Ojanaho ja Närhi veivät MM-näyttökisasprintin nimiinsä

Suomen näyttökilpailut suunnistuksen elokuisiin MM-kisoihin Latviaan käynnistyivät Latvian Limbazissa perjantaina sprintillä. Terävimmät näytöt suomalaisista antoivat Olli Ojanaho ja Anna Närhi. Ojanahon ero toiseksi tulleeseen Miika Kirmulaan oli kaksi sekuntia, mutta kolmanneksi sijoittunut Aleksi Niemi jäi jo 23 sekuntia. Naisissa Maija Sianoja otti kakkospaikan viisi sekuntia Närheä hitaampana ja Marika Teini kolmospaikan puoli minuuttia Närhelle jääneenä.

– Kivi vierähti sydämeltä, kun sain ekaan näyttökisaan hyvän suorituksen. Alussa meinasi tulla vähän kiire, kun tulin vähän viime tingassa starttiviivalle ja ykkösestä vedin ohi kaasu pohjassa. Siitä otin homman haltuun ja maltoin tarkistaa aidat, etten juossut pussiin, Närhi kertasi kisaansa.

Toiseksi tullut Sianoja kuvasi kisaansa perussuoritukseksi.

– Lähdin varmasti, että sain suunnistuksen eteen. Juoksu kulki paremmin kuin Jukolassa ja se tuntuu hyvältä, mietti Sianoja kisan jälkeen.

Marika Teini teki lopussa reitinvalintavirheen, joka kasvatti eroa kärkikaksikkoon. Teini ei starttaa lauantain keskimatkalle tosimielellä, vaan säästelee maastolenkillä EM-kisoissa loukkaantunutta jalkaansa.

Suomen kanssa samaan aikaan moni muu maa katsastaa tai leirittää joukkueitaan, joten näyttökilpailuissa saadaan varteenotettavaa vertailukohtaa muiden maiden kärkinimien vauhtiin. Mukana on mm. Sveitsin, Ruotsin, Tanskan ja Norjan suunnistajia. Närhen aika riitti kovassa seurassa neljänteen ja Ojanahon seitsemänteen sijaan – niistä on hyvä lähteä kohti MM-kisoja. Miesten kisassa Ojanaho näki suorituksessa viilattavaa, mutta oli kuitenkin tyytyväinen siihen, ettei maailman kärki karannut kauas.

– Ero ei ole mikään älytön. Juoksu ei ollut tänään mitään erityisen hyvää ja virheitäkin tuli, joten siihen nähden oikein mukava tulos. Kirmulan kanssa verrattiin, että useilla väleillä toinen oli voittanut toista viidellä sekunnilla. Rata oli tänään yllättävän haastava, jossa sai suunnistaa koko ajan ja toteutuksen kanssa piti olla tarkkana, sillä asuinalue oli epäselvää korttelikkoa, kuvasi Ojanaho.

Toiseksi sijoittunut Kirmula piti radan tarjoamia reitinvalintoja selkeinä.

– Loppu oli haastavampi, kun piti reilusti kiertää reitinvalinnoissa. Isoja virheitä en tehnyt, parissa kohtaa maltoin ottaa sekunnin tai kaksi ja katsoin valinnat huolella, korosti Kirmula.

Kolmanneksi sijoittunut Aleksi Niemi kaipasi parempaa iskua menoonsa.

– Suoritus ei ollut kovin hyvä. Jalkojen kanssa oli vähän ongelmia, ei ollut iskua fyysisesti, ja taidollisestikin tein pari virhettä, Niemi manasi maalissa.

Lauantaina on vuorossa keskimatkan ja sunnuntaina pitkän matkan kilpailu Ligatnessa .

Suunnistuksen MM-näyttökisat, Limbazi Latvia
Sprintti
Naiset: 1) Anna Närhi Göteborg IFK 14.51, 2) Maija Sianoja MSParma 14.56, 3) Marika Teini Pohjant 15.21, 4) Kirsi Nurmi IFK Göteborg 15.43, 5) Tuulia Viberg MSParma 15.50, 6) Anna Haataja Pohjant 16.09, 7) Alexandra Enlund Femman 16.10, 8) Karoliina Ukskoski Koovee 16.53, 9) Sanni Kivelä AngA 16.46, 10) Enni Jalava TuS 17.06.
Miehet: 1) Olli Ojanaho HS 14.09, 2) Miika Kirmula KR 14.11, 3) Aleksi Niemi TP 14.32, 4) Severi Kymäläinen TP 14.51, 5) Olli-Pekka Koistinen HiKi 14.54, 6) Topi Syrjäläinen HS 14.55, 7) Jesse Laukkarinen PR 15.01, 8) Mikko Patana HiKi 15.02, 9) Mårten Boström IFK Lidingö 15.11, 10) Topias Ahola Navi 15.11.