Taivainen ja Harju näyttökisan kärkinimet

Olli-Markus Taivainen suunnisti Virossa näyttökisan voittoon. Kuva: Erik Borg

Olli-Markus Taivainen ja Venla Harju ottivat lauantaina Viron Voorepalussa MM- ja maailmancup-joukkueiden näyttökisassa keskimatkan voitot. Taivainen jätti runsaan kuuden kilometrin radalla toiseksi tullutta, 20-vuotiasta Olli Ojanahoa 35 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Fredric Portin, joka jäi Taivaiselle noin minuutin.

Taivainen oli suoritukseensa tyytyväinen, vaikka yhdellä välillä parikymmentä sekuntia ylimääräistä kuluikin.

– Sille välille oli huono suunnitelma ja olisi pitänyt ottaa eri reitinvalinta. Muuten olen tyytyväinen juoksuun. Tuon verran saa jäädäkin parannettavaa, mietti Taivainen.

Taivainen on leireillyt Virossa pari viikkoa ”ottamassa MM-maastotyyppiä selkärankaansa”.

– Alkaa olla automaatiotasolla, miten täällä Virossa noita puukasoja pitää kiertää ja käyriä luovia. Alkukaudesta lihas ei ole toiminut, miten kisoissa pitäisi, mutta nyt alkaa näyttää hyvältä. Keuhkot tosin haluaisivat jo lumirajan tuntumaan, kun siitepöly vaivaa.

Taivaiselle runsaan puoli minuuttia taipunut Ojanaho antoi keskimatkalla ainoan näyttönsä Virossa. Hän kertoi hieman jopa yllättyneensä kakkossijastaan.

– Suoritukseen nähden olen vähän yllättynyt, että olin toiseksi paras suomalainen. Tein vitosrastille isomman virheen ja pari pidempää väliä olisi melko varmasti pitänyt kiertää. Menin koko ajan aika suoraan, kertasi Ojanaho tuoreeltaan kisan jälkeen.

Suoraviivaiselle menijälle kertyi radalla myös mäkeä.

– Monella välillä sai vetää ylös-alas. Ylämäissä tuntui, että jaksoin hyvin juosta. Reidet kesti hyvin happoa, Ojanaho puntaroi.

Fredric Portin tuskaili tökkivän suunnistuksen kanssa ja tunnusti, että matkaan olisi pitänyt lähteä rauhallisemmin.

– Lähdin matkaan aggressiivisemmin kuin mikä oli minulle turvallista tällä matkalla, tässä maastossa ja tällä kartalla. Kulku oli hyvä, mutta suunnistus ei sujunut. Kolmoselle tein pitkästä aikaa oikein kunnon virheen, kun menin väärään notkoon. Se painoi mielessä, ja sen jälkeenkin tuli vielä pieniä virheitä, Portin analysoi kisaansa.

Venla Harju otti Virossa lauantaina toisen peräkkäisen näyttökisan voittonsa. Kuva: Erik Borg

Naisten kisassa Venla Harju otti toisen näyttökisan voittonsa, sillä hän voitti myös perjantain sprintin. Harjun haastoivat tiukimmin toiseksi tullut Sari Anttonen ja kolmanneksi sijoittunut Marika Teini. Anttonen jäi Harjusta seitsemän ja Teini 19 sekuntia.

Harju oli tyytyväinen toiseen peräkkäiseen näyttökisan voittoonsa, vaikka suorituksessa jäikin petrattavaa.

– Tein kaksi sellaista vajaan minuutin virhettä rastiympyrän lähistössä. Vauhti tuntui hyvältä taas ja Haajasen Sofian selän näkeminen loppulenkillä antoi lisää intoa, Harju kertoi voittonsa jälkeen.

Toiseksi sijoittunut Anttonen kertoi keskittyneensä tarkkaan suunnistukseen, ja selvisikin radasta vain pienillä virheillä.

– Kilpailukeskuksessa käynnin jälkeen suunnistus meinasi vähän herpaantua parille loppulenkin rastille, mutta onneksi mitään isompaa ei tullut. Ylämäissä tuntui pahalta, mutta muuten yritin keskittyä suunnistukseen miettimättä, miltä fyysisesti tuntuu, Anttonen summasi kisaansa.

Keskimatkan kolmas, Marika Teini kuvasi kisavirettään peruspäiväksi. Alkumatkan virhe pakotti tarkkaan menoon loppuradalla.

– Kolmosvälillä tuli aika paha lähtösuuntavirhe, ehkä minuutin verran. Sen jälkeen oli mentävä hyvin, kun tiesi, ettei ole enää varaa ryssiä loppumatkalla, jos haluaa kohtuullisen loppusijoituksen, Teini kuvasi.

Näyttökilpailut jatkuvat Virossa sunnuntaina pitkän matkan kilpailulla, ja maailmancupin joukkue Turun ja Lohjan kisoihin valitaan alkuviikosta.

Suunnistuksen MM- ja mc-näyttökilpailu, Viro Voorepalu

Keskimatkan tulokset

Naiset: 1) Venla Harju TP 34.56, 2) Sari Anttonen KeuKi 35.03, 3) Marika Teini Pohjant 35.15, 4) Saila Kinni TP 35.31, 4) Saila Kinni 35.31, 5) Anna Haataja Pohjant 36.21, 6) Miia Niittynen Koovee 36.51, 7) Sofia Haajanen Pohjant 36.52, 8) Sanni Kivelä AngA 37.12, 9) Kirsi Nurmi IFK Göteborg 37.13, 10) Merja Rantanen JRV 37.26.

Miehet: 1) Olli-Markus Taivainen Navi 34.24, 2) Olli Ojanaho HS 34.59, 3) Fredric Portin PR 35.23, 4) Aleksi Anttolainen LS-37 35.36, 5) Aleksi Niemi TP 35.39, 6) Otto Simosas Trian 35.41, 7) Einari Heinaro HS 35.42, 8) Elias Kuukka TP 35.47, 9) Aaro Asikainen 36.04, 10) Topi Anjala Koovee 36.04.

Täydet tulokset (mukana saman radan ulkomaalaiset) – suomalaiset 2-radoilla.