Linnainmaa ja Pusa opiskelijoiden MM-hopealle

Hiihtosuunnistuksen opiskelijoiden MM-kisat jatkuivat perjantaina Venäjän Tulassa takaa-ajokisalla, jossa Suomi otti hopeaa ja pronssia sekä miesten että naisten sarjassa. Takaa-ajon pohjalla oli torstain tulokset sprintistä ja miesten voiton vei kärjessä lähtenyt Bulgarian Stanimir Belomazhev. Suomen Tero Linnainmaa nousi hienosti hopealle sijalta 12 ja Jyri Uusitalo pronssille sijalta 6. Tuomas Kotro oli kisan kuudes.

Naisten kisassa kärki muotoutui uudelleen, sillä voiton vei Norjan Anna Ulvensoen, joka sprintissä oli kuudes. Suomen Sanna Pusa nousi viidenneltä sijalta toiseksi ja sprintin voittanut Sonja Mörsky oli kolmas.

– Mitali tuntuu mukavalta alkukauden pettymysten jälkeen. Onnistuminen maistuu erityisesti hyvän suorituksen ansiosta, Pusa kertoi tyytyväisenä hopeaansa.

Hän starttasi sprintin jälkeen viidentenä, mutta lähdössä kartta repesi ja uutta karttaa laittaessa ero kärkeen kasvoi hieman.

– En tehnyt suurempia virheitä, vaan kisa oli tasaisen keskittynyttä suorittamista ja se vain parani, kun huomasin, että taistelen mitalista, Pusa kertasi.

Naisten kisasta näytti pitkään tulevan Suomen Mira Kaskisen ja Sonja Mörskyn keskinäinen taisto. Kaskinen tulikin kärjessä maaliin, mutta hänet hylättiin, sillä häneltä jäi yksi hajontaperhosen rasti käymättä. Samalla perhosella Mörsky menetti mahdollisuutensa voittoon, sillä hän lähti keskusrastilta väärin ja menetti aikaa virheeseen.

– Tietysti mitali on aina mitali, mutta suoritus ei tyydytä yhtään. Perhosten pummin jälkeen oli tosi vaikeata taistelua ja tein vielä pieniä virheitä ja vielä loppusuoralla tuli harmittava leimausvirhe, Mörsky kertasi tapahtumarikasta kisaa.

Loppusuoralle Pusa ja Mörsky tulivat yhtä aikaa, mutta Mörskyn kiri pysähtyi siihen, kun hän joutui palaamaan viimeiselle rastille leimaamaan.

Miesten kisassa Linnainmaa aloitti terävästi ja pääsi nopeasti pääletkan kyytiin takamatkasta huolimatta.

– Kisa meni ihan suunnitelman mukaan. Tarkoitus oli hiihtää mahdollisimman äkkiä porukka kiinni ja hyökätä lopussa perhosilla laittaen kaikki peliin, Linnainmaa paljasti kisataktiikkansa.

Avauspäivän lentokeli vaihtui yön aikana märkään, uuteen lumeen. Se sopi Linnainmaalle.

– Koko ajan satoi uutta, märkää lunta ja se avusti vähän takaa-ajoa. Piti työntää, että pääsi eteenpäin, ja se sopi minulle. Porukassa suksi luisti paikoin liiankin hyvin ja välillä piti ohitella aika röyhkeästi, Linnainmaa kertasi.

Jyri Uusitalo teki tasavahvan suorituksen ja nosti itsensä kolmanneksi.

– Tosi hyvä päivä. Tein tasavahvan suorituksen, välillä laitoin porukalle vähän painetta ja yritin keulia pikku hyökkäyksillä. Ainoa virhe tuli, kun jouduin palaamaan toisen perhoshajonnan viimeiselle rastille leimaamaan, ja jäin hetkeksi letkan taakse, Uusitalo summasi pronssisuorituksensa.

Kisan erikoisuus oli lauma irtokoiria, joka yllätti muun muassa kisan voittaja Belomazhevin, mutta se ei kuitenkaan estänyt bulgarialaisen voittoa.

Ensimmäisten opiskelijoiden MM-hiihtosuunnistusten seuraava kisa on sunnuntaina kilpailtava sprinttiviesti.

Hiihtosuunnistuksen opiskelijoiden MM-kisat, Tula Venäjä

Takaa-ajon tulokset (pohjalla torstain sprintti)

Miehet: 1) Stanimir Belomazhev BUL 33.01,1, 2) Tero Linnainmaa FIN 33.25,3, 3) Jyri Uusitalo FIN 33.31,6, 4) Raivo Kivlenieks LAT 33.33,1, 5) Juri Jasukov BLR 33.42,6, 6) Tuomas Kotro FIN 34.04,4, 10) Misa Tuomaala FIN 34.51,5, 13) Peter Sundelin FIN 35.26,2, 17) Juha Martikainen FIN 38.41,5.

Naiset: 1) Anna Ulvensoen NOR 22.27,9, 2) Sanna Pusa FIN 23.02,6, 3) Sonja Mörsky FIN 23.19,4, 4) Natalia Ignatova RUS 23.46,1, 5) Daisy Kudre EST 23.58,7, 6) Evely Kaasiku EST 24.01,0, Mira Kaskinen hylättiin.