Kivelä ja Kuukka malttaen mestaruuteen

Suunnistuksen SM-syksyn päättyi lauantaina Tampereen Pyrinnön Elias Kuukan ja Angelniemen Ankkurin Sanni Kivelän voittoihin SM-erikoispitkällä. Loimaan Metsämaalla kalseassa syyskelissä kisattu yhteislähtökilpailu asetti koetukselle kilpailijoiden reitinvalintataitojen ja fysiikan lisäksi myös maltin.

– Annoin itselleni aikaa rasteilla, enkä lähtenyt mihinkään ennen kuin seuraava reitinvalinta oli tehty. Tarjolla oli muutamia vähän kinkkisempiä välejä. Alun pitkän rastivälin jälkeen en nähnyt enää muita, Kivelä summasi toisen Suomen mestaruutensa tuonutta kisaa.

Kivelä arvioi mestaruuden perustuneen kokonaisuutena hallittuun suoritukseen.

– Minulla on ollut ongelmia lähteä ryntäilemään. Nyt tein valinnat kuten halusin ja toteutin ne hyvin ja tuloskin oli hyvä. Lähdin kisaan ilman odotuksia ja nauttimaan. Oli kiva saada tällainen varma päätös kaudelle, Kivelä hymyili tyytyväisenä.

Kivelä teki hopeaa ottaneeseen Kooveen Miia Niittyseen eroa 2,5 minuuttia. IF Femmanin Julia Järveläinen otti SM-pronssia. Niittynen oli tyytyväinen kauden ensimmäiseen SM-mitaliinsa.

– Harkitsin pitkään tänne lähtöä, kun kausi on ollut niin pitkä. Nautin kisasta tosi paljon. Suunnistus sujui tosi hyvin ja juoksu oli vahvaa maastossa, iloitsi Niittynen.

Miesten kisan ykkönen oli Elias Kuukka, joka rutisti parin minuutin eron hopeaa ottaneeseen Hiidenkiertäjien Olli-Pekka Koistiseen. Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Knuuttila oli kolmas. Kahden ja puolen tunnin suoritus noin 27 kilometrin radalla, muutaman asteen lämmössä ja vesisateessa otti koville.

– Oletin, että tämä kisa olisi taistelua väsymystä vastaan, mutta se olikin taistelua kylmyyttä ja huonoa oloa vastaan. Nyt ei oikein pysy mikään sisällä ja on huono olo, Kuukka kertoi kylmästä täristen.

Kuukka arvioi syksyn toisen Suomen mestaruutensa tulleen suhteellisen tasaisen suorituksen ansiosta.

– Virheitäkin kyllä tuli, mutta maltoin hiljentää, kun tuntui huonolta. Viimeiset 40 minuuttia tulin yksin, ja vasta loppusuoralla tiesin, että olen kärjessä.

Koistinen ja Knuuttila nousivat hyvällä loppuvedollaan mitalipallille. Koistinen malttoi alkyrynnistyksessä pitää omaa vauhtiaan.

– En lähtenyt siinä ryskimään, vaan maltoin pitää omaa vauhtia. Loppua kohti hyytyminen oli aika tasaista. Yritin tulla porukan kärjessä, ja hyvä oli, että tuli kiristettyä lopussa, hopeamies virnisti maalissa.

Knuuttila kuvasi loppukiriään vireenmäiseksi, pituutta kirillä oli noin kilometri.

– Aloitin kirin, kun näin sadan metrin päässä edellä miehiä. Olin siinä varmaan noin kymmenentenä, kyllä siinä kirissä muutaman miehen ohitin, Knuuttila myhäili.

SM-erikoispitkä, Loimaa
Miehet: 1) Elias Kuukka TP 2.33.20, 2) Olli-Pekka Koistinen HiKi 2.35.11, 3) Mikko Knuuttila IkNV 2.35.13, 4) Markus Räsänen KR 2.35.18, 5) Aleksi Karppinen IkNV 2.35.23, 6) Jussi Suna TuMe 2.35.24.
Naiset: 1) Sanni Kivelä AngA 2.08.08, 2) Miia Niittynen Koovee 2.10.31, 3) Julia Järveläinen Femman 2.11.04, 4) Yvonne Gunell PIF 2.12.31, 5) Sofia Haajanen Pohjant 2.12.41, 6) Lotta Karhola TP 2.12.46.
Täydet tulokset:  HUOM! (U)-merkintä = kilpailun ulkopuolella/ei SM-kelpoinen.