Marika Teini: ”Hosumalla ei hyvää tule”

Marika Teini peilaa MM-keskimatkalle kevään EM-kultakokemustaan: ”Tiedän, että mitään ihmeitä ei tarvitse yrittää tehdä”. Kuva: Touho Häkkinen.

Suunnistuksen MM-kisat jatkuvat tiistaina keskimatkan kilpailulla, johon suomalaisista starttaavat Henna-Riikka Haikonen, Anna Närhi, Maija Sianoja, Marika Teini sekä Hannu Airila, Aleksi Niemi ja Fredric Portin. Suomi saa naisten kisaan neljä edustajaa Marika Teinin keväällä voittaman Euroopan mestaruuden ansiosta.

– Muutamaan kertaan on kesän aikana pitänyt tarkistaa säännöistä, että onko minulla oikeasti henkilökohtainen paikka – yleensä sen on ajatellut olevan vain niillä kovimmilla naisilla, Teini paljastaa MM-keskimatkan aattona.

SK Pohjantähteä edustava kokenut maajoukkuesuunnistaja ei ota paineita kevään menestyksestä, vaan kääntää sen edukseen.

– Tiedän, että kisassa ei tarvitse tehdä ihmeitä. Vuosi sitten ennen MM-kisaa oli vielä sellainen tunne, että pitää pystyä tekemään jotain ihmeitä. En myöskään koe, että minun pitää jotenkin kannatella Suomen joukkuetta. Meillä on neljä kovaa naista, joilla kaikilla on mahdollisuus kuuden joukkoon, Teini luottaa.

Teini on valmistautunut Latvian MM-kisoihin pitkään ja huolella, ja olo on luottavainen ennen ensimmäistä maastomatkaa.

– Leireilin täällä Maija Sianojan kanssa viikon ennen muuta joukkuetta. Olo on luottavainen siihen, että meikäläisen taidot riittää löytämään rastit suoraankin. Maastossa pitää malttaa: hosumalla ei hyvää tulosta saa. Suunnistus pitää olla edessä koko ajan ja mennä sen ehdoilla, Teini kuvaa.

Hän odottaa MM-keskimatkalta vaativaa rinnesuunnistusta ja hyviä reitinvalintavälejä. Lyhyissä ja jyrkissä mäissä tarvitaan myös rohkeutta tulla lujaa alas.

– Olen keskimäärin aika hyvä alamäkijuoksija ja pystyn ylämäetkin kampeamaan kohtuullisen hyvin ylös. Täällä alamäissä on sellainen erityispiirre, että siellä voi olla paljon kaatuneita puita. Alamäet ovat vaativia myös suunnistustaidollisesti, sillä niissä ei voi juurikaan lukea karttaa, joten maasto pitää osata ennakoida ja mahdollinen näkyvyys hyödyntää, Teini suunnittelee.

Pitkän MM-viikon aikana urheilijat tarvitsevat monenlaista ajanvietettä. Teini kertoo kortti- ja yatzy-ringin pyörivän.

– Meillä on tällaiset vähän perinteisemmät ajanviettotavat: täytämme ristikoita ja heitämme noppaa. Onneksi kohta voidaan töllöttää yleisurheilun EM-kisoja. Harmi, että oma suosikkilajini, 50 kilometrin kävely osuu niin, että viimeiset kaksi tuntia pitää olla karanteenissa, eikä kisaa voi seurata. Se on kova suoritus, lähettää Teini terveisiä Suomen EM-yleisurheilijoille Berliiniin.

Airila hakee hyvää tatsia
Hannu Airila lähtee innokkaana ja rentona MM-keskimatkalle tiistaina. Kuva: Pirjo Valjanen.

Kalevan Rastin Hannu Airila starttaa tiistain MM-keskimatkalle tutulla viimeistelykonseptilla.

– MM-valmistautumisessa minulla on toimiva ja testattu kaava. Kisapäivälle haetaan oikeaa psyykkistä vireystilaa. Tärkeätä on tietty nälkä ja ahneus suunnistukseen niin, että kisassa haluaa mennä suunnistus edellä. Kun tatsi on hyvä, ote ja ymmärrys kartasta on itsestään selvä ja suunnistus tuntuu helpolta ja selkeältä, Airila kuvaa.

Hänen parhaat MM-sijoituksensa ovat olleet 8.-12. ja samaan haarukkaan Airila sanoo tavoittelevansa myös Latviassa. Hän odottaa kolmivaiheista kisaa:

– Ensimmäisellä puoliskolla suunnistus on mukavinta, Gauja-joen ylityksen jälkeen on vesijättömaata, joka on peitteistä ja pieniä muotoja. Sen jälkeen tullaan kilpailukeskukseen ja loppulenkille, jossa on jyrkähköjä rinteitä ja vaativia välejä. Maasto on aika salakavalaa, jossa pieni herpaantuminen voi johtaa isoihin virheisiin, Airila ennakoi.

MM-keskimatka alkaa Latvian Siguldassa tiistaina klo 12. Ylen televisiointi kisaasta alkaa ja Ylen lähetyksenä klo 13.45 (naiset)  ja 16.00 (miehet) TV2. Areenassa lähetys on seurattavissa jo klo 13.28 alkaen suorana.