MM-sprinttiviestiin maltilla ja rohkeudella

Suunnistuksen MM-kisat jatkuvat sunnuntaina sprinttiviestillä, joka kilpaillaan Viljandin kaupungissa. Sprinttiviestin hallitseva mestari on Tanska, joka kuuluu myös tämän vuoden ennakkosuosikeihin.

Sprinttiviesti on ollut MM-ohjelmassa vuodesta 2014 lähtien. Suomen MM-mitalitili tällä matkalla on vielä avaamatta. Suomi lähtee sunnuntain sprinttiviestiin joukkueella Sari Anttonen, Topi Raitanen, Fredric Portin ja Merja Rantanen.

Suomen joukkueessa kakkososuutta vie estejuoksuun tällä kaudella panostava Topi Raitanen, joka starttaa sunnuntaina toiseen MM-sprinttiviestiinsä.

– Kausi on ollut erilainen, mutta siitä huolimatta lähden kisaan hyvillä mielin. Päälajin siirtyminen esteisiin tuo hieman lisäjännitystä, mutta olen tehnyt hyviä sprinttitreenejä, mikä tuo luottamusta, Raitanen toteaa.

Hän arvioi onnistuneensa viime viikkoina sprintti- ja ratatreenien yhdistämisessä.

– Olen tehnyt pidemmät vauhtikestävyysharjoitukset suunnistusintervalleina ja nopeimmat harjoitukset on tehty radalla. Lajivalinta on vaikuttanut taidolliseen valmistautumiseen enemmän. Fyysisesti olen paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten, mutta taidollinen rutiinitaso ei ole samalla tasolla, Raitanen vertaa.

Hän juoksi juhannuksena Vaasassa EM-joukkuekisassa oman este-ennätyksensä 8.39,89, joten kunto on kohdillaan.

– Kesän tavoite oli alittaa 8.45, se siis meni jo. Haaveena on alittaa 8.35 tai päästä sen lähelle. Seuraava vauhtijuoksu esteissä on elokuussa jossain ulkomailla, Raitanen kertoo.

Pari viikkoa MM-sprinttiviestin jälkeen Raitanen lähtee alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin Puolaan, jossa tähtäin on kärkikuusikossa. EM-tilastoissa Raitanen on neljäntenä, joten mitalisaumakin on olemassa.

– Esteitten luku on jo luontevaa, kun vauhti on hyvää. Esteissä jokainen kilpailu kehittää. Vaasassa sain tärkeää kokemusta arvokisojen ryhmä- ja taktiikkajuoksusta.

MM-sprinttiviestiin Raitanen sanoo lähtevänsä maltilla – mutta myös rohkeasti.

– Noususumma vähän jännittää, sillä ylämäkeen mentäessä ei puhuta minun vahvuuksistani. Lähden maltilla suorituksen ekoihin minuutteihin lähtöpaikasta huolimatta, ettei heti iske happoja reisiin. Turun maailmancupissa opin sen, ettei ekaan mäkeen kannata tuupata.

Rohkeutta tarvitaan Viljandin jyrkillä linnavalleilla ja rinteillä.

– Luvassa on tiukkoja kurveja ja alamäkiin pitää uskaltaa juosta rohkeasti, vaikka sade liukastaisikin rinteet, Raitanen suunnittelee.

Helsingin Suunnistajia edustava Raitanen kuvaa neliosuuksista sprinttiviestiä yhdeksi suunnistuksen vaikeimmista lajeista.

– Vauhti on kovaa, lähtömarginaalit pieniä ja mennään mies miestä vastaan. On hajontoja, joten koko ajan pitää olla hereillä ja pitää uskaltaa juosta edellä meneviä kiinni. Sprinttiviesti vaatii myös taktista taitoa: pitää tietää, missä mennään täysillä ja missä varman päälle. Se on myös yleisöystävällistä ja viihdyttävää katsottavaa, vähän ampumahiihtoon verrattavaa, sillä tilanteet vaihtuvat nopeasti, Raitanen kuvaa.

Tätä sprinttiviestin suunnistusviihdettä on nähtävissä Ylen välittämänä sunnuntai-iltana klo 16.55 alkaen.

Lähtölista sprinttiviestiin