Paimion Rasti ja SK Pohjantähti voittoihin SM-viesteissä

Ounasvaaran Hiihtoseuran järjestämät SM-viestit suunnistettiin Rovaniemen Hietavaarassa. Edellisen kerran maastoissa on kilpailtu 1990-luvun alkupuolella. SM-viesti oli samalla Viestiliigan kuudes osakilpailu. Miesten kisan voittoon suunnisti Paimion Rasti. Naisten viestin voitti SK Pohjantähti.

Paimion Rasti uusi voittonsa miesten sarjassa

Paimion Rastin voittojoukkueessa suunnistivat Frederic Tranchand, Jesse Laukkarinen, Fredric Portin ja Olav Lundanes. Paimion viesti käynnistyi tahmeasti, kun Tranchandilla oli ongelmia heti ensimmäisellä rastilla. Ensimmäisessä vaihdossa Paimion Rasti oli sijalla 22, noin puolitoista minuuttia kärjen perässä.

-Alussa oli vaikea ymmärtää karttaa. Ensimmäisen virheen jälkeen tein toisen, koska kiirehdin liikaa, enkä ottanut aikaa kartanluvulle. Olin siinä vaiheessa todella vihainen itselleni koska aloitus on aina tärkeä osuus.

Alun virheiden jälkeen avaaja sai kuitenkin itseään niskasta kiinni ja loppu sujui kärkeä kiinni ajaen. Laukkarinen lähti toiselle osuudelle hyvällä fiiliksellä lähtöpaikasta huolimatta. Myös viime vuoden voittajajoukkueessa toista osuutta juosseelle miehelle osuus oli tuttu.

-Ajattelin jo alkuverryttelyssä että oli lähtöpaikka mikä hyvänsä, niin teen perussuorituksen. Yhtään kovempaa siellä ei pysty juoksemaan, oli se lähtöpaikka mikä tahansa. Alussa sain kuitenkin selkiä kiinni, homma lähti hyvin käyntiin ja pidin suorituksen kasassa loppuun asti.

Kolmannella osuudella Portin teki mahdollisimman hyvän oman suorituksen ja petasi ankkuriosuudelle lähteneelle Lundanesille sopivat asemat. Portinin tekemästä minuutin virheestä huolimatta Lundanes pääsi metsään kuudentena, 1.49 kärjessä edennyttä Tampereen Pyrintöä perässä.

-Tein hyvän suorituksen. Juoksualusta oli hankala, eikä voinut pitää täyttä vauhtia. En nähnyt missään vaiheessa Tampereen Pyrintöä tai Navia, enkä tiennyt tarkkaa sijoitusta kuin vasta viimeisellä rastilla.

Voittoa Paimion Rasti juhli maalissa vajaan minuutin erolla toiseksi tulleeseen Turun Metsänkävijöihin (Gleb Tikhonov, Esa Huttunen, Jussi Suna, Edgars Bertuks). Kolmanneksi viestissä sijoittui Helsingin Suunnistajat (Topi Syrjäläinen, Veli Kangas, Einari Heinaro, Olli Ojanaho).

SK Pohjantähti odotettuun voittoon

Naisten viestissä voittoon suunnisti SK Pohjantähden kolmikko Sofia Haajanen, Heini Wennman, Marika Teini. Viime vuoden neljäs sija kirkastui pitkän odotuksen jälkeen kullaksi. Toiselle sijalle suunnisti Koovee joukkueella Karoliina Ukskoski, Svetlana Mironova, Miia Niittynen. Pronssia otti lähes loppukiriksi menneen kamppailun myötä MS Parma (Tuulia Viberg, Tiia Istolahti, Maija Sianoja) ennen Hiidenkiertäjiä.

Useammin toisella osuudella nähty Haajanen toi joukkueen vaihtoon kärkiletkassa. Mutta myös Pohjantähden avausosuudella koettiin jännittäviä hetkiä.  

-Alussa oli aika kivaa, kun tiesin että mennään kärjessä aika pienellä porukalla. Siinä vaiheessa tuntui hyvältä, kunnes sitten vedettiin 90 astetta väärään suuntaan aivan väärälle puolelle isoa suota ja pääletka otti kiinni.

Ensimmäiseen vaihtoon naisten kymmenen joukkueen kärki tuli puolen minuutin sisällä ja Pohjantähti kolmantena. Kisan sankariksi joukkuetoverit nostivat toisen osuuden juosseen Wennmanin, joka vei joukkueen selkeään kärkeen 1.11 erolla toisena edenneeseen Kooveen Svetlana Mironovaan. Wennman oli silminnähden onnellinen suorituksestaan.

