Antonia Haga valmiina MM-pyöräsuunnistuksiin

Pyöräsuunnistaja Antonia Haga, kuten muukin Suomen joukkue, on valmiina maanantaina Liettuan Vilnassa alkaviin Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuihin. Luvassa on haastava kuuden päivän koitos, jonka aikana maailman parhaat pyöräsuunnistajat pääsevät näyttämään vauhtiaan ja taitoaan viidellä eri matkalla.

– Kilpailuista tulee todella vaikeat, niin suunnistuksellisesti kuin fyysisestikin. Tarjolla on käyrää, paljon pientä uraa ja runsaasti rasteja, Haga kuvailee tulevia kilpailuja ja Vilnan mäkisiä maastoja, joihin oman haastavuutensa saattaa tuoda alkuviikoksi uhattu sade.

Tänä vuonna MM-ohjelma poikkeaa aikasemmista siten, että mukana on uusi matka, kisaviikon toisena matkana tiistaina ajettava yhteislähtökilpailu, joka on pituudeltaan pitkän matkan ja keskimatkan välimuoto.

– Yhteislähtö on uusi matka ja sillä taitaa olla myös eniten rasteja. Porukassa pitää mennä maltilla, rauhoittaa silloin, kun on vaikeaa ja ajaa kovaa silloin, kun siihen pystyy, Antonia Haga summailee menestysreseptiä.

EM-opeilla eteenpäin

Pyöräsuunnistajien elokuu on ollut täynnä toimintaa, sillä elokuun alussa, vain muutama viikko sitten, urheilijat kisasivat Ranskassa EM-mitaleista. Hagan osalta tasaisissa maastoissa ajetut kisat eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla ja oman haasteensa kisoihin toi myös järjestäjien kokemattomuus.

– Ranskasta jäi käteen ainakin se, että ei saa ennakoida liikaa ettei tipu vauhdissa kartalta, ja vaikka olisi kuinka helppoa maastoa, tekemiseen pitää keskittyä täysillä, EM-sprintissä seitsemänneksi sijoittunut nainen pohdiskeli.

Liettuassa edessä on aivan toisentyyppiset kilpailut. Edellisistä pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuissa Suomi saavutti kolme mitalia, naisten viestikultaa ja kaksi sprinttimitalia. EM-kilpailujen valopilkku taas oli Jussi Laurilan keskimatkan mestaruus.

Viidensiin MM-kilpailuihinsa osallistuvalla 28-vuotiaalla tavoitteena on päästä podiumille eli kuuden parhaan joukkoon jokaisena kisapäivänä.

– Vahvuuteni on tekninen ajo, uskallus ajaa kovaa alamäissä ja muutenkin hyvä ajovauhti. EM-kilpailujen jälkeen on palauteltu ja tehty muutamia valmistavia treenejä, jotta huomenna oltaisiin kunnossa. Tavoitteena on tehdä hallittuja suorituksia eikä hötkyillä. Uskon, että näistä tulee paremman kilpailut kuin EM:stä, Haga ennakoi.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailujen yhteydessä käydään myös nuorten MM-kilpailut.

Seuraa kilpailuja 21.-26.8.: http://www.mtbo.lt/wmtboc-2017/