Suomella kolmen mitalin päivä pyöräsuunnistuksen EM-viesteissä

Pyöräsuunnistuksen EM-viesti käytiin sekaviestinä, jossa joukkueen kolmesta ajajasta ainakin yhden tuli olla nainen. Suomi aloitti viestin naisten osuudella, kun taas moni muu maa oli päätynyt toisenlaiseen ajojärjestyseen. Ensimmäisellä osuudella kärkeä pitivät Tanska, Venäjä ja Tsekki. Suomi vaihtoi Marika Haran johdolla 8:nntena. (korjatut tulokset, joista maiden toiset joukkueet poistettu) ja ero kärkeen oli hiukan yli 7 minuuttia.

– Isompia virheitä ei tullut, mutta ajovauhti olisi voinut olla toki kovempi. Aika nopeasti porukka katosi ympäriltä ja tuntui, että itsellä oli se pisin hajonta.  Mitali on tietenkin hieno homma, vaikka olisi sitä menestystä meidän ykkösjoukkueelle toivonut, kakkosjoukkueen aloittaja Marika Hara pohdiskeli kilpailun jälkeen.

Toisella osuudella Andre Haga teki huippuajon ja nosti Suomen kilpailun kolmanneksi. Kärkessä tasatahtia menivät Tsekki ja Venäjä. Suomen ero kärkee kapeni 6,5 minuutiin.

Ankkuriosuudella Tsekki ja Venäjä menivät menojaan ja Tsekki onnistui tiukassa loppukirikamppailussa jättämään venäläiset taakseen ja varmistamaan EM-viestikullan itselleen. Suomen Kare Kaskinen teki tasaista työtä ja kiitokseksi Suomi sai EM-pronsia viestistä. Eroa kärkeen jäi 8.21.

Nuorille miehille NEM-viestikultaa

Suomen miehet Tomi Nykänen, Juha Lilja ja Teemu Kaksonen päättivät kisaviikon kultajuhliin, kun kolmikko onnistui jättämään muut joukkueet taakseen vaihtelevassa viestissä.

Vielä ensimmäisen osuuden jälkeen Suomi oli viestissä kolmantena ja ero kärjessä ajaneeseen Ranskaan ja Venjään oli yli kolme minuuttia. Toisella osuudella Juha Lilja kavensi Suomen eroa kärjessä vaihtaneeseen Venäjään alle kahteen minuuttiin. Suomen tilannetta paransi myös Ranskan hylkäys toisella osuudella.

Ankkuriosuudella Teemu Kaksonen teki varman suorituksen ja tuloksena oli nuorten EM-kulta. Hopealle ajoi Venäjä 1.27 Suomen jälkeen. Pronssia otti Tsekki yli 7 minuutin erolla voittajiin.

-Suunnistuksellisesti meni tosi hyvin, kun vaan otti pahat paikat rauhassa. Vähän jo viikon kilpailut painoivat. En nähnyt muita metsässä, mutta varvauksessa kuulin, että olemme kärjessä. Joukkue teki tänään kokonaisuutena tasaista tietä, Suomen ankkuri Kaksonen kertoi.

Myös Suomen naisten viesti päättyi iloisiin tunnelmiin, sillä Suomen kolmikko Saara Yli-Hietanen, Eveliina Välimaa ja Kaarina Hietanen pääsivät nauttimaan viikon lopuksi NEM-viestipronssista. Voiton otti Tsekki ennen kahta Venäjän joukkuetta. Virallisissa tuloksissa lasketaan kuitenkin vain yksi joukkue per maa, joten neljäntenä maaliin saapunut Suomi nousi tuloksissa pronssille.

-En tiennyt tilannetta maastoon lähtiessä, mutta yritin vain ajaa täysillä. Paljon ei ollut enää voimia ja minulle tuli myös yksi kahden minuutin virhe. Sijoitus yllätti maalissa, viikon aikana hyviä suorituksia kisassa kuin kisassa tehnyt Nurminen iloitsi mitaliin päättyneestä viikosta.

Suomen päävalmentaja Mikko Niskanen oli tyytyväinen joukkueiden panokseen.

-Kyllähän tämä nosti fiilistä, kun kaikissa sarjoissa tuli mitali. Viestissä toteutettiin suunnistusta omalla tasolla paremmin kuin edellisinä päivinä ja se tuotti tulosta. Tästä on hyvä lähteä valmistautumaan kohti MM-Itävaltaa, Niskanene summaili.

Kisasivut ja tulokset (tuloksiin lasketaan vain paras joukkue/maa)

Tulokset, pyöräsuunnistuksen EM-sekaviesti, Unkari

1) Tsekki 2.20.06 (Martina Tichovska, Vojtech Ludvik, Krystof Bogar), 2) Venäjä 2.20.10 (Olga Vinogradova Shipilova, Valeri Gluhov, Anton Foliforov), 3) Suomi 2.28.26 (Marika Hara, André Haga, Kare Kaskinen), 4) Sveitsi 2.31.20 (Maja Rothweiler, Adrian Jaeggi, Simon Braendlii), 5) Tanska 2.32.02 (Thomas Steinthal, Camilla Soegaard, Rasmus Soegaard), 6) Itävalta 2.35.04 (Michaela Gigon, Andreas Waldmann, Kevin Haselsberger)

Tulokset, pyöräsuunnistuksen NEM-viesti, Unkari

Miehet: 1) Suomi 2.03.18 (Tomi Nykänen, Juha Lilja, Teemu Kaksonen), 2) Venäjä 2.04.45 (Vladimir Kuznetsov, Andrei Prozorov, Jaroslav Tsheremnits), 3) Tsekki 2.10.20 (Richard Wohanka, Matyas Ludvik, Jan Hasek), 4) POL 2.21.55 (Bartosz Nowak, Bartosz Niebielski, Jakub Jaroszek), 5) Ruotsi (Rasmus Nordgren, Erica Olsson, Martin Skarlen)

Naiset: 1) Tsekki 1.54.41 (Veronika Grycova, Rozalie Kucharova, Vilma Kralova), 2) RUS 1.55.23 (Alena Aksenova, Marina Oparina, Uliana Sukholovskaja), 3) Suomi 2.04.45 (Saara Yli-Hietanen, Eveliina Välimaa, Kaarina Nurimnen), 4) Ranska 2.05.19 (Marine Denoual, Constance Devillers, Lou Garcin), 5) Liettua 2.10.15 (Asuteja Kalvaityte, Juste Umbrasaite, Egle Rubazeviciute) 6) Itävalta 2.11.33 (Lea Hnilica, Lena Schnetz, Jana Hnilica)