-Tämä oli kyllä yksi elämäni parhaimpia viestijuoksuja ja ehkä parhaita juoksuja muutenkin. Oli sellainen flow päällä koko ajan ja välillä meni ehkä jopa liian kovaa. Piti sanoa itselle että rauhoitu vaan, tämä menee ihan hyvin. Mahtavaa että koko joukkue pystyi tänään onnistumaan.

Heini Wennman toisella osuudella

Teinin ankkuriosuus sujui ilman suurempia kommelluksia, vaikka EM-kisoissa loukattu jalka loppumatkassa olikin ottanut itseensä. Kisan aikana Teinillä ei ollut tietoa kuinka kaukana takaa-ajajat tulevat.

-Vähän oli semmoista haparointia ja olisi saanut katsella kompassia enemmänkin. Ennen pitkää väliä kolmanneksi viimeiselle katselin taakse että ei näy Miiaa (Niittynen) ja uskalsin ottaa tiekierron.

Kooveen Niittynen joukkueineen pääsi kuitenkin lopulta 16 sekunnin päähän mestaruudesta. SK Pohjantähden viestijoukkueelle on sattunut ja tapahtunut vuosien varrella ja hyvä suoritus on joukkueen mukaan kariutunut niin ennen, aikana, kuin jälkeenkin viestien. Teini teki ratkaisunsa ja päätti jalkaa säästellen ottaa osaa pelkästään SM-viestiin ja jättää seuraavan päivän sprintin väliin. SM-viestin voitto on ollut SK Pohjantähden tähtäimessä jo kauan.

-Me ollaan tätä haettu. Kyllä niitä sprinttejä ehtii suunnistamaan, Teini kuvaa prioriteetteja.

Järjestäjän kisasivut

Suunnistuksen SM-viesti 15.9.2018, Rovaniemi
Tulokset

Miehet: 1) Paimion Rasti 2.44.59 (Frederic Tranchand, Jesse Laukkarinen, Fredric Portin, Olav Lundanes), 2) Turun Metsänkävijät 2.45.55 (Gleb Tikhonov, Esa Huttunen, Jussi Suna, Edgars Bertuks), 3) Helsingin Suunnistajat 2.47.25 (Topi Syrjäläinen, Veli Kangas, Einari Heinaro, Olli Ojanaho), 4) Navi 2.47.40 (Topias Ahola, Janis Tamuzs, Olli-Markus Taivainen, Joonas Ahola), 5) Tampereen Pyrintö 2.47.42 (Anton Kuukka, Aleksi Sorsa, Aleksi Niemi, Elias Kuukka), 6) Kalevan Rasti 2.48.40 (Markus Räsänen, Lauri Nenonen, Santeri Silvennoinen, Hannu Airila), 7) Koovee 2.49.07 (Topi Anjala, Jani Lakanen, Joni Hirvikallio, Timo Sild), 8) Tampereen Pyrintö 2 2.49.11 (Antti Saikko, Severi Kymäläinen, Otto Simosas, Anssi Huostila), 9) Hiidenkiertäjät 2.49.37 (Mikko Patana, Tomi Närvä, Olli-Pekka Koistinen, Oskari Liukkonen), 10) Lynx 2.49.46 (Niklas Saramäki, Aapo Leskinen, Janne Mänkärlä, Antti Parjanne)

Naiset: 1) SK Pohjantähti 1.58.32 (Sofia Haajanen, Heini Wennman, Marika Teini), 2) Koovee 1.58.49 (Karoliina Ukskoski, Svetlana Mironova, Miia Niittynen), 3) MS Parma 2.01.46 (Tuulia Viberg, Tiia Istolahti, Maija Sianoja), 4) Hiidenkiertäjät 2.02.15 (Annika Rihma, Laura Parjanne, Jenny Patana), 5) Tampereen Pyrintö 2.04.11 (Saila Kinni, Annika Viilo, Lotta Karhola), 6) Rastikarhut 2.05.57 (Suvi Ylikylä, Tuija Kuusela, Mira Kaskinen), 7) Kalevan Rasti 2.06.36 (Silja Kauppinen, Mari Väänänen, Siiri Silvennoinen), 8) Anttolan Urheilijat 2.08.10 (Sari Nurmela, Heli Noponen, Henna-Riikka Haikonen), 9) Paimion Rasti 2.10.12 (Milja Väätäjä, Inga Dambe, Eveliina Hirvonen), 10) Koovee 2 2.12.29 (Johanna Hulkkonen, Ulrika Uotila, Laura Vike)