Portin ja Kemp Huippuliigan voittoihin

Fredric Portin oli nopein Huippuliiga-avauksessa Paimiossa.
Fredric Portin oli nopein Huippuliiga-avauksessa Paimiossa.

Fredric Portin ja Emily Kemp avasivat sunnuntaina Paimiossa suunnistuksen Huippuliigan voitokkaasti. Portin voitti miesten kisan lähes minuutin erolla ennen Toni Saarta ja Hannu Airilaa. Kanadalainen Kemp oli naisten nopein 1.24 ennen komeaa kevätkautta tekevää Marika Teiniä.

Portin kehui Paimion keskimatkan rataa monipuoliseksi, jossa keskittyminen oli kovilla.

– Tämä oli hyvä avaus, mutta ei aivan täydellinen, sillä tein pieniä rastiottovirheitä muutamalla rastilla, Portin kertoi.

Huippuliigan avauskisa oli samalla näyttökisa toukokuisiin EM-kisoihin Tsekkiin. Portin antoi näyttöjä paitsi valitsijoille, myös itselleen.

– Olen harjoitellut hyvin, mutta paljon yksin, eikä vertailukohtaa muihin ole ollut, nykyään Vaasan Mustasaaressa asuva Portin kertoi.

Portinin kompassi hajosi kisan aikana kaatuessa, ja se vaikutti jonkin verran myös suoritukseen.

–  Oma vika, kun ei ole varakompassia mukana. Meno oli sen jälkeen kulmikkaampaa, mutta silti perushallinta pysyi hyvänä.

Toni Saari jäi Portinille 53 sekuntia. Vaajakosken Terän mies oli myös tyytyväinen kisaansa.

– Se oli sujuvaa ja hyvää suorittamista ilman isompia virheitä. Rata oli mukavan monipuolinen – ei ollenkaan sellaista mäeltä toiselle menoa kuin täälläpäin yleensä, Saari summasi.

Hannu Airila antoi kolmannella sijallaan mainion EM-näytön, mutta ilmoitti keskittyvänsä toukokuussa EM-kisojen sijaan harjoitteluun.

– Tämä oli suht siistiä tekemistä. Fyysisesti nyt on hyvä vire. Keskityn toukokuussa harjoitteluun, jotta kesäkuussa on virtaa Jukolassa ja MM-näyttökisoissa, Airila suunnitteli.

Naisten kisan ykkönen oli Suomessa opiskeleva ja Angelniemen Ankkuria edustava Kanadan ykkösnainen Emily Kemp, joka voitti kisan selvällä erolla.

– Koko radan ajan piti keskittyä täysillä. En antanut itseni tehdä virheitä. Tunsin kyllä hieman painetta etukäteen siitä, että alkukausi on ollut aika hyvä, myhäili Kemp voittajana.

Suomen naisista nopein oli Marika Teini, joka on löytänyt viime kauden pilanneiden loukkaantumisten jälkeen uuden vauhdin menoonsa.

– Pari minuuttia oli ajasta otettavissa pois: olisi pitänyt suunnistaa aggressiivisemmin, nyt välillä vähän ajauduin ja jolkottelin sinnepäin. Ero tuli enemmän epäsujuvuudesta kuin virheistä. Sain alussa kiinni edellälähteneitä, ja se toi vähän kiireen tuntua, kun kaksi naista hönki niskaan, Teini kertasi.

Joensuussa opiskeleva Teini on saanut askeleeseensa terävyyttä estemestari Jukka Keskisalon opissa. Teini on käynyt Keskisalon vetämissä juoksutekniikkaharjoituksissa Joensuussa ollessaan.

– Siellä on saanut hyvää oppia ja askeleeseen on yritetty saada terävyyttä ja voimaa. Alussa tuntui, etten ymmärtänyt juoksemisesta mitään, Teini kuvasi.

Naisten kisan kolmas oli Miia Niittynen, joka jätti taakseen monta maajoukkuenaista. Niittynen sanoi lähteneensä kisaan suunnistuksen ehdoilla.

– Olihan tämä vähän yllätys, koko ajan joutui työstämään tosi paljon, mutta selvisin pienillä virheillä, Niittynen sanaili tyytyväisenä.

Huippuliigan seuraava osakilpailu käydään kesäkuun alussa Mikkelissä SM-keskimatkan yhteydessä.

hl_teini_w
Marika Teini jatkoi Paimiossa hyvää kevätkauttaan.