Teini MM-sprintin paras suomalainen

Ruotsin Jerker Lysell ja Tanskan Maja Alm juhlivat suunnistuksen MM-kisojen avauspäivänä sprintin MM-kultaa. Suomalaisittain parasta antia oli Marika Teinin yhdeksäs sija Strömstadin kaduilla. Muut suomalaiset tekivät liikaa virheitä herkän sprintin alkuvaiheessa. Paras suomalaismies, Mårten Boström löytyi sijalta 18.

MM-kultaa viime vuodelta puolustanut Alm voitti kisan 25 sekunnin erolla ennen Sveitsin Judith Wyderiä. Pronssia otti kisan todellinen yllättäjä, Anastasia Denisova, jonka mitali oli myös Valko-Venäjän ensimmäinen. Denisovalla ei ole ennen MM-pronssia merkittäviä kansainvälisiä saavutuksia aikuisten tasolla. Nuorten MM-kisoista hänellä on sprinttipronssi muutaman vuoden takaa.

Marika Teini otti uransa parhaan MM-sijoituksen, ja oli sikäli kisaansa tyytyväinen.

– Sprinttisuorituksena tämä oli aika hyvä, ja jos kymppisakkiin riittää, se on paras MM-saavutukseni. Fyysisesti on menty selvästi eteenpäin. Askel ei ollut terävin, siinä näkyi se, että olen treenannut paljon myös maastossa, kertoi tiistaina myös keskimatkalle starttaava Teini.

Teini kaipasi kisaan lisää haastavuutta, mutta etukäteen spekuloituja lisäaitoja ei maastossa juurikaan ollut.

– Olisin halunnut vaikeamman radan, kun se on mun vahvuuteni. Fiilis vähän latistui, kun odotettua haastavaa rataa ei ollutkaan tarjolla, mietti Teini.

Merja Rantanen oli kisan 15 ja harmitteli maalissa juoksun tukkoisuutta.

– On juoksu joskus iloisempaakin ollut. Minulla on pieni välilevyn pullistuma, se ei haittaa juoksemista, mutta hankaloitti MM-valmistautumista, Rantanen kertoi kisan jälkeen.

Kisan pettynein maalissa oli karsinnan erävoittaja Sari Anttonen, joka teki alussa ison virheen.

– Olin lähes kakkosella, kun huomasin ykkösen jääneen välistä, harmitteli Anttonen, joka virheen jälkeen tuli vauhdikkaasti.

Alun virheet kostautuivat

Miesten kisan voittoon jyräsi Ruotsin Jerker Lysell, joka kirkasti viimevuotisen MM-pronssinsa. Lysell kukisti Matthias Kyburzin niukalla kolmen sekunnin erolla. Daniel Hubmann oli kolmas, ja otti samalla komean uransa 20:nnen MM-mitalin.

Boström jäi kärjelle minuutin, josta iso osa tuli heti alussa 1-rastille.

– Tein suunnitelmaa jo kakkosvälille ja otin ykkösen huolimattomasti. Kolmosvälillä jouduin väistämään autoa ja tekemään hätäratkaisun. Muuten tein mielestäni hyvät reitinvalinnat ja suoritin ne vauhdikkaasti, Boström summasi kisansa.

Suomen onnistujiin voidaan lukea nuori MM-ensikertalainen, Aleksi Niemi, joka alun vaikeuksien jälkeen piti yllä hyvää vauhtia.

– Kaaduin ykkösrastilla ja muutama reitinvalinta oli huono. Kakkosvälillä vaihdoin suunnitelmaa, kun avokallio näytti puskaiselta ja menin lopulta ylempää. Radan puolivälissä väsyin vähän fyysisesti. Tämä oli hieno kokemus – jännitys oli ihan erilaista kuin EM-kisoissa tai nuorten MM-kisoissa, tunnusti Niemi raskaan kisan jälkeen.

Olli-Pekka Koistinen jäi Niemen tavoin 2-välillä, kun suunnitelma vaihtui kesken rastivälin.

– Avokallio näytti hengenvaaralliselta, enkä näillä tossuilla sinne lähtenyt. Juoksu tuntui hyvältä, ehkä olisi pitänyt enemmän raastaa, Koistinen pohti.

MM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina sprinttiviestillä.

Täydelliset tulokset: www.woc2016.se

Tulokset, MM-sprintti 20.8. Strömstad, Ruotsi

Naiset

1) Maja Alm DEN 14.27,9 2) Judith Wyder SUI 14.53,6, 3) Anastasia Denisova BLR 15.10.06, 4) Galina Vinogradova RUS 15.41.2, 5) Rahel Friederich SUI 15.53,0, 6) Elena Roos SUI 15.54,1 … 9) Marika Teini FIN 16.08.5, 15) Merja Rantanen FIN 16.27.9, 40) Sari Anttonen FIN 18.46,0.

Miehet

1) Jerker Lysell SWE 14.28,6, 2) Matthias Kyburz SUI 14.31,4, 3) Daniel Hubmann SUI 14.37,2, 4) Kristian Jones GBR 14.47,6, 5) Jonas Leandersson SWE 14.50,7, 6) Vojtech Kral CZE 14.52,6,…, 18) Mårten Boström FIN 15.25,6, 24) Aleksi Niemi FIN 15.33,6, 30) Olli-Pekka Koistinen FIN 15.49,6.

Juttua päivitetty 21.8. Denisovan saavutuksilla.