Anttonen ja Portin pitkän matkan voittoon

Fredric Portin oli ykkönen pitkän matkan näyttökisassa. Kuva: Erik Borg.

Suunnistuksen MM- ja maailmancup-joukkueiden näyttökisat päättyivät sunnuntaina Virossa Sari Anttosen ja Fredric Portinin voittoisaan pitkään matkaan.

Anttonen teki 12 kilometrin kisassa selvän eron kärkikolmikon muihin naisiin. Saila Kinni otti kakkossijan vajaan kahden minuutin erolla ja viikonlopun aiemmat kisat voittanut Venla Harju kolmossijan vajaan kolmen minuutin erolla Anttoseen. Anttonen teki tasapainoisen kisan ja oli syystäkin suoritukseensa tyytyväinen selvittyään ilman isoja virheitä.

– Ilmeisesti reitinvalinnatkin onnistuivat aika hyvin, kun voitto tuli. Juoksu oli tänään hyvää ja jaksoin loppuun asti hyvin, vaikka välillä oli aika ryskimistä eteenpäin. Ykkösväli oli heti sellainen luulot pois –väli. Sen jälkeen piti mennä rastiväli kerrallaan, Anttonen kuvasi väliä, jossa puskettiin lyhyellä välillä ensin suon läpi, sitten ylämäkeen ja lopulta tiheikön keskelle rastille.

Anttosen näyttökisaviikonloppu sujui mallikkaasti, sillä hän oli Harjun tapaan kaikilla matkoilla kärkikolmikossa.

Saila Kinni otti pitkältä matkalta viikonlopun parhaan sijoituksensa. Hän nousi kärkikolmikkoon radan puolivälin jälkeen.

– Alku oli heikko: siinä tuli useammalla rastilla huonoa toteutusta. Sitten homma alkoi sujua ja juoksukin alkoi tuntua helpolta, ja loppu tuli ihan hyvin. Ajattelin, että pitkällä matkalla on paras taistella loppuun asti, Kinni painotti.

Pitkän matkan kilpailu suunnistettiin Vörumaalla Kütiorgin kartalla. Maastoaluetta rikkoivat runsaat suot ja huonokulkuiset alueet, jotka haastoivat suunnistajien reitinvalintataidot. Välillä piti uskaltaa hakea pitkää tiekiertoa ja välillä painaa suoraan suoalueen läpi. Yksi naisten kisan ratkaisuväleistä oli toiseksi viimeinen rastiväli, jossa tietä pitkin kierto ei kannattanut.

– Siinä olisi pitänyt ottaa reitinvalinta suoraan. Vielä ei ole ihan selvää se, mitkä suot Virossa on kauheita ja mitkä hyviä, tietä pitkin rastivälin kiertänyt Harju summasi.

Kaikesta huolimatta Harju oli tyytyväinen pitkän matkan kolmossijaansa.

– Tyytyväinen voi olla pitkän matkan kisaksi. Jaksoin koko matkan aika hyvin. Kun näin edellä lähteneen Sofia Haajasen, tiesin, että mennään hyvää vauhtia, Harju arvioi.

Miesten kisassa Fredric Portin jatkoi viikonlopun hyvää virettään, vaikka 16,5 kilometrin radalle virheitäkin toki mahtui.

– Fyysinen vire oli hyvä. Pitkillä rastiväleillä ehti välillä ”nukahtaa”, kun keskittyminen herpaantui. Lopussa oli hankala nähdä, missä soilla olisi kannattanut juosta. Yhdessä vaiheessa suota pitkin edetessä meni uintikisaksi, Portin kuvasi vaiherikasta kisaansa.

Miesten kisan kakkonen oli Einari Heinaro, joka jäi voittajasta vajaat viisi minuuttia. Helsinkiläinen oli tasapainoiseen suoritukseensa tyytyväinen.

– Kokonaisuutena meni hyvin, vaikka alku oli jähmeän tuntuista. Matkan edetessä lähti sujumaan. Uskoisin, että tein oikeita reitinvalintoja: kiersin kaikki mahdolliset teitä pitkin. Toiseksi viimeisellä välillä otin suota alle, kun en edes noteerannut pitkää kiertoa, Heinaro kertasi.

Miesten kolmossijan otti kokenut Jani Lakanen, joka maalissa antoi tunnustusta kisan voittaneelle Portinille.

– Hän oli varmasti ainoa, joka pääsi kansainväliseen vauhtiin. Sain itse taisteltua sellaisen suorituksen, mitä halusin. Tarkoitus oli vähän sillä lailla positiivisesti kiusata nuorempia, Lakanen naurahti.

Päävalmentaja Petteri Kähäri summasi pitkän matkan näyttökisan vaativaksi erityisesti fyysisenä koitoksena.

– Harvoin tällaista on tarjolla kotimaassa etenkään naisten sarjassa: fyysisesti tiukka kisa, aikamoista penkkaa ja korkeuseroja. Toisen radan tuloksiin (mm. sveitsiläiset ja norjalaiset) verrattaessa Portinin ja naisten kärkikolmikon ajat olivat kilpailukykyisiä. Yllättäviä virheitä siellä maailman kärkikin teki, Kähäri viittasi mm. Sveitsin Judith Wyderin n. 10 minuutin virheeseen ykkösrastilla.

Suunnistuksen maailmancup alkaa Turussa ja Lohjalla puolentoista viikon kuluttua. Suomen joukkue maailmancupin avauskierrokselle nimetään maanantaina.

Suunnistuksen MM- ja maailmancupin näyttökilpailu, Viro
Pitkä matka

Naiset: 1) Sari Anttonen KeuKi 1.32.37, 2) Saila Kinni TP 1.34.35, 3) Venla Harju TP 1.35.24, 4) Miia Niittynen Koovee 1.38.11, 5) Sofia Haajanen Pohjant 1.38.52, 6) Merja Rantanen JRV 1.40.20, 7) Anu Tuomisto VaaSu 1.40.33, 8) Marika Teini Pohjant 1.40.55, 9) Sanni Kivelä AngA 1.42.01, 10) Maija Sianoja MSParma 1.42.21.

Miehet: 1) Fredric Portin PR 1.38.32, 2) Einari Heinaro HS 1.43.16, 3) Jani Lakanen Koovee 1.43.48, 4) Eetu Savolainen IkNV 1.44.26, 5) Aleksi Anttolainen LS-37, 6) Miika Kirmula AngA 1.45.33, 7) Olli-Markus Taivainen Navi 1.45.45, 8) Aapo Leskinen Lynx 1.47.32, 9) Aaro Asikainen KR 1.48.30, 10) Elias Kuukka TP 1.48.55.

Täydet tulokset (mukana saman radan ulkomaalaiset) – suomalaiset radoilla 2.