Kinni ja maailmancup palaavat Puolaan

Suunnistuksen maailmancup pyörähtää käyntiin lauantaina Puolan lounaisessa osassa keskimatkan kilpailulla. Edellisestä maailmancupin osakilpailusta Puolan maaperällä on kulunut jo lähes parikymmentä vuotta, sillä edellisen kerran cupin pisteitä jaettiin Puolassa vuonna 1998. Suomen joukkueesta Saila Kinni muutaman muun tavoin on suunnistanut Puolassa nuorten MM-kisoissa.

Maailmancup on kisajärjestäjille valmistautumista ensi vuoden isompaan koitokseen, ei-olympialajien yhteiseen World Games -tapahtumaan.

Keskimatkan lisäksi Puolassa kilpaillaan Wroclawin ympäristössä sunnuntaina sprintti ja maanantaina sprinttiviesti. Kauden ensimmäisen arvokisan alla haetaan uusia asemia kohti kauden päätavoitetta MM-kisoja, jotka järjestetään elokuussa Ruotsissa.

– Viikonlopun osakilpailuihin on mielenkiintoista lähteä, kun vielä ei ole juostu muita maajoukkueita vastaan. Tämän jälkeen tiedetään, missä ollaan tässä vaiheessa menossa. Kotimaan kisojen perusteella esimerkiksi Suomen naiset näyttäisivät olevan varsin tasaisia, mutta mihin tuo rypäs sitten asettuu kansainvälisissä kisoissa, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini luo odotuksia.

Suomen ison joukkueen kokenein kettu on Jarkko Huovila, joka aloitti maajoukkueuransa jo 1998 – ei tosin vielä Puolan edellisestä maailmancupista. Huovila on lähes parin vuosikymmenen aikana edustanut Suomea 64 maailmancupin henkilökohtaisessa osakilpailussa. Huovilaa enemmän henkilökohtaisia mc-startteja suomalaisista on vain Minna Kaupilla, Mats Haldinilla ja Tero Föhrillä.

– Huovila asuu Norjan Haldenissa aivan syksyn MM-maastojen lähellä. Hän tähtää täysillä MM-kisoihin, joten vielä on kovat piipussa, arvioi Taini.

Cupin jälkeen EM-leirille

Maailmancupin osakilpailujen jälkeen maajoukkue jatkaa matkaa Tsekin puolelle, jossa joukkue leireilee valmistautuen kolmen viikon kuluttua alkaviin EM-kisoihin. Normaalisti arvokisojen tyyppimaastoissa leireillessä tarjolla on yhteisiä harjoituksia muiden maiden maajoukkueiden kanssa. EM-leiri Tsekissä poikkeaa tästä kuviosta.

– Vedämme leirin yhdessä Tsekin ja Norjan maajoukkueiden kanssa. On hyvä saada vähän lisää sparrausta ja erilaista fiilistä leirille. Lisäksi EM-kisamaastoja on hyvä mennä opiskelemaan sen maan urheilijoiden kanssa, Taini selventää.

Saila Kinni on odottavaisin mielin ennen maailmancupin avausta.
Saila Kinni on odottavaisin mielin ennen maailmancupin avausta.
Kinni: EM- ja MM-maastot kuin yö ja päivä

Puolan maailmancupin ja Tsekin EM-viikon maastot muistuttavat toisiaan, mutta vastaavasti poikkeavat melkoisesti kauden päätavoitteen maastotyypistä.

– EM- ja MM-maastot eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Olenkin jo muutaman viikon harjoittelussa valmistautunut EM-maastoihin eli harjoittelu on siirtynyt mäkiseen ja kovapohjaiseen maastoon, kertoo Puolassa ainoastaan keskimatkalla kilpaileva Saila Kinni.

Pyrintöläisen kevätkausi on alkanut mukavasti, sillä Ruotsista MM-maisemista tuli esikisoista kovassa seurassa tuli kaksi kärkipään sijoitusta.

Kinnillä ja muutamalla muulla Suomen maailmancupin joukkueessa kilpailevalla on kokemusta Puolan arvokisamaastoista. Kinni kilpaili Anni-Maija Fincken tapaan vuoden 2004 nuorten MM-kisoissa Gdanskissa. Vuoden 2011 nuorten MM-rasteilta kokemusta Suomen joukkueesta on kuudella urheilijalla.

Kinnin ja monen muun kauden päätähtäin on asetettu syksyyn ja MM-kisoihin. Kevään ja alkukesän kisaryppään jälkeen Kinnin harjoituskalenterissa on talvi keskellä kesää.

– Suunnitelmissa on tehdä MM-kisojen alle talviharjoittelun kakkosjakso. Uskon, että se sopii minulle, sillä olen usein talvijakson jälkeen hyvässä kunnossa, kun olen levännyt eikä koko ajan tarvitse kuulostella kisavirettä, Kinni suunnittelee kauttaan jo pidemmälle.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa viime vuodelta puolustavat Ruotsin Tove Alexandersson ja Sveitsin Daniel Hubmann.

Kisajärjestäjien sivut

Suomen joukkue

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail