Närhi ja Lundanes sprintin tuoreet suomenmestarit

Sprinttisuunnistuksen suomenmestaruudet olivat jaossa Oulussa. SK Pohjantähden isännöimän kisan areenana toimi Raatin liikuntakeskus. Kilpailu oli samalla WRE-kilpailu, jossa oli jaossa maailmanrankipisteitä.

Närhelle ensimmäinen sprintin Suomenmestaruus

Naisten pääsarjan voittoon suunnisti IFK Göteborgin Anna Närhi, joka otti samalla ensimmäisen sprintin SM-voiton. Aikaisemmin keväällä Närhi voitti ensimmäisen pääsarjan suomenmestaruutensa. Silloin voitto irtosi keskimatkalta. Hopealle suunnisti MS Parman Maija Sianoja ja pronssille SK Pohjantähteä edustava Sofia Haajanen.

Anna Närhi

Sprintin voittoa Närhi on metsästänyt kauan. 2015 ja 2016 lopputuloksena on ollut hopeaa ja viime vuonna kisa meni niin sanotusti vihkoon. Nyt Oulussa suunnistus sujui ja oikeat reitinvalinnat löytyivät.

-Pystyin pitämään kovaa vauhtia koko ajan ja sain heti superkeskittymisen päälle. Otin aina vain yhden rastivälin kerrallaan, enkä edes yrittänyt lukea kauheasti eteenpäin. Tein vain nopeita päätöksiä. Kolmanneksi viimeiselle rastille tuli tehtyä huono reitinvalinta ja siinä tuli aika paljon pataan. Onneksi oli etumatkaa ettei kulta siihen kaatunut.

Maajoukkueen edustustehtävissä usein nähty nainen on syystäkin tyytyväinen tulokseen. Pitkä kisakesä alkaa kuitenkin jo tuntua kropassa.

-Kun olin juossut kolme minuuttia alkuverkkaa, jouduin istumaan puistonpenkille ja ottamaan kengän jalasta ja hieromaan jalkaa, kun se oli niin kipeä. Tuntuu että kroppa alkaa sanomaan että nyt alkaisi riittää.

Hopealle suunnistanut Maija Sianoja on viimeistään tänä vuonna raivannut tiensä Suomen naisten kärkikaartiin. Aikaisemmin sprintistä SM-pronssimitaleita voittanut nainen pääsi nyt kirkastamaan mitalin väriä asteen verran.

Maija Sianoja

-Ihan semmoinen oman tason mukainen suoritus. Alussa olin aika varpaillaan kun lyhyitä välejä oli niin paljon. Jouduin siellä seisoskelemaankin. Pitkällä välillä kun sai alkaa painaa, pystyin taas käyttämään omaa vahvuuttani ja loppu tuli ihan hyvin. Rata oli hyvä vaikka en itse ihan hanskannut alkua. Rytmitystä oli hyvin ja oli tosi hankala lukea pitkää väliä etukäteen.

Lundanesille viikonlopun toinen mestaruus

Miesten voittajaksi suunnisti Olav Lundanes. Paimion Rastin suunnistaja otti viikonlopulta täyspotin, voittaen myös edellisen päivän viestin suomenmestaruuden joukkueineen. Toiselle sijalle kiilasi Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen rikkomaan paimiolaisten rintaman, sillä kolmanneksi suunnisti niin ikään eilen viestivoittoa juhlinut Frederic Tranchand.

Olav Lundanes

Lundanes välttyi isoimmilta virheiltä ja suunnisti voittoon 9 sekunnin erolla Kymäläiseen. SM-sprinttiin Lundanes otti nyt osaa ensimmäistä kertaa.

-Tuplamestaruus tuntuu hyvältä. Päivän kisa sopi minulle ja pidin radasta. Paljon rasteja ja tekninen suunnistaminen sopii minulle. Alku menin hyvin ja pystyin pitämään vauhdin yllä loppuun asti.

Tranchand menetti aikaa alussa, kun radan lähtö ei meinannut löytyä kartalta. Myös alkupätkän lyhyet rastivälit tuottivat miehelle päänvaivaa. Hopeamitalille vaikeiden kausien jälkeen suunnistanut Kymäläinen puolestaan arveli jo ennen kisaa, että päivän rata olisi itselle sopiva, eivätkä alun tiukat välit tuottaneet kisassakaan hankaluuksia.

Severi Kymäläinen

-Alku oli hyvin hallussa. Sain pidettyä suunnistuksen juuri sen muutaman sekunnin edellä eikä tarvinnut hidastella ja ihmetellä. Lopussa pitkillä väleillä sai viimeistään laittaa kaiken peliin. Siinä oli aika tiukilla. Henkisesti on tosi hyvä juttu että tietää pystyvänsä juoksemaan vieläkin hyvin. Kyllä se antaa uskoa.

Järjestäjien kisasivut

SM-Sprintti 16.9.2018 Oulu
Tulokset

Miehet: 1) Olav Lundanes Paimion Rasti 14.08, 2) Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö 14.17, 3) Frederic Tranchand Paimion Rasti 14.20, 4) Joni Hirvikallio Koovee 14.39, 5) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 14.41 6) Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät 14.44, 7) Topias Ahola Navi 14.47, 8) Sami Hämäläinen 14.49, 9) Juha Sorvisto Vaajakosken Terä 14.55, 10) Aleksi Anttolainen Lahden Suunnistajat-37 14.58, Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 14.58

Naiset: 1) Anna Närhi IFK Göteborg 14.14, 2) Maija Sianoja MS Parma 14.26, 3) Sofia Haajanen SK Pohjantähti 14.51, 4) Sari Anttonen Keuruun Kisailijat 14.53, 5) Jenny Patana Hiidenkiertäjät 14.57, 6) Svetlana Mironova Koovee 15.15 7) Tiia Istolahti MS Parma 15.18, 8) Johanna Hulkkonen Koovee 15.24, 9) Mira Kaskinen Rastikarhut 15.31, 10) Lotta Karhola Tampereen Pyrintö 15.33, Alexandra Enlund IF Femman 15.33

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail