Maajoukkueen matkassa: Maltillinen Teini

Maajoukkuesuunnistaja Marika Teinin vuoteen on mahtunut paljon kompromisseja ja henkisestikin vaikeita hetkiä, sillä reisiluun kaulan rasitusmurtumasta kuntoutumisen jälkeen kantaluun rasitusmurtuma piti naisen sivussa suunnistuskuvioista.

– Koko talvi meni silloin ohi. Kun olin juuri kuukauden päässyt juoksemaan, tuli kantaluu. Siinä oli vähän että voiko näillä jaloilla juosta enää koskaan, Teini muistelee nyt.

Marika Teini, 27, kuntoutti itseään maltilla. Se on kannattanut, sillä nainen on nyt ollut hyvässä vireessä läpi talven, eikä pientä nilkkavaivaa lukuun ottamatta ongelmaa ole ollut.

– Elokuun alussa pääsin aloittamaan juoksemisen viime vuonna, enkä vieläkään ole juossut täysipainoisesti. Tammikuun alusta olen kuitenkin suht’ paljon pystynyt juoksemaan. Aika paljon on pitänyt tehdä kompromisseja. Välillä on ollut usko koetuksella että, jos jalat eivät kestä sitä, että juoksen joka päivä, voiko tästä enää mihinkään kuntoon päästä.

Teini on tehnyt paljon korvaavia harjoitteita crosstrainerilla, vesijuoksemalla ja talvella hiihtämällä.

–  Kaikki pääharjoitukset olen pystynyt tekemään juoksemalla, näköjään se jonkunlaista tulosta tuottaa.

Helppoa kuntoutuminen ei ole ollut, mutta Teini ei ole synkistelyyn taipuvaista sorttia.

– Synkät hetket ovat olleet hetkittäisiä. Viime vuonna kyllä aika monta kertaa tein uuden harjoitussuunnitelman, hän muistelee hymyillen.

Marika Teini mielii takaisin maajoukkueen edustustehtäviin. Kuva: Aapo Laiho
Marika Teini mielii takaisin maajoukkueen edustustehtäviin. Kuva: Aapo Laiho

Teini vastaa itse itsensä valmennuksesta. Hän on kokenut sen toimivimmaksi, sillä ongelmia on vammojen ja ylirasituksen kanssa vuosien aikana ollut.

– Kun joku muu tekee sitä ohjelmaa, olen liian tunnollinen noudattamaan sitä. Kun tekee ohjelmaa itse, on helpompi tehdä siihen kompromisseja. Kun jonkun muun tekemää ohjelmaa joutuu muuttamaan, siitä tulee helposti epäonnistuminen tai ainakin sellainen olo. Nyt olen pystynyt kuuntelemaan kroppaani paremmin, kun päätän harjoittelusta itse fiiliksen mukaan, hän sanoo.

Teini on moderni urheilija, joka käyttää oman fiiliksensä ja näkemyksensä tukena erilaisia asiantuntijoita. Tukihenkilönä on ollut lähinnä maajoukkuelääkäri Katja Mjösund.

– Katja on lähinnä kertonut paljonko voi juosta. Viime vuosi teimme tiivistä yhteistyötä ja se on jatkunut. Hän lukee harjoituspäiväkirjaani ja kommentoi rasituksen ja levon suhdetta, kun sen kuormituksen kanssa on ollut ongelmia. Itse vastaan harjoittelustani, suunnittelen harjoitusohjelman. Katja katsoo kuormitusta.

– Joensuussa ollessani olen käynyt Urheiluakatemian treeneissä, jota Jukka Keskisalo vetää. Sieltä olen puolestaan saanut hyviä vinkkejä juoksuvauhtiin ja -tekniikkaan sekä taloudellisuuteen.

Teini on tähän asti menestynyt parhaiten sprintissä, mutta tähtäin on koko ajan ollut myös maastomatkojen puolella. Niissäkään MM-kisaedustus ei ole kauas jäänyt. Nyt talvikausi on sujunut lupaavasti, mutta Teini on edelleen maltillinen.

– Nyt vaikuttaisi talven perusteella siltä, että hyvässä kunnossa olen, mutta sen tietysti näkee sitten, kun alkaa kotimaan kisakausi. Koko talven oli prioriteetti se, että pystyisi treenaamaan nousujohteisesti. Lähdin tähän kauteen sillä fiiliksellä, että otetaan mitä tulee vastaan. Minulla ei ole sinällään kauheasti tavoitteita. Pitkän tähtäimen suunnitelmia en ole uskaltanut tehdä, enkä kauheasti MM-kilpailuja miettiä, Teini sanoo.

Kevään ja kesän kilpailukalenteri näyttää tiiviiltä. Se ei Teiniä haittaa, sillä hän tykkää kilpailla paljon. Vaikka sprintti on ollut pitkään hänen paras matkansa, tällä hetkellä parempi luotto on nimenomaan maastomatkoihin.

– En ole uskaltanut sprinttiä niin paljon talvella treenata, se on kuitenkin jaloille niin paljon kovempaa. Luulen, että sprinttikin sieltä pikkuhilijaa löytyy, kun rupeaa tekemään treenejä, jotka palvelevat sitä. Talven olen sillä ajatuksella mennyt, että sprintti ja keskimatka ovat päämatkojani.

Teini palasi loukkaantumisten jäljiltä suunnistuksen ”hallikauden” kisoihin Etelä-Eurooppaan. Niiden ja Etelä-Ruotsissa viime viikkoina käytyjen kisojen perusteella ennusmerkit kaudelle ovat hyvät. Kotimaisen kilpailukautensa Teini aloittaa sunnuntaina Paimiossa Huippuliigan avausosakilpailussa, jonka Yle televisioi klo 13.30-15.30.

Marika Teini oli MM-sprintissä 2014 kuudestoista. Kuva: Paula Lehtomäki.
Marika Teini oli MM-sprintissä 2014 kuudestoista. Kuva: Paula Lehtomäki.
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail