Pitkä matka käynnisti nuorten MM-kisat Unkarissa – Amy Nymalm suunnisti neljänneksi

Amy Nymalm suunnisti nuorten MM-kisoissa pitkän matkan neljänneksi. Kuva: Donatas Lazauskas

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut käynnistyivät Unkarin Kecskemétissä pitkällä matkalla. Tasainen ja nopea maasto ei antanut armoa virheitä tehneille. Nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn kuvaili kilpailua odotetunlaiseksi ja kamppailua kärkipaikoista erittäin tiukaksi.

-Molemmissa sarjoissa oli seitsemää kansallisuutta kymppisakissa. Kyllä näissä maastoissa vaaditaan aika kovaa suoritusta että siellä pärjää, Örn kuvaa kilpailun tasoa.

Naisten kisaa dominoi viime vuotiseen tapaan Sveitsin Simona Aebersold, joka näytti hallitsevansa myös Unkarin supikot ja nappasi voiton yli viiden minuutin erolla toiseksi tulleeseen isäntämaan Zsofia Sarkozyyn. Pronssille suunnisti Tsekin Tereza Janosikova.

Anu Tuomistolla oli haasteita suunnistuksen ja Veera Klemettisellä vatsan kanssa ja niin kaksi potentiaalista mitalistia tippui pois kärkitaistosta. Päivän parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Amy Nymalm neljännellä sijallaan.

-Olen tyytyväinen. Tuli vain pari koukkua ja pientä epäröintiä. Tein suunnitelmat valmiiksi jokaiselle rastille tullessa, enkä muista pysähtyneeni rastilla kertaakaan. Erittäin sujuva suoritus. Tasainen maasto sopii minulle, plakettipaikalle tähdännyt Nymalm totesi.

Myös Örn oli erittäin tyytyväinen Nymalmin ”perussuoritukseen”.

-Se (Nymalm) kulkee kuin juna ja on varma suunnistaja. Erinomainen suoritus. Tytöt suoriutuivat hyvin joukkueena, vaikka monelle jäi parannettavaa. Viisi kahdenkymmenen joukossa, vaikka huippuonnistumiset jäivät vielä uupumaan.

Miesten kisan voittoon suunnisti Norjan Kasper Fosser, ollen lähes yhtä ylivoimainen kuin Aebersold. Toiseksi tullut Ranskan Mathieu Perrin jäi voitosta 4.21. Pronssia nappasi Tsekin Daniel Vandas. Akseli Ruohola sijoittui parhaana suomalaisena sijalle 10.

Akseli Ruohola parhaana suomalaisena miesten 10. Kuva: Donatas Lazauskas

-Vähän oli pettynyt olo kisan jälkeen, mutta ei kuitenkaan ihan maansa myynyt olo. Alku lähti hyvin, mutta sitten tuli pari hermokoukkua, loppu sujui hyvin. Tiedän että vauhti olisi riittänyt mitaliin asti. Mukavia maastoja, mutta aika armottomia, kun pienetkin virheet ratkaisee, Ruohola kuvailee kisan jälkeisiä tunnelmia. Katse on kuitenkin suunnattu jo tulevia suunnistuksia kohti.

Vatsavaivat häiritsivät usemammankin suomalaissuunnistajan suoritusta päivän kilpailussa. Aiheuttaja tai tilanteen vakavuus ei ole vielä selvillä.

Kilpailut jatkuvat huomenna sprintillä.

Järjestäjien kisasivut

Suunnistuksen nuorten MM-kisat, Unkari, Kecskemét

Pitkä matka

Naiset: 1) Simona Aebersold SUI 54.37, 2) Zsofia Sarkozy HUN 59.40, 3) Tereza Janosikova CZE 60.33, 4) Amy Nymalm FIN 61.28, 5) Malin Sandstad NOR 63.50, 6) Annika Simonsen DEN 64.02, 12) Anu Tuomisto FIN 65.17, 13) Jasmiina Rantala FIN 66.08, 15 ) Maria Määttänen FIN 66.09, 19) Anni Haanpää FIN 67.11, 67) Veera Klemettinen FIN 74.52

Miehet: 1) Kasper Fosser NOR 69.25, 2) Mathieu Perrin FRA 73.46, 3) Daniel Vandas CZE 75.02, 4) Benjamin Leduc FRA 75.19, 5) Elias Jonsson NOR 75.20, 6) Jannis Bonek AUT 75.33, 10) Akseli Ruohola FIN 76.52, 30) Otto Kaario FIN 80.45, 34) Teemu Oksanen FIN 81.56, 56) Leo Matinheikki FIN 86.20, 62) Tuomas Heikkilä FIN 87.53, 65) Mikko Eerola FIN 88.09