”MM-viestissä ei höntyillä”

Suunnistuksen MM-kisat siirtyvät torstaina Tarton lounaispuolelle Vitipalun kylään, jossa kilpaillaan torstain keskimatkan lisäksi perjantain viesti. Keskimatkalle suomalaisista starttaavat Sari Anttonen, Venla Harju ja Mairka Teini sekä Olli Ojanaho, Fredric Portin ja Olli-Markus Taivainen. Perjantain viestissä Suomea edustavat triot Harju, Teini ja Merja Rantanen sekä Miika Kirmula, Aleksi Niemi ja Portin.

Aleksi Niemi vie Suomen viestissä toista osuutta. Kuva: Pirjo Valjanen.

Aleksi Niemi on mukana MM-viestissä ensimmäistä kertaa, joten syystäkin 22-vuotias Tampereen Pyrinnön maajoukkuemies on innoissaan.

– Tosi hieno päästä kantamaan Suomen värejä MM-viestissä. Meillä on kova kolmikko kasassa ja meiltä kaikilta löytyy viestikokemusta ja malttia tehdä omaa, nöyrää työtä maastossa. Viestissä ei saa ruveta höntyilemään, sillä haastavassa maastossa todella punnitaan se, kenellä on kanttia suunnistaa rauhassa, Niemi korostaa.

Lidingössä Tukholman liepeillä asuva Niemi tietää puhtaan suorituksen tärkeyden viestissä. Pienipiirteisessä ja peitteisessä suppamaastossa on tiedettävä koko ajan, mitä tekee ja mihin on menossa.

– Jos siellä tipahtaa kartalta, on vaikea saada kiinni. Siksi turhia riskejä ei pidä lähteä ottamaan muiden mukana. On tärkeä saada koko joukkueelle ehjät ja puhtaat suoritukset virheitä välttäen, Niemi pohtii.

Niemi korostaa, että viestissä juostaan joukkueen eteen.

– Viestissä täytyy olla valmis kaikkeen, jopa lähtemään ihan kärjessä. On tärkeä juosta puhtaasti joukkueen eteen, eikä pidä yrittää ratkaista viestiä itse, vaan jättää se ankkuriosuudelle, Niemi ennakoi.

Vuosi sitten Suomi oli miesten MM-viestissä viides. Tuolloin Miika Kirmula aloitti ja hoiti avausosuuden komeasti.

– Avauksessa tärkeätä on keskittyä erityisellä tarkkuudella ykkösväliin ja hoitaa se hyvin. Koko ajan pitää olla hereillä. Uskon, että tasainen sekä muodoiltaan laakea ja hieman epämääräinen maasto voi aiheuttaa sen, että kisassa tehdään isoja virheitä. MM-viestissä kynnys irrottautua muusta porukasta on hieman muita viestejä isompi, sillä rinnalla kaikki ovat kovia, Kirmula muistuttaa.

Suomen kolmas viestimies Fredric Portin suunnistaa viestin alle torstaina MM-keskimatkan, joka kilpaillaan samasta kisakeskuksesta kuin viesti. Myös Portin korostaa viestissä keskittymistä omaan suunnistukseen.

– Vaikka paperilla moni joukkue olisi meitä parempia, ei kisassa pidä miettiä, ketä siinä rinnalla on. Pitää keskittyä omaan suunnistukseen miettimättä sijoituksia etukäteen sekä jättää tyhmyydet tekemättä, summaa Portin viestin avainasiat.

Keskimatkan tv-lähetys alkaa Ylellä klo 12 ja viestin tv-lähetys klo 12.50.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail