Sirén paras suomalaismies MM-pitkällä

Norjan Olav Lundanes otti uransa neljännen MM-kultamitalin voitettuaan pitkän matkan mestaruuden torstaina Ruotsin Strömstadissa. Lundanes jätti pitkässä ja raastavassa kisassa toiseksi tullutta Ranskan Thierry Gueorgiouta lähes kaksi minuuttia. Pronssia otti Sveitsin Daniel Hubmann, jolle mitali oli jo uran 22.

Paras suomalainen oli loppulenkillä hyvin sijoitustaan nostanut Mikko Siren, joka oli maalissa 13. Se on miehen paras sijoitus kansainvälisellä tasolla. Fredric Portin oli sijalla 16 ja Olli-Markus Taivainen 18.

Myös miesten kisassa usean kilometrin pituinen rastiväli kakkoselle oli kisan ratkaisu. Siren oli tuossa vaiheessa kärkeä jäljessä kuusi minuuttia, kun maalissa ero oli runsaat 11 minuuttia.

– En löytänyt pitkälle matkalle hyvää reitinvalintaa, ja sitten rastilla oli iso porukka ympärillä. Jaksoin painaa fyysisesti hyvin loppuun asti ja pääsin vähän irtautumaan porukasta, Siren kertasi maalissa.

Portin kuvasi radan alkuosaa tylyksi.

– Hukkasin itseni kartalta ja tein samaistusvirheen, jota korjatessa lähdin seilaamaan. Kokonaisuutena rastiväli meni aivan vihkoon. Kisasta jäi valitettavan vähän käteen, Portin manasi maalissa.

Olli-Markus Taivainen arvioi suorituksen olleen hänen omaa tasoaan.

– Olen tyytyväinen siihen, että pystyin uskottavasti kisailemaan näissä geimeissä. Kaikilla on ollut omat vaikeutensa tänne valmistauduttaessa, mutta onhan sitä tasoitusta jonkun verran annettu nimenomaan pitkälle matkalle, Taivainen arveli viitaten terveysongelmiinsa.

Kisan voittaja Olav Lundanes otti kultamitalinsa ja kisojen toisen mitalinsa aidosti omalla maaperällään, sillä kisan neljäs rasti sijaitsi Ruotsin ja Norjan rajalla ja seuraavan rastivälin yksi reitinvalintavaihtoehto koukkasi Norjan puolelta.

– Nämä kisat ovat olleet minulle unelma ja iso tavoite. Olin tänään luottavaisempi ja rennompi tänään kuin keskimatkalla, kertoi Lundanes, joka joutui vaihtamaan karttaa kesken matkan kosteuden muusattua alkuperäisen.

MM-kisojen päätöspäivä on lauantaina, jolloin kilpaillaan viestissä.

Tulokset, MM-pitkä matka, Ruotsi

1) Olav Lundanes NOR 1.33.27, 2) Thierry Gueorgiou FRA 1.35.13, 3) Daniel Hubmann SUI 1.35.32,  4) Lucas Basset FRA 1.39.16, 5) Carl Godager Kaas NOR 1.39.19, 6) Magne Daehli NOR 1.39.33, … 13) Mikko Sirén FIN 1.45.05, 16) Fredric Portin FIN 1.45.54, 18) Olli-Markus Taivainen FIN 1.46.47

Kaikki tulokset, MM-pitkä matka 2016