Tuuli Suutarille nuorten MM-kultaa

Suomen Tuuli Suutari otti keskiviikkona hiihtosuunnistuksen nuorten (20-v) MM-kultaa. Suutari oli ykkönen keskimatkan yhteislähtökisassa. Hän voitti yhteislähtönä käydyssä kisassa Venäjän Ljubov Balandinaa puolella minuutilla. Ensimmäisenä maaliin ehtinyt Norjan Anine Ahlsand hylättiin, sillä hänellä jäi yksi rasti käymättä.

Suutari oli syystäkin tyytyväinen kultaa tuoneeseen suoritukseensa. Hän malttoi tiukassa kisassa mielensä, eikä hätiköinyt reitinvalintojen kanssa.

– Alussa annoin kiireisempien mennä edellä ja luin rastivälejä valmiiksi. Alussa ei voi kuin hävitä. Kun oli vaikeampaa ja meinasin pudota kartalta, jarrutin vauhtia ja luin karttaa huolella. Se onnistui ja pystyin tekemään omaa työtä. Kisa meni kyllä aika nappiin ja nyt tuntuu uskomattomalta, Suutari tuuletti voittajana.

Tuuli oli jo sprintissä neljäs, joten mestaruus ei ollut Kouvolan Suunnistajien nuorelle mestarille yllätys.

– Ennen kisoja ajattelin, että palkinnoilla haluan olla. Alkuviikosta oli hiihdollisesti huonoja päivä, mutta tänään alkoi kulkea ja hiihto tuntui mukavalta.

Sprintin hopeamitalisti Liisa Nenonen oli kuudes ja Suomen hyvän panoksen täydensi Maiju Kovanen kahdeksannella sijallaan.

Nuorten miesten sarjassa suomalaiset kärsivät välinerikoista ja parhaana Anssi Koirikivi oli kahdeksas, Eevert Toivonen oli kymmenes ja Antti Saikko yhdestoista. Miesten kisassa Venäjä otti kolmoisvoiton Sergei Gorlanovin johdolla.

– Rata ei ollut vaikea, mutta tuossa lopussa yhdessä mäessä melkein joka toisella meni sauvoja. Itse kaaduin vielä viimeiseen mäkeen, summasi Koirikivi kisansa.

17-vuotiaiden EM-kisassa Suomen nuorilla oli erinomainen keskimatka. Tuloksena oli tytöissä Sanni Oikkoselle hopeaa ja Siiri Saalolle pronssia. Pojissa Pyry Hyppölä otti pronssia ja koko muu Suomen joukkue tuli tiiviisti seuraavilla sijoilla.

Tyttöjen kisan voitti Venäjän Aleksandra Rusakova, jolle Oikkonen hävisi puolisen minuuttia.

– Rusakova oli edellä koko ajan, ja teki eroa toisella perhoslenkillä. Hiihto tuntui vähän raskaammalta kuin eilen, mutta virheitä ei tullut, puntaroi hopeamitalisti menoaan.

Oikkonen otti jo toisen mitalinsa Itävallasta. Loppusuoralla hän piti Siiri Saalon takanaan.

– Vaikka olisi tiukempi tilanne ollut, Sanni olisi voittanut minut, en olisi yhtään kovempaa jaksanut, summasi Saalo kisansa.

Poikien sarjassa Pyry Hyppölä nousi vahvan loppuvetonsa ansiosta mitaleille.

– Fiilikset on erittäin hyvät. Tämä ei ollut päämatkani näissä kisoissa, mutta nyt mitalitavoite on täytetty. Kaikki tästä eteenpäin on plussaa, Hyppölä iloitsi.

Hyppölä arvioi hiihtovoittoisen radan sopineen juuri hänelle.

– Alussa oli 1,5 kilometriä hiihtovoittoista, sitten vaikeampi osuus, jossa löysäsin vauhtia tarkoituksella, kunnes lopussa tultiin taas nelisen kilsaa hiihtovoittoista. Kyllä tämä on kestävyyslaji, puhalsi Hyppölä Tirolin ohuessa ilmassa.

Suomalaisten keskinäisessä loppukirissä Niilo Ojanaho piti neljännen sijansa, mutta Väinö Kotro nousi lopussa kirinsä ansiosta Aaro Ahon ohi.

Hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kisat, Obertilliach Itävalta
Keskimatka (yhteislähtö)
Naiset: 1) Tuuli Suutari FIN 29.01, 2) Ljubov Balandina RUS 29.36, 3) Klara Yngesson SWE 29.42, 4) Stefania Corradini ITA 29.48, 5) Petra Hancova CZE 29.50, 6) Liisa Nenonen FIN 29.51, 8) Maiju Kovanen FIN 30.19, 13) Juliaana Näsi FIN 30.48, 15) Noora Räisänen FIN 30.53, 20) Roosa Similä FIN 31.40.
Miehet: 1) Sergei Gorlanov RUS 30.15, 2) Vladislav Kiselev RUS 31.50, 3) Aleksandr Pavlenko RUS 31.46, 4) Audun Heimdal NOR 32.59, 5) Öyvind Wiggen NOR 33.54, 6) Henning Sjökvist SWE 34.18, 8) Anssi Koirikivi FIN 35.04, 10) Eevert Toivonen FIN 35.17, 11) Antti Saikko FIN 35.20, 22) Samuli Schroderus FIN 37.05, 24) Elmeri Toivanen FIN 37.10, Tommi Härkönen FIN dnf.

Hiihtosuunnistuksen nuorten EM-kisat, Obertilliach Itävalta
Keskimatka (yhteislähtö)
Tytöt: 1) Aleksandra Rusakova RUS 24.21, 2) Sanni Oikkonen FIN 24.58, 3) Siiri Saalo 25.01, 4) Lea Widmer SUI 25.13, 5) Synne Strand NOR 25.21, 6) Olasia Rjazanova RUS 25.23, 13) Elisa Viholainen FIN 27.12, 27) Henna Pylvänäinen FIN 31.55.
Pojat: 1) Nicola Müller SUI 24.34, 2) Igor Linkevits RUS 24.50, 3) Pyry Hyppölä FIN 24.53, 4) Niilo Ojanaho FIN 25.10, 5) Väinö Kotro FIN 25.11, 6) Aaro Aho FIN 25.19.