Mitali karkasi Suomelta EM-sprinttiviestissä

Suomen kaksikko Janne Häkkinen ja Mira Kaskinen sijoittui tiistaina Itävallan Obertilliachissa käydyssä hiihtosuunnistuksen EM-sprinttiviestissä viidenneksi. Suomi oli hyvin mitalitaistossa mukana vielä Häkkisen viimeiselläkin osuudella, mutta mitali karkasi lopulta suomalaisilta 15 sekunnin päähän. Kisan voitti Venäjä Andrei Lamovin ja Alena Trapeznikovan voimin, Ruotsi (Ulrik Nordberg, Tove Alexandersson) otti hopeaa ja Norja (Öyvind Watterdal, Marta Ulvensoen) pronssia.

Tasaisessa kisassa väännettiin senteistä ja sekunneista kapeilla urilla vielä maaliviivan jälkeenkin. Häkkinen oli tyytymätön tilanteeseen ja antoi sapiskaa järjestäjillekin.

– Tästä oli tasapuolisuus kaukana, kun hajontalenkkien erot olivat niin suuret. Urat eivät olleet yhtään sitä, mitä olisi pitänyt – ei 80-senttinen ura ole leveä, ihmetteli Häkkinen maalissa.

Kapeilla urilla ohituspaikat olivat vähissä ja maalissa käytiin viimeiset tilanteet läpi.

– Bulgarian Belomazhev tuli sanomaan, että olisi pitänyt antaa tietä. Miksi ihmeessä, kun tapellaan samasta mitalista, Häkkinen purki lataustaan.

Mira Kaskinen oli samaa mieltä siitä, että kapeat, jyrkkään rinteeseen vedetyt urat olivat huono ratkaisu sprinttiviestiin.

– Tilaa oli liian vähän hiihtää edes omaan suuntaan, kun porukkaa tuli vastaan kapeilla urilla koko ajan. Huomenna on taas uusi kisa, ei kai kulku tästä enää huonone, pohti Mira Kaskinen keskiviikon kisaa odottaen.

Suomen päävalmentaja Eivind Tonna oli tyytymätön EM-sprinttiviestin tulokseen. Päävalmentajaa ei lohduttanut se, että Suomen kaikki kolme kaksikkoa suorittivat tasaisesti ja olivat maalissa parinkymmenen sekunnin sisällä. Vain parhaan joukkueen sijoitus huomioitiin EM-tuloksiin.

– Joukkueemme eivät toteuttaneet suunniteltua taktiikkaa. Ajatuksena oli ottaa aloite omiin käsiin ja pakottaa muut kärkijoukkueet tekemään virheitä. Se unohtui ja muut olivat tänään parempia, summasi Tonna sprinttiviestin.

Myös keskiviikkona kisataan alkuperäisestä ohjelmasta poiketen yhteislähtökisaa, sillä EM-järjestäjät vaihtoivat keskimatkan kisattavaksi ennen pitkää matkaa. Syynä oli sääennusteiden lupaama lumisade, jonka jälkeen kisajärjestäjät ehtivät paremmin kunnostaa keskimatkan vaatiman suppeamman uraverkoston.

EM-hiihtosuunnistus, Obertilliach Itävalta

Sprinttiviesti

1) RUS 48.37 (Andrei Lamov, Alena Trapeznikova), 2) SWE 49.47 (Ulrik Nordberg, Tove Alexandersson), 3) NOR 51.15 (Öyvind Watterdal, Marta Ulvensoen), 4) BUL 51.26 (Stanimir Belomazhev, Antonia Grigorova), 5) FIN 51.30 (Janne Häkkinen, Mira Kaskinen), 6) CZE 51.58 (Jakub Skoda, Hana Hancikova).