4krt/v, yksi ennen pääkilpailua huippukunnossa) erillistä maksua vastaan
  – kuormituksen seuranta Tampereella ja Turussa

Valmennusmaksu

Suunnistuksen akatemiavalmennusmaksu on 400 euroa / vuosi.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail