Häkkinen seitsemäs EM-sprintissä

Janne Häkkinen oli sprintin seitsemäs.
Janne Häkkinen oli sprintin seitsemäs.

EM-kisat alkoivat Itävallan Obertilliachissa suomalaisittain odotettua vaisummin. Miesten kisassa seitsemänneksi sijoittunut Janne Häkkinen oli paras suomalainen, kun naisten kisassa nopeimmat suomalaiset löytyivät vasta sijoilta 12-14.

EM-kisojen avauskisa käytiin varsin erikoisissa olosuhteissa, sillä edeltävän yön ja aamun aikana kisapaikalle satoi lähes puoli metriä kosteaa lunta. Kisajärjestäjät olivat kovilla yrittäessään pitää urastoa auki. Aamupäivän nuorten lähtöjä jouduttiin myöhäistämään ja lopulta kisan tuomaristo joutui mitätöimään nuorten sarjat lähdön epäselvyyksien takia.

Myös miesten kisa piti kisan tuomaristoa kiireisenä, sillä mm. Suomi teki vastalauseen kahdella rastilla hankeen lentäneiden leimausyksiköiden vuoksi. Lopulta tuomaristo kuitenkin päätti jättää tulokset voimaan, koska käytössä oli varajärjestelmä.

– Se oli välillä ihan lottoamista. Kun tajusin alamäessä, että leimaa ei tullut ensi yrittämällä, oli kiivettävä takaisin ylös. Tajusin, ettei rastilla ollut leimausyksikköä ja sitten etsin sitä hangesta, kertasi Tero Linnainmaa tilannetta, joka toistui hänellä vielä seuraavallakin rastilla.

Suomen ykkösmies Janne Häkkinen ei ensimmäisen leimausyrityksen jälkeen hukannut aikaa hankeen, vaan nappasi perinteisellä pihtileimasimella leiman karttaansa. Häkkinen oli silti harmissaan aikahukasta, joka syntyi paluusta leimaamaan uudelleen.

– Ei tämä näin saisi mennä. Lamov sai minut tuossa kiinni, ja nyt mies on hopealla. Hiihto kulki hyvin, ja Lamov sai hyvää vetoapua, Häkkinen manasi.

Miesten kisan voiton vei Norja Lars Moholdt puolen minuutin erolla Lamoviin. Ruotsin Ulrik Nordberg ja Sveitsin Christian Spoerry jakoivat pronssin.

Naisten kisan ylivoimainen ykkönen oli Ruotsin Tove Alexandersson, jonka hiihtovauhti oli jälleen liikaa muille. Venäjän mitalikaksikosta Alena Trapetsnikova jäi yli puoli minuuttia ja Maria Ketskina yli minuutin. Parhaat suomalaiset Sonja Mörsky, Marjut Turunen ja Mira Kaskinen olivat peräkanaa seitsemän sekunnin sisällä sijoilla 12-14. Kolmikko kuvasi korkealla käytyä kisaa rankaksi.

– Tove veti ihan sikalujaa tänään. Voi olla, että joku reitinvalintakin minulla oli huono, mutta ei se koko eroa selitä. Hiihto tuntui tosi rankalta – en tiedä, jäikö huippukunto viime viikolle, mietti Sonja Mörsky kisan jälkeen.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat jatkuvat tiistaina sprinttiviestillä, johon Suomi lähtee seuraavin kaksikoin: FIN1 Ville-Petteri Saarela ja Sonja Mörsky, FIN2 Janne Häkkinen ja Mira Kaskinen ja FIN3 Jyri Uusitalo ja Marjut Turunen.

Sonja Mörsky oli parhaana suomalaisnaisena sijalla 12.
Sonja Mörsky oli parhaana suomalaisnaisena sijalla 12.

EM-hiihtosuunnistus, Itävalta Obertilliach

Sprintti

Miehet: 1) Lars Moholdt NOR 15.40, 2) Andrei Lamov RUS 16.16, 3) Christian Spoerry SUI 16.24, 3) Ulrik Nordberg SWE 16.24, 5) Erik Rost SWE 16.32, 6) Jörgen Madslien NOR 17.15, 7) Janne Häkkinen FIN 17.15, 11) Jyri Uusitalo FIN 17.29, 17) Tero Linnainmaa FIN 18.14, 18) Tommi Reponen FIN 18.19, Ville-Petteri Saarela ja Tuomas Kotro hylättiin.

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 16.32, 2) Alena Trapetsnikova RUS 17.03, 3) Maria Ketskina RUS 17.38, 4) Tatjana Oborina RUS 17.53, 5) Magdalena Olsson SWE 18.28, 6) Hana Hancikova CZE 18.48, 12) Sonja Mörsky FIN 19.27, 13) Marjut Turunen FIN 19.33, 14) Mira Kaskinen FIN 19.34., 18) Mirka Suutari FIN 20.01, 26) Sanna Pusa FIN 20.49, 29) Salla Koskela FIN 21.27.

Nuorten MM- (20v) ja EM- (17v) sprintit uusitaan tiistaina lähtöongelmien vuoksi.