”Pääsisipä jo irti!”

Suunnistuksen MM-kisat alkavat perjantaina Viron Tartossa sprintin karsintakisalla. Suomalaisista starttaavat naisissa Venla Harju, Kirsi Nurmi ja Marika Teini ja miehissä Jesse Laukkarinen, Aleksi Niemi ja Otto Simosas. Lauantain finaaliin valikoituu kustakin erästä 15 parasta eli yhteensä 45 kilpailijaa miehissä ja naisissa.

Nurmi, Laukkarinen ja Simosas ovat ensimmäisissä MM-kisoissaan ja odottavat jo malttamattomina perjantai-iltapäivää.

– Pääsisipä jo irti, purkaa Laukkarinen koko kolmikon ajatukset.

Ensimmäisenä suomalaisista pääsee irti Nurmi, joka starttaa koko karsintakilpailun ensimmäisenä. Aiemmasta MM-käytännöstä poiketen karsintaan startataan yksittäin 30 sekunnin välein eli karsintaerätkin ovat etukäteen tiedossa.

– Kiva, että pääsee vihdoin kisaamaan. Viime viikko tuntui ihan liian pitkältä ja kisat ovat olleet paljon mielessä. Keskityin viime viikkoina fyysisiin treeneihin ja hain sprinttiin lisävauhtia harjoittelemalla pitkästä aikaa radalla. Kello näytti vedoissa parhaalta ikinä ja juoksu tuntuu nyt kulkevan ihan eri tavalla kuin loppukeväällä väsyneenä, Nurmi summaa lähtökohtansa ensimmäiseen MM-starttiinsa.

Myös Otto Simosas tunnustaa jännittävänsä MM-debyyttiään.

– Tätä on odotettu jo jonkin aikaa. Mukana on vähän jännitystä, mutta se on hyvä asia. Se helpottaa, kun saa kartan käteensä. Viimeisen kuukauden aikana olen tehnyt sprinttitreenien lisäksi enemmän mielikuvaharjoittelua Tarton keskustan vanhalla kartalla, Simosas kertoo.

Laukkarinen kuvaa MM-viimeistelyä tasapainoiluksi, jossa pitää välttää ylilyöntejä.

– En ole hakenut mitään viime hetken uusia kikkoja, en ole vetänyt liian kovia treenejä, enkä ole lepäillyt liikaa. Viimeistelyleiriltä Virosta jäi hyvä tatsi ja sen jälkeen olen ajellut Googlella Tarton keskustassa paljon, joten kulmat ovat melko tutut, Laukkarinen kuvaa viimeistelyään.

MM-debytantit sanovat lähtevänsä nauttimaan MM-radoille.

– MM-kisakin on yksi kisa muiden joukossa – ja sielläkin voi vähän nautiskella. Haluan saavuttaa saman hyvän sprinttifiiliksen, joka oli kevään kisoissa, tehdä perusjuttuja yrittämättä mitään ihmeellistä, Nurmi lupaa.

– Lähden nauttimaan: jos saisi teknisesti ja fyysisesti irti sen, mitä saatavissa on ja olisi paha olo maalissa. Silloin tietää, että kaikki on annettu radalle, Simosas suunnittelee.

– Suorittamisen kautta, ilman yliyrittämistä. Kun kaikki on jätetty radalle, sillä saa, mitä ansaitsee, Laukkarinen komppaa.

Kolmikko odottaa sprinttiviikonlopusta mielenkiintoisia kisoja. Rastimäärä on pieni, joten reitinvalinnat ovat tärkeässä roolissa. Perjantaista on ennustettu sateista, mikä tekee jyrkistä rinteistä liukkaita.

Sprintin karsinta alkaa perjantaina klo 13.01.

Lähtölistat

Kilpailun liveseuranta