Konkarit ja nuoret kohti pyöräsuunnistuksen MM- ja EM-kisoja

Suunnistuksen arvokisojen superviikko saa jatkoa tiistaina, kun pyöräsuunnistuksen MM-kisat käynnistyvät Itävallassa. 7.-12.8. käytävien kilpailuiden isäntä toimii Waldviertel. MM-kisojen yhteydessä käydään myös nuorten MM- sekä EM-kilpailut.

Aikuisten ja nuorten maajoukkuevalmennuksesta maaliskuusta asti vastannut Mikko Niskanen on matkustanut auton ja peräkärryn kanssa 1800 kilometriä Suomesta Itävaltaan. Matkaseurana on ollut 27 pyörää. Suunnistajat puolestaan saapuivat kisapaikalle lentäen niin, että harjoitusmaastoihin on ehditty tutustua muutaman päivän ajan.

Maastojen suhteen Niskanen ei usko yllätyksiin, sillä kisamaastoista on tehty huolellista analyysiä. Suomeen verrattuna Waldviertelin maastoista löytyy enemmän korkeuseroja. Haastetta kisaan tuo lämpimänä jatkuva sää, joka saattaa aiheuttaa ongelmia usean kisan putkessa.

Joukkue on hyvässä kunnossa ja pysynyt terveenä. Niskanen ei halua lupailla mitaleja, mutta uskoo joukkueen pystyvän haastamaan kovia maita ja luottaa, että jo yhteislähdössä voi tulla menestystä.

-Meillä on aika hyvä sekoitus konkareita, jotka ovat olleet kautta aikain ensimmäisissä pyöräsuunnistuksen arvokisoissa ja mukana nyt uudelleen ja sitten meillä on nuoria. Mukana on iso ikä- ja kokemusskaala ja uskon että se on hyvä asia.

Maajoukkuesuunnistaja Antonia Hagan valmistautuminen on sujunut hyvin, kun keliinkin on päässyt tottumaan jo Suomessa. Viime vuoden MM-viestin voittaja lähtee kisaan selvin tavoittein.

-Kyllä lähdetään mitalia metsästämään ja kaikki matkat käy.

Isoimmaksi huoleksi Haga nostaa harjoituksissa esiin tulleet epämääräiset katkourat, joiden ajettavuus saattaa olla hyvä tai sitten ei. Fysiikastaan Haga ei ole huolissaan, mutta suunnistusmalttia on myös löydyttävä Itävallan urilla.

Erinomaista kisakuntoa EM-kisoissa näyttäneen Pekka Niemen kisavalmistautuminen on myös sujunut ongelmitta.

-Sijoituksia en ole ajatellut, mutta fyysisen puolen itseluottamus on kunnossa. Epäselvät urat tuovat suunnistuksellista haastetta, eikä niihin voi tukeutua niin paljon kuin monessa muussa paikassa. Pitää lukea kartasta enemmän muutakin kuin uria. Mutta se sopii, koska oma suunnistaminen on ollut lähiaikoina niin varmaa.

Niemi uskoo oman vahvuutensa olevan tasapuolisuus kaikilla osa-alueilla. Odotetuimpia matkoja ovat pisimmät kilpailut, mutta tällä kertaa myös keskimatka herättää normaalia enemmän mielenkiintoa.

-Keskimatka on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siinä on paljon nousua. Joskus keskimatkat jäävät fyysisesti liian helpoiksi, eikä silloin saa oikein lyöntiä. Nyt kun on mäkeä, niin uskon että se sopii minulle paremmin.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut käynnistyvät tiistaina yhteislähtökilpailulla. Ensimmäinen lähtö klo. 10.30 Suomen aikaa.

Järjestäjien kisasivut