Suunnistusta ennätysmäärä Ylen kanavilla 2017

Suunnistusliitto ja Yle ovat sopineet vuoden 2017 televisioitavista suunnistustapahtumista. Suunnistusta näkyy Ylen kanavilla ennätysmäärä, sillä sopimus kattaa MM-kisojen, Jukolan Viestin ja Huippuliigan lisäksi myös suunnistuksen maailmancupin kokonaisuudessaan.

– Suunnistuskisojen määrä ruudussa kasvaa merkittävästi, sillä kaikki televisioitavat tapahtumat ovat monipäiväisiä. Olemme jo pitkään tavoitelleet suunnistuksen maailmancupin saamista tv-tuotteeksi, ja ensi vuonna se toteutuu, kertoo Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Edellinen huippuvuosi suunnistuksen tv-luvuissa oli Vuokatin MM-kisavuosi 2013. Sen jälkeenkin televisiosta on voitu seurata Jukolan Viestiä, kotimaista kisasarjaa Huippuliigaa ja MM-kisoja pääosin suorana lähetyksenä. Suunnistuksen tv-vuosi 2017 Suomessa alkaa huhtikuussa Huippuliigan osakilpailuilla. Niiden jälkeen vuorossa on 24.5. alkava suunnistuksen maailmancup, jonka televisioinnista neuvotellaan myös Suomen ulkopuolelle.

– Viime kesän MM-kisojen lähetyksiä nähtiin ennätyksellisen monessa maassa, ja Suomen maailmancupin osakilpailujen näyttämiseen on ollut kiinnostusta mm. Ruotsissa. Maailmancupin avauskierros Suomessa antaa hyvän startin suomalaisille myös kokonaiskilpailuun, sillä kotimaastoissa on lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet päästä hyville sijoille, Ilomäki muistuttaa.

Maailmancupin avauskierros alkaa Turussa sprinttiviestillä ja jatkuu Lohjalla sprinttillä, keskimatkalla ja pitkällä matkalla. Suomen osakilpailujen jälkeen maailmancupin pisteitä jaetaan kesällä MM-Virossa sekä syksymmällä Latviassa ja Sveitsissä.

Toimitusjohtaja Ilomäki muistuttaa, että tv-näkyvyys on nykyään huippu-urheilun ja lajin elinehto.

– Huippu-urheilun yksi edellytys tänä päivänä on näkyvyys televisiossa. Lisäarvo sille on se, että lähetykset ovat vapailla kanavilla kaikkien suomalaisten tavoitettavissa. Vuoden 2016 katsojaluvut olivat Huippuliigan osalta ennätyksellisen hyvät ja siitä on hyvä lähteä tekemään ennätyksiä myös tällä saralla, Ilomäki pohtii.

Vuoden 2017 aikana järjestetään Suomessa ennätysmäärä suunnistuslajien arvokilpailuja, sillä suunnistuksen maailmancupin lisäksi Tampereella järjestetään heinäkuussa nuorten MM-kisat. Arvokilpailuvuoden aloittaa helmikuussa hiihtosuunnistuksen arvokisaviikko (EM-kisat, nuorten MM- ja EM-kisat sekä veteraanien MM-kisat) Imatralla ja sen päättää hiihtosuunnistuksen maailmancup joulukuussa Ylläksellä.