MM-pitkä vaatii sitkeyttä

Saila Kinni on valmis sitkeyttä vaativalle MM-pitkälle.

Suunnistuksen MM-kisat jatkuvat tiistaina pitkän matkan kilpailulla. Suomalaisista matkaan starttaavat naisissa Sari Anttonen, Saila Kinni ja Merja Rantanen sekä miehissä Einari Heinaro, Miika Kirmula ja Fredric Portin.

Tampereen Pyrintöä seuratasolla edustava Saila Kinni on valmis iskemään Viron kaakkoisosassa käytävän 11,4 kilometrin kisan kimppuun. Vuosi sitten MM-kisoissa Kinni otti pitkällä matkalla hienosti viidennen sijan. Kinni sanoo lähtevänsä kisaan luottavaisin mielin.

– Tein juhannuksen ympärillä Vierumäellä viimeiset kovat treenit ja ne menivät tosi hyvin. Haluan suunnistaa kisassa hallitusti ja olla suorituksen pomo koko ajan. Lähden taistelemaan loppuun asti, Kinni lupaa.

Sunnuntaina syntymäpäiviään viettänyt Kinni kuvaa pitkän matkan kisaa sitkeyttä vaativaksi. Paitsi fyysistä myös henkistä sitkeyttä tarvitaan. Kisamaastossa on paljon soita, jotka vaikuttavat reitinvalintoihin, sillä hitaat suot pitää tunnistaa reitinvalintoja tehdessä. Muu kasvillisuus on rehevää ja eteneminen on välillä hidasta.

– Siellä pitää edetä vahvasti omaan vauhtiin luottaen, vaikka välillä tulisi juuttumisia hitaampaan maastoon. Nousut ovat lyhyitä ja jyrkkiä ja maastoalueen ojanotko tuo kisaan oman mausteensa, Kinni ennakoi tiistain kisaa.

Rehevän kasvillisuuden takia kilpailijat jättävät uria maastoon, joista jälkipään lähtijät voivat hieman hyötyä.

– Suot vaikeuttavat reitinvalintoja ja myös muu kasvillisuus, sillä sieltä pitää löytää juostavat reitit ja väylät. Kisassa pitää olla koko ajan hetkessä valppaana, ja syntyneistä urista voi tehdä jotain päätelmiä matkan aikana, pohtii Kinni, jonka maailman rankisijoitukseen perustuva lähtöpaikka on kilpailijoiden loppupäässä.

Hän muistuttaa, että maastotyyppi käyrästöineen ja muotoineen on tullut tutuksi maajoukkueen leireillä. Kasvillisuus ei ollut vielä kevään ja alkukesän leireillä yhtä rehevää kuin MM-kisojen aikaan, joten pientä yllätysvaraakin on.

– Etukäteen ei pidä lukittautua mihinkään moodiin esimerkiksi soitten kiertämisen suhteen. Toisaalta MM-kisassa kilpailijoita on enemmän kuin kevään kisoissa täällä, joten ison porukan vaikutus kasvillisuuteen on näkemättä.

Pitkän matkan finaali alkaa naisilla klo 11 ja miehillä klo 12.25. Tv-lähetys Ylellä alkaa klo 13.

Järjestäjien kisasivut