Suomi hakee onnistumisia EM-rasteilta

Suunnistuksen arvokisakevät jatkuu parin viikon kuluttua Tsekin Jesenikissä käytävillä EM-kisoilla. Viikonlopun maailmancupin osakilpailut Puolassa osoittivat, että potentiaalia menestykseen löytyy: Marika Teini oli kolmas sprintissä sekä Merja Rantanen neljäs ja Venla Harju viides keskimatkalla.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini asettaa joukkueelle yksinkertaisen ja selkeän tavoitteen.

– Joukkueen tavoitteena on saada onnistumisia, oikeasti hyviä onnistumisia. Jos niitä saadaan, sitten voidaan olla tyytyväisiä, Taini ennakoi.

EM-kisoissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa sprinttiviestissä, joka on ollut MM-kisojen ohjelmassa kaksi vuotta. EM-ohjelmassa on MM-kisoista poiketen maastomatkoilla myös karsinnat, joten kisaviikko on melkoinen urakka.

– EM-viikko on turnee, karsintoineen kuormittava viikko. Valinnoissa eniten keskusteltiin siitä, montako matkaa kukin juoksee. Suurimmalle osalle tulee kaksi henkilökohtaista matkaa, Taini kertoo.

Päävalmentajan mukaan matkavalinnoissa on vielä tarvetta hienosäätöön, joten ne julkistetaan lähempänä kisaviikkoa.

EM-kisoissa jokaiselle henkilökohtaiselle matkalle saa osallistua kuusi urheilijaa per maa. Suomen joukkueeseen valikoitui 21 urheilijaa, jotka olivat mukana myös Puolan maailmancupin joukkueessa.

– Saimme Puolan osakilpailuista valintoja vahvistavaa informaatiota, ja moni asia loksahti paikalleen, Taini summaa.

Puolasta suomalaissuunnistajat jatkavat EM-kisoihin valmistavalle leirille Tsekkiin. Leiri toteutetaan yhdessä Tsekin ja Norjan maajoukkueiden kanssa. Päävalmentajan mukaan leiripäivien tavoitteena on saada maastotuntumaa Tsekin kovapohjaisiin ja mäkisiin maastoihin.

– Meillä on kaksi pääharjoitusta: kova keskimatkan harjoitus ja viesti-intervalliharjoitus. Maastotyyppiin totuttautumisen lisäksi tavoitteena on saada lihaksistolle shokkia mäkisestä maastosta niin, että urheilijat ehtivät siitä palautua EM-kisoihin, mutta vaikutusta on vielä jäljellä, Taini suunnittelee.

Suomen joukkue suunnistuksen EM-kisoihin Tsekin Jesenikiin 21.-28.5.2016

Miehet: Aaro Asikainen KR, Mårten Boström IFK Lidingö, Jarkko Huovila Halden SK, Miika Kirmula AngA, Olli-Pekka Koistinen HiKI, Severi Kymäläinen TP, Jesse Laukkarinen PR, Aleksi Niemi TP, Fredric Portin PR, Topi Raitanen HS, Toni Saari VaajTe, Mikko Siren AngA.

Naiset: Sari Anttonen KeuKi, Anni-Maija Fincke Halden SK, Sofia Haajanen SK Pohjant, Venla Harju TP, Saila Kinni TP, Miia Niittynen Koovee, Kirsi Nurmi Göteborg IFK, Merja Rantanen JRV, Marika Teini SK Pohjant.

EM-ohjelma

21.5. Sprinttiviesti
22.5. Sprintti (karsinta ja finaali)
23.5. Pitkän matkan karsinta
24.5. Pitkän matkan finaali
26.5. Keskimatkan karsinta
27.5. Keskimatkan finaali
28.5. Viesti

Järjestäjien kisasivut.