Marjut Turunen viides hiihtosuunnistuksen MM pitkällä matkalla

Marjut Turunen

Marjut Turunen oli suomalaisten valopilkku hiihtosuunnistuksen MM pitkällä matkalla Venäjän Krasnojarskissa. Turunen hiihti naisten kilpailun viidenneksi nelosvoiton ottaneiden venäläisten jälkeen.

Suomalaisittain kilpailussa nähtiin myös draamaa ja epäonnea, kun Salla Koskela hylättiin puuttuvien leimojen takia. Koskelalla oli ongelmia leimauksessa useammalla rastilla, eikä tarvittavia leimoja löytynyt edes varakortilta. Monta kaatumista matkalla tehnyt Mirka Suutari oli kisan kymmenes, ja hänkin joutui välillä turvautumaan hitaampaan vaihtoehtoiseen leimaustapaan.

Pitkän matkan kilpailu tarjosi jo edellisiltä kisapäiviltä tuttuja haasteita. Radoilla riitti reilusti korkeuseroa, ja monin paikoin kapeat moottorikelkkaurat olivat jäisiä sekä laskuteknisesti vaikeita hallita. Marjut Turunen osoitti kilpailijan luonteensa ja täytti alkuviikosta asettamansa top6-tavoitteensa.

– Tämä oli todellinen taistelukisa. Ensimmäisellä lenkillä tuntui nihkeältä, mutta meno parani matkan aikana. Rata oli rankka, ja maalissa tunsin, että kaikki jäi maastoon. Onneksi sain väliaikatietoja matkalla ja se tsemppasi lisää. Oma sijatavoite täyttyi, niin täytyyhän tähän olla tyytyväinen, iloitsi Turunen.

Miesten mestaruus Ruotsiin

Ruotsi sai jälleen yhden kultamitalin lisää, kun Erik Rost osoitti kestävyytensä ottamalla keskimatkan hopean kaveriksi kultaa pitkältä matkalta. Rostin voitto tuli lopulta selvällä erolla, mutta himmeämmistä mitaleista käytiin loppusuoralle asti tiukka taistelu. Isäntämaan Kirill Veselov otti hopeaa ja Norjan Lars Moholdt pronssia.

Suomalaismiesten paras oli jälleen Ville-Petteri Saarela, joka oli pitkään mitalikamppailussa mukana. Saarela joutui kuitenkin taipumaan lopussa ja sijoittui kahdeksanneksi. Janne Häkkinen oli yhdestoista otettuaan jo heti ykkösvälillä huonon reitinvalinnan. Tuomas Kotro oli kolmastoista, ja Jyri Uusitalo joutui keskeyttämään hajotettuaan suksen siteen.

– Fyysisesti tänään oli raskas päivä, ja kolmannella lenkillä minulla loppui puhti. Hiihtelin alussa pitkään Veselovin kanssa samaa tahtia, mutta nyt eivät energiat kantaneet pidemmälle. Sija on ihan hyvä, mutta ei aiheuta riemunkiljahduksia, kertoi Saarela.

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuissa hiihdetään sunnuntaina kisarupeaman päättävät viestikilpailut.

Tulokset – Hiihtosuunnistuksen MM pitkä matka, Krasnojarsk, Venäjä

Naiset
1) Maria Kechkina RUS 1.25.33, 2) Alena Trapeznikova RUS 1.30.27, 3) Polina Frolova RUS 1.30.41, 4) Tatiana Oborina RUS 1.32.52, 5) Marjut Turunen FIN 1.35.04, 6) Antonia Grigorova BUL 1.39,31, … , 10) Mirka Suutari FIN 1.44.05, Salla Koskela FIN Hyl., Milka Reponen FIN kesk.

Miehet
1) Erik Rost SWE 1.46.04, 2) Kirill Veselov RUS 1.47.22, 3) Lars Moholdt NOR 1.47.27, 4) Andrei Lamov RUS 1.47.28, 5) Andrei Grigoriev RUS 1.47.34, 6) Martin Hammarberg SWE 1.51.05, … , 8) Ville-Petteri Saarela FIN 1.55.41, 11) Janne Häkkinen FIN 1.59.52, 13) Tuomas Kotro FIN 2.02.34, Jyri Uusitalo kesk.

Kaikki tulokset