Suomen nuorille kolme mitalia EM-kisojen sprintistä

Inka Nurminen voitti 16-vuotiaiden sprintin Euroopan mestaruuden.
Inka Nurminen voitti 16-vuotiaiden sprintin Euroopan mestaruuden.

Suomen nuoret jatkoivat erinomaisia otteitaan EM-kisojen päätöspäivänä Puolassa. Jaroslawin kaduilla käydyssä sprintissä suomalaiset saavuttivat kolme mitalia. Inka Nurminen voitti Euroopan mestaruuden 16-vuotiaiden sarjassa. Pronssia voittivat Akseli Ruohola 18-vuotiaiden ja Leo Matinheikki 16-vuotiaiden sarjassa.

Rata oli äärimmäisen suoraviivainen ja sopiva rata suomalaisille, vaikka siinä käytiin osittain vanhan kaupungin puolella. Suomalaiset olivat tutustuneet hyvin alueeseen, eikä eteen tullut oikeastaan mitään yllättävää.

Euroopan mestaruuden voittanut Inka Nurminen oli häkeltynyt kisan jälkeen.

– Nyt on uskomaton olo. Jäi pitkästä matkasta sen verran harmittamaan, kun jäin hopeasta kaksi sekuntia, että nyt päätin näyttää, kertoi Nurminen.

Nurmisen lähtönumero oli 9 ja hän joutuikin jännittämään maalialueella toista tuntia, miten kisassa lopulta käy.

– Rata oli mielestäni aika helppo ja simppeli. Piti tehdä vain reitinvalintoja meneekö oikealta vai vasemmalta. Otin rauhallisesti ja tein oman perussuorituksen. Maalissa ei tuntunut mitenkään erityisen hyvältä, kertasi Nurminen suoritustaan.

Nurmisen voitto tuli suurella marginaalilla, sillä ero toiseksi suunnistaneeseen Unkarin Csilla Gardonyihin venyi 27 sekuntiin.

– Inka meni kuin juna. Hän on fyysisesti ylivoimainen ja löytänyt suunnistukseen perusvarmuuden. Sanotaanko, että hän on aikaisemmin ollut kuin lottopallo, mutta nyt on tehnyt ison työn suunnistustaidon ja -varmuuden eteen ja se tuo tulosta, kuvaili valmentaja Antti Örn kaksi EM-mitalia voittanut Nurmista.

Miesten 18-vuotiaiden sarjassa Akseli Ruohola jäi voitosta 12 sekuntia ja hopeasta kuusi sekuntia. 16-vuotiaissa Leo Matinheikki jäi voitosta 14 sekuntia ja hopeasta vaivaiset kaksi sekuntia.

– Aina kun puhutaan mitalistista, niin takana on tasapainoinen suoritus. Niin nytkin molempien mitalistien kohdalla, Örn sanoi.

18-vuotiassa naisissa suomalaisittain parhaasta suorituksesta vastasi Anu Tuomisto, joka oli seitsemäs.

Valmentaja oli kaikkiaan tyytyväinen joukkueen kokonaispanokseen sekä päätöspäivänä että koko kisoissa.

– Varsinkin 18-vuotiaissa miehissä olen tyytyväinen päivän kokonaispanokseen: kolme miestä 6 joukossa. Esimerkiksi Alvar Palmen on tehnyt suuren työn sprintin eteen. Hän teki muun muassa etukäteen sprinttialueesta kartan. Nyt näkee, että etukäteistyö kantaa hedelmää, sanoi Örn.

Suomi voitti kisoissa yhteen neljä kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. Suomi voitti myös kisojen maarankingin. Tulos on loistava.

– Olimme Euroopan paras maa, mikä oli isoin juttu. Se kuvastaa, että nuorten suunnistus on menossa oikeaan suuntaan. Maapisteet eivät ole vain yksittäisen urheilijan tulos, vaan kertoo valtavan hyvästä kokonaispanoksesta, summasi Örn kisat.

Tulokset:

16-vuotiaat

Tytöt: 1) Inka Nurminen, Suomi 9:46.19, 2) Csilla Gardonyi, Unkari +0.27, 3) Eliane Deininger, Sveitsi +0.45, 4) Grace Molloy, Iso-Britannia +0,55, 5) Anna Safronova, Venäjä +1.01, 6) Teele Telgma, Viro +1.04… 10) Lotta Eerola, Suomi +1.15…19) Maria Määttänen, Suomi,+1.39… 24) Elisa Mattila, Suomi +1.47

Pojat: 1) Guilhem Elias, Ranska 9:19.00, 2) Michal Boranek, Tshekki, +0.12, 3) Leo Matinheikki, Suomi, +0.14, 4) Anton Lukashevich, Venäjä, +0.16, 5) Alastair Thomas, Iso-Britannia, +0.19… 6) Boyan Ivandjikov, Bulgaria +0.20… 17) Miika Tala, Suomi, +0.45… 22) Mikko Eerola, Suomi, +0.51… 24) Topias Arola, Suomi, +0.56

18-vuotiaat

Miehet: 1) Kasper Fosser, Norja, 11:03.64, 2) Henrik Johannesson Ruotsi, +0.06, 3) Akseli Ruohola, Suomi +0.12, 4) Simon Larsson Ruotsi +0.13, 5) Tuomas Heikkilä, Suomi, +0.21, 6) Alvar Palmen, Suomi, +0.26, 41) Aaro Julkunen, Suomi +1.41

Naiset: 1) Kinga Krolik, Puola, 11:46.00, 2) Tereza Janosikova Tshekki, +0.19, 3) Agnes-Rebeka Néda, Romania, +0.41, 4) Zsófia Sarközy, Unkari, +0.54, 5) Vilma Von Krusenstierna, Ruotsi, +1.07, 6) Tereza Miklusova, Slovakia +1.13, 7) Anu Tuomisto, Suomi +1.27… 12) Leenukka Hanhijärvi, Suomi, +1.39…23) Amy Nymalm, Suomi +1.59…31) Anni Haanpää, Suomi, +2.16

Lisää tuloksia täältä