Suomen nuorille jättipotti EM-rasteilta

Nuorten EM-suunnistuksen pitkä matka päättyi suomalaisten mestaruusjuhliin, sillä Suomeen saatiin mestaruus kaikista sarjoista. 18-vuotiaiden tyttöjen mestaruuden vei Ida Haapala, poikien Mikko Eerola, 16-vuotiaiden poikien Touko Seppä ja tyttöjen Liisa Peltonen, jota Elisa Mattila säesti hopeallaan. Eerola jakoi 18-vuotiaiden poikien mestaruuden Norjan Sander Arntzerin kanssa, mutta se ei kultajuhlaa häirinnyt.

– Hyvä, että joku muukin sai edes yhden kultamitalin, virnisti Eerola, joka joutui maalissa odottamaan ja jännittämään pitkään kisan päättymistä.

Eerolalla oli suunnistuksellisesti ja fyysisesti vaativassa kisassa ongelmia, sillä tamperelaisen nilkka pyörähti pari kertaa.

– Silti fyysisesti oli erittäin hyvä päivä, maasto oli tiukkaa. Pari minuuttia tuli koukkua, arvioi Eerola kisaansa.

Eerola osoittautui sanojensa mittaiseksi nuoreksi mieheksi. Perjantain sprinttihopean jälkeen hän totesi odottavansa enemmän pitkältä matkalta, ja odotus palkittiin kultaisena mitalina.

18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Ida Haapala oli nopein puolentoista minuutin erolla ennen Norjan Marin Haavengenia.

– Tavoitteena oli saada hyvä suoritus ja sellainen tuli. Silti en heti uskonut, että riittäisi noin hyvään sijaan. Maasto oli vaativaa, mutta sain pidettyä hyvää vauhtia yllä, Haapala mietti.

Touko Seppä otti Bulgariasta toisen 16-vuotiaiden EM-kultansa, pitkän matkan mestaruus heltisi yli minuutin erolla Venäjän Danil Fominiin. Suomen Aarni Ronkainen jäi vaivaisen sekunnin pronssista ja oli neljäs.

Seppä kuvasi omaa kultasuoritustaan rutiininomaiseksi.

– Siitä tuli outo olo, että suoritus oli rutiinin tuntuinen, en tehnyt mitään ihmeellistä. Yllätyin itse siitä, miten hyvin kisa lähti rullaamaan ykkösrastilta. Vähän jäi tokavikan hermopummi kaivelemaan, analysoi Seppä menoaan.

16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Suomen kaksikko Liisa Peltonen ja Elisa Mattila oli ylivoimainen, sillä kolmanneksi sijoittunut Bulgarian Yasna Petrova jäi kullasta lähes kaksi minuuttia.

Mestaruus sai Peltosen hämilleen, sillä suorituksessa riitti hieman petrattavaa.

– Kolmanneksi viimeiselle tein vajaan minuutin pummin. En ajatellut maalissa, että näin hyvä sijoitus voisi tulla. Ehkä muut oli tehneet enemmän virheitä – tai sitten menin muut välit sen verran paremmin, Peltonen arveli.

Nuorten valmentaja Antti Örn kuvasi Suomen päivää käsittämättömäksi.

– Ei vastaavaa ole ennen ollut. Urheilijat ovat tehneet oikeita asioita. Mahtavaa, että saimme uusia mitalisteja sprintinkin jälkeen ja menestystä tulee isolla rintamalla, Örn iloitsi.

Suomen menestyksen arvoa nostaa kisan vaativuus. Örn kuvasi maastoa epätyypilliseksi suomalaisille.

– Kartta oli käytännössä vihreä, noususummat epäinhimillisiä ja suunnistus oli  suomalaisille epätyypillistä rinnesuunnistusta. Tämä oli todellinen suunnistuskilpailu. Menestys osoitti perustasomme kovuuden. Etukäteen ennakoimme, että mitä rankempaa ja vaikeampaa, sitä enemmän se on meidän etumme, Örn korosti.

Nuorten EM-kisat päättyvät sunnuntaina kilpailtavaan viestiin. Suomen joukkueet juoksujärjestyksessä ovat: 18-vuotiaat Teemu Oksanen, Leo Matinheikki ja Mikko Eerola sekä Venla Taulavuori, Siiri Silvennoinen ja Ida Haapala ja 16-vuotiaissa Aaro Ojala, Aarni Ronkainen ja Touko Seppä sekä Hanne Hilo, Liisa Peltonen ja Elisa Mattila.

Nuorten EM-suunnistus, Bulgaria Miikovtsi
Pitkä matka
Pojat 18: 1) Mikko Eerola FIN & Sander Arntzen NOR 53.31, 3) Jonas Soldini SUI 55.12, 4) Morten Ornhagen Jorgensen DEN 55.26, 5) Boyan Ivandzhikov BUL 56.08, 6) Quentin Andrieux FRA 56.24, 8) Leo Matinheikki FIN 56.51, 10) Teemu Oksanen FIN 57.07, Niklas Heikkilä FIN dsq.
Tytöt 18: 1) Ida Haapala FIN 50.03, 2) Marin Haavengen NOR 51.36, 3) Hanga Szuromi HUN 52.34, 4) Csilla Gardonyi HUN 52.42, 5) Olesia Rjazanova RUS 53.04, 6) Katja Brütsch SUI 53.35, 7) Siiri Silvennoinen FIN 53.39, 19) Venla Taulavuori FIN 57.35, 32) Melina Lahdenperä FIN 1.00.12.
Pojat 16: 1) Touko Seppä FIN 41.08, 2) Danil Fomin RUS 42.24, 3) Romain Discher FRA 43.32, 4) Aarni Ronkainen FIN 43.33, 5) Basile Basset FRA 43.53, 6) Stanislaw Kurzyp POL 44.01, 22) Aaro Ojala FIN 49.17, 70) Riku Gröhn FIN 1.10.56.
Tytöt 16: 1) Liisa Peltonen FIN 40.16, 2) Elisa Mattila FIN 40.42, 3) Yasna Petrova BUL 42.12, 4) Alina Niggli SUI 42.39, 5) Anna Karlova CZE 43.11, 6) Siri Simonsen DEN 43.24, 18) Hanne Hilo FIN 48.10, 25) Salla Isoherranen FIN 50.09.