Teini viides maailmancupin pitkällä matkalla

Suomen Marika Teini oli perjantaina hienosti viides suunnistuksen maailmancupin pitkällä matkalla Norjassa. Sijoitus on Teinin paras pitkän matkan tulos kansainvälissisä arvokisoissa. Kilpailun voitti Ruotsin Tove Alexandersson, joka jätti muut naiset selvästi taakseen. Norjan Kamilla Olaussen oli toinen 3.29 ja Ruotsin Karolin Ohlsson kolmas 4.41  voittajaa hitaampana. Teinin ero kärkeen oli runsaat viisi minuuttia. Suomen muista naisista Sari Anttonen oli 11. ja Lotta Karhola 18.

Teini oli tyytyväinen kisaansa, vaikka lopussa jäi petrattavaa. Viikko sitten Teini joutui jättämään SM-pitkän finaalin väliin keväällä EM-kisoissa loukkaantuneen jalkapohjan kipeytymisen takia. Maailmancupissa jalka kesti maaston rasitukset.

– Jalassa oli hyvät teippaukset. Sen puolesta olen tyytyväinen, kun koko viime viikon olen arponut, pystyykö täällä juoksemaan vai ei. Vähän jäi kaihertamaan toiseksi viimeinen rasti, mutta muuten oli ehjä ja tasapainoinen kisa. Tämä oli ensimmäinen hyvä kansainvälinen pitkä matkani junnusarjojen jälkeen, arvioi Teini.

Maailmancupin osakilpailu suunnistettiin Norjan Östfoldissa. Samoissa maisemissa käydään vuoden kuluttua ensimmäiset maastomatkojen MM-suunnistukset. Pitkän matkan rata tarjosi kilpailijoille runsaasti hienoja, pitkiä välejä, joista pisimmällä Teini onnistui mainiosti tehden välin nopeimman ajan. Naisten radalla rasteja oli vain 12. Kisan viimeinen pitkä rastiväli, toiseksi viimeiselle rastille, heikensi sekä Teinin että Anttosen loppusijoitusta.

– Olin lähdössä suoraa linjaa rastille, mutta ajauduin siltä sivuun ja päätin lähteä polkukierrolle. Sillä sitten hävisin minuutin, Teini laski.

Anttonen koukkasi toiseksi viimeistä rastia ja sijoitus putosi neljä pykälää. Anttonen oli kuitenkin hyvillä mielin kisan jälkeen.

– Kiva nähdä, että vaikka olen kesän ottanut rennommin, silti tuli hyvä suunnistus. Vedin aika suoraan kaikki välit, kun ei osunut kivoja kiertoja silmiin, Anttonen kertasi.

Miesten kilpailun ykkönen oli Ruotsin Gustav Bergman, joka kukisti puolella minuutilla tuoreen maailmanmestarin Olav Lundanesin. Sveitsin Matthias Kyburz oli kolmas. Suomen parhaat miehet olivat Fredric Portin sijalla 18 ja Elias Kuukka sijalla 20.

Portin kertoi nauttineensa kisasta ensi vuoden MM-maisemissa.

– Oli tosi kiva ja nautinnollinen maasto. Olen oikeastaan aika tyytyväinen juoksuun. Fyysisesti ei ollut parasta kulkua, mutta siihen nähden kokonaisuus oli kelpo, Portin mietti kisaansa.

Elias Kuukka lähenteli uransa parasta (19.) arvokisasijoitusta ja arvioi sen tasapainoiseksi.

– Vaikka tuli monta pientä virhettä, suoritus oli tasapainoinen. Fyysisesti en saanut itseäni väsyneeksi, jalat eivät ihan toimineet tässä maastossa, Kuukka kertasi.

Suunnistuksen maailmancup jatkuu lauantaina kaksiosaisella kisalla, jossa aamupäivällä suunnistetaan prologi ja iltapäivällä finaali takaa-ajona.

– Prologissa pitää olla tarkkana, ettei pelaa itteänsä ulos siinä, suunnitteli Kuukka lauantain tuplakisaa.

Suunnistuksen maailmancup, Östfold Norja
Pitkä matka
Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 1.04.33, 2) Kamilla Olaussen NOR 1.08.02, 3) Karolin Ohlsson SWE 1.09.14, 4) Marianne Andersen NOR 1.09.29, 5) Marika Teini FIN 1.09.47, 6) Lina Strand SWE 1.11.12, 11) Sari Anttonen FIN 1.13.28, 18) Lotta Karhola FIN 1.15.19, 23) Miia Niittynen FIN 1.15.57, 31) Maija Sianoja FIN 1.17.28, 33) Anna Närhi FIN 1.18.21, 59) Sofia Haajanen FIN 1.26.17, Kirsi Nurmi FIN dsq.

Miehet: 1) Gustav Bergman SWE 1.17.36, 2) Olav Lundanes NOR 1.18.11, 3) Matthias Kyburz SUI 1.21.10, 4) Emil Svensk SWE 1.22.12, 5) Albin Ridefelt SWE 1.22.24, 6) Magne Dähli NOR 1.23.37, 18) Fredric Portin FIN 1.26.12, 20) Elias Kuukka FIN 1.27.01, 29) Miika Kirmula FIN 1.28.54, 47) Einari Heinaro FIN 1.32.42, 54) Aleksi Karppinen FIN 1.33.26, 59) Hannu Airila FIN 1.34.33, Aleksi Niemi dnf, Olli-Markus Taivainen FIN dnf.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail