Maajoukkueen matkassa: Ville-Petteri Saarela on suksitaituri

Ville-Petteri Saarela on taitava suksilla. Kuva: Pirjo Valjanen.
Ville-Petteri Saarela on taitava suksilla. Kuva: Pirjo Valjanen.

Suksitaituruus auttaa hiihtosuunnistuksen maajoukkuemies Ville-Petteri Saarelaa niin hiihtosuunnistuksessa kuin sprinttihiihdossakin. Saarela pitää hiihtosuunnistuksen ja maastohiihdon tasavertaisina ohjelmassaan, sillä hän kokee lajien tukevan toisiaan. Hiihtosuunnistuksen puolella hän hakee viikonloppuna Saksasta kovien maailmacup-kisojen lisäksi myös suotuisampia harjoitusolosuhteita.

– Meillä pohjoisessa on ollut pakkasia kolmatta viikkoa. Se näkyy lihaksiston puolella