Suomi MM-sprinttiviestin 10:s

Suunnistuksen MM-sprinttiviesti päättyi suomalaisittain pettymykseen, 10. sijaan. Kisan voiton vei Ruotsi, joka jätti viime vuoden mestarin Tanskan puolen minuutin päähän. Sveitsi oli kolmas ja yksi kisan yllättäjistä, Tsekki neljäs. Suomen joukkueessa suunnistivat Viljandin kaupungin linnaraunioilla Sari Anttonen, Topi Raitanen, Fredric Portin ja Merja Rantanen. Suomen ero kärkeen oli yli viisi minuuttia.

– Sijoitus ei ollut sitä, mitä lähdimme hakemaan. Mitali olisi ollut optimisuorituksellakin hankala saavuttaa. Loppusijoitus oli monien asioiden summa, Fredric Portin pohti kisan jälkeen.

Sprinttiviestin lyhyet osuudet olivat erittäin fyysisiä, sillä radalla mentiin ylös-alas jyrkillä linnavalleilla. Suomen aloittaja Sari Anttonen tuli vaihtoon sijalla 12, noin minuutti kärjen jälkeen. Anttonen oli pettynyt omaan suoritukseensa, vaikka virheitä ei tehnytkään.

– Parhaani yritin, mutta se oli tänään aika huono. Juoksu ei kulkenut, en osaa muuta sanoa. Ensimmäiseltä osuudelta pitäisi tulla aika hyvin, että joukkue voisi pärjätä, Anttonen mietti.

Anttonen sai pettymykseensä tukea joukkuekavereiltaan, jotka muistuttivat menestykseen tarvittavan neljä onnistunutta suoritusta.

– Ei Sarin tarvitse olla surullinen joukkueen puolesta. Kaikille voi käydä noin, ja teknisesti Sari teki paremmat suoritukset kuin Topi tai minä, kolmannelta osuudelta sijalla 11 ja runsaat neljä minuuttia kärjen jälkeen vaihtanut Portin korosti.

Topi Raitanen tunnusti suorituksensa olleen heikko sekä taidollisesti että fyysisesti. Mies vaihtoi toiselta osuudelta sijalla 12.

– Jokainen meistä olisi voinut vähän parantaa suoritustaan. Ylämäissä teki pahaa, eikä matkavauhtiin päässyt ollenkaan, kun rata meni koko ajan ylös-alas. Suunnistukseen ei ollut riittävää rutiinia ja väsyneenä tuli haparointia ja virheitä, estejuoksuun panostava Raitanen tunnusti.

Merja Rantanen nosti ankkuriosuudella Suomen kymmenenneksi.

– Lisäpaukkuja olisi tarvittu, jos lähtötilanne olisi ollut parempi. Lähdin suunnistamaan niin hyvin kuin pystyn, miettimättä sijoitusta. Olen tyytyväinen omaan suoritukseeni, Rantanen sanoi kiitellen suomalaisyleisöä kannustuksesta radan varrella.

Päävalmentaja Petteri Kähäri myönsi 10:nnen sijan pettymykseksi.

– Odotukset olivat kärkikuusikkoon. Enemmän tuli takkiin kuin ajattelin. Erot olivat isoja muutenkin, sillä rata oli fyysisesti erittäin haastava. Joukkuesuorituksemme ei riittänyt tänään parempaan. Nyt leuka ylös ja kohti tiistain pitkän matkan haasteita, Kähäri päätti sprinttiviestipäivän.

Sprinttiviestin kulta oli Ruotsille matkan ensimmäinen. Joukkue Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson ja Helena Jansson kuului kisan ennakkosuosikeihin. Kisa ratkesi pitkälti kolmannella osuudella, jonka Leandersson käänsi edukseen Sveitsin ja Iso-Britannian virheen myötä. Alkuosuuksilla yllätystä rakentaneet Tsekki (4.), Iso-Britannia (6.) ja Itävalta (8.) joutuivat taipumaan suosikeille.

Suunnistuksen MM-kisat jatkuvat tiistaina pitkällä matkalla.

Tulokset – Suunnistuksen MM-sprinttiviesti, Viljandi, Viro

1) Ruotsi 1.03.32(Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson, Helena Jansson), 2) Tanska 1.04.02 (Cecilie Friberg Klysner, Andreas Hougaard Boesen, Tue Lassen, Maja Alm), 3) Sveitsi1.04.26 (Elena Roos, Florian Howald, Martin Hubmann, Sabine Hauswirth), 4) Tsekki 1.04.48 (Jana Knapova, Milos Nykodym, Vojtech Kral, Denisa Kosova) , 5) Venäjä 1.05.18 (Svetlana Mironova, Dmitri Tsvetkov, Andrei Hramov, Galina Vinogradova) , 6) Iso-Britannia 1.05.58 (Catherine Taylor, Ralph Street, Kristian Jones, Tessa Strain), … 10) Suomi 1.08.45 (Sari Anttonen, Topi Raitanen, Fredric Portin, Merja Rantanen).

Kilpailun nettisivut: http://www.woc2017.ee