Maajoukkueen matkassa: Aleksi Niemi valmis kokeilemaan siipiään

21-vuotias Aleksi Niemi suunnistaa ensimmäistä kauttaan aikuisissa ja tältä vuodelta takana on jo maajoukkueen edustustehtävät Puolan maailmancupissa sekä EM-kilpailuissa Tšekeissä. Kauden hyvät näytöt avasivat nuorelle tamperelaiselle ovet myös Ruotsin MM-kilpailuihin, joissa mies pääsee näyttämään osaamistaan sprintissä.

– MM-kilpailut eivät olleet tavoitteena vielä tälle kaudelle, joten onhan se hieno juttu päästä debytoimaan niissä jo nyt. MM-kilpailut ovat kuitenkin suurinta, mitä suunnistaja voi saavuttaa, Niemi pohdiskelee tulevia kilpailuaja.

Vielä pari viikkoa ennen MM-starttia miestä ei vielä jännittynyt, mutta kisafiilis ja kisajännitys ovat alkaneet vähitellen nousemaan sprintterin matkustettua keskiviikkona MM-areenoille. Kesä ja viimehetken harjoitukset ovat kuitenkin sujuneet niin hyvin kuin vain voi toivoa, joten ensimmäisiin MM-kilpailuihin Niemi voi lähteä hyvällä fiiliksellä.

– Treenit ovat sujuneet hyvin, niin taidollisesti kuin fyysisesti, ja kunto on parantunut koko ajan. Kaikki on mennyt nappiin, joten on tosi hyvä fiilis lähteä näin isoihin kisoihin, Niemi kertoo tunnelmia kilpailujen alla.

Ruotsissa MM-sprintin karsinta käydään lauantaina 20.8. aamulla Strömsvallenissa ja finaali iltapäivällä Strömstadissa. Kisamaastot ovat Niemelle tuttuja mm. alueella järjestetyiltä seuraleireiltä.

– Maastot ovat aika hyvin muistissa, eikä niissä pitäisi mitään erityisiä yllätyksiä tulla. Karsinnasta odotan kovavauhtista ja ei niin teknistä kilpailua. Finaalimaastoa taas on todennäköisesti muokattu tekoaidoin, joten tarjolla on varmasti haastavaa reitinvalintaa, Niemi kertoo ennakkospekulaatiota tulevista kilpailuista.

Keväällä juostuista EM-kilpailuista tamperelaisella oli kotiin tuomisena kokemuksen lisäksi sprinttiviestin neljäs sija, minkä lisäksi sprintin karsinnassa mies sijoittui oman lohkonsa 16:sta ja oli siten ensimmäinen finaalista karsiutuja. Puolan maailmancupin sijoituksena oli sprintin 20.

– En ole erityisemmin keskittynyt sprinttiin, mutta se sujuu vielä parhaiten. Esimerkiksi pitkällä matkalla voimatasot ovat paljon enemmän jäljessä maailman kärkeä, Niemi analysoi.

MM-areenoille Niemi ei lähde nöyristelemään, mutta odotukset ovat kuitenkin realistisia.

– On hienoa päästä näkemään, mihin siivet kantavat. Tavoitteena on naulata oma suoritus puhtaasti. Se vaatii tiukkaa keskittymistä lähdöstä maaliin, mutta on mahdollista omalla rutiinisuorituksella. MM-startti on toki henkisesti uusi tilanne, vaikka samat ukot siellä on viivalla kuin vaikka EM-kilpailuissa, Niemi pohdiskelee ja uskoo, että nappisuorituksella hänellä on mahdollisuus sijoittua sprintin finaalissa 17. parhaan joukkoon

Niemi on tällä hetkellä keskittynyt täysillä suunnistukseen ja urheilemiseen. MM-kilpailut on tärkeä etappi, mutta tavoitteet ovat jo kauempana; Haaveena on olla yksi maailman parhaista suunnistajista. Askel eteenpäin on edessä syksyllä, kun osoite muuttuu Tukholmaan.

– Tukholmassa on tarjolla hyviä treenimahdollisuuksia ja mahdollisesti haen Ruotsista myös opiskelupaikkaa. Tavoitteenani on suunnistajana vakiinnuttaa ensin paikka maajoukkueessa ja nousta yhdeksi Suomen parhaista miessuunnistajista. Kun perustaso on saatu tarpeeksi korkealle, toiveena on saavuttaa vakiintunut paikka myös maailman huipulla, Niemi kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

niemi2