Opiskelijoiden MM-pitkällä matkalla kolme suomalaista miesten 10 kärkeen

Perjantaina suunnistettiin opiskelijoiden MM-kisojen pitkä matka. Miesten 12,4 ja naisten 9,7 kilometrin radat osoittautuivat odotettua nopeakulkuisemmat. Virheistä rokotettiin edelleen ankarasti.

Miesten kisan voittoon suunnisti Sveitsin Jonas Egger. Hopea ja pronssi menivät samalle norjalaiskaksikolle kuin keskimatkan kisassa. Paul Sirum otti hopeaa ja Håvard Haga pronssia. Aleksi Karppinen sijoittui parhaana suomalaisena viidenneksi. Eetu Savolainen (7) ja Anton kuukka (10) täydensivät suomalaispäivää.

Sekä Karppinen että Savolainen etenivät mitalivauhdissa, mutta suunnistusvirheet muutamalla rastilla tiputtivat molempien sijoituksia. Karppinen teki heti toiselle rastille virheen, mutta sai suorituksen takaisin hallintaan ja loppurata sujui melko mallikkaasti.

-Fyysisesti oli hyvä päivä ja ihan hyvälle sijalle sieltä vielä pääsi nousemaan. On kokemusta siitä, että pitkän matkan kisan alussa tulee virheitä. Silloin pitää vain keskittyä suunnistukseen ja unohtaa virhe.

Keskimatkan kultamitalin jälkeen Karppinen pystyi latautumaan hyvin ja rennoin mielin uuteen kisaan. Välipäivä teki hyvää ja suunnistaja pääsi tuorein jaloin maastoon.

-Rata oli hyvä ja aika lailla odotetun lainen. Aika suoraanhan siellä sai mennä, mutta itse tykkään suoraviivaisesta etenemisestä.

Pitkällä matkalla seitsemänneksi suunnistaneelle Eetu Savolaiselle olisi kelvannut vieläkin pidempi matka. Ilman välipäiviä juostavan kisarupeaman sanelemana, pitkän matkan kilpailu käydään hieman alimittaisena.

-Alku meni mukavasti ja oli perushyvää tekemistä. Loppuun tuli sitten harmittavia virheitä ja hyvä suoritus meni siinä. Olin vielä mitalissa kiinni, mutta vikoilla rasteilla tuli muutama minuutti, Savolainen kertoo suorituksestaan.

Yhden haastavamman rastin jälkeen Savolainen sortui hätäilyyn, jonka seurauksena syntyi pientä virhettä. Suunnistus jäi kaipaamaan vähän lisää malttia ja suorituksenhallintaa. Vielä viikko takaperin Savolaisella sen sijaan oli haasteita ja epävarmuutta fyysisen vireen kanssa.

-Mukavaa että pääsi kotikisoissa juoksemaan. Pystyi olemaan luottavainen, että vaikka ei ihan parhaassa vireessä olisikaan, niin täällä pitäisi semmoinen perustaso riittää ja olisikin riittänyt, jos suunnistussuoritus olisi pysynyt kasassa.

Naisten kisan kärkikolmikkoon suunnistivat Norjan Marie Olaussen, Ruotsin Johanna Öberg ja Sveitsin Paula Gross. Suomalaisista naisista hyvää kisaviikkoa tekevä Alexandra Enlund piti jälleen parasta vauhtia. Enlund sijoittui kilpailussa sijalle 12.

Järjestäjien kisasivut

Opiskelijoiden MM-kisat, Kuortane

Pitkä matka:

Naiset: 1) Marie Olaussen NOR 1.13.18, 2) Johanna Öberg SWE 1.13.59, 3) Paula Gross SUI 1.15.48, 12) Alexandra Enlund FIN 1.19.44, 17) Katja von Schoultz FIN 1.24.32, 23) Enni Jalava FIN 1.26.54, 43) Roosa Hämäläinen FIN 1.40.12

Miehet: 1) Jonas Egger SUI 1.11.23, 2) Paul Sirum NOR 1.11.54, 3) Håvard Haga NOR 1.12.15, 5) Aleksi Karppinen FIN 1.14.06, 7) Eetu Savolainen FIN 1.15.34, 10) Anton Kuukka FIN 1.16.17, 20) Aleksi Anttolainen FIN 1.22.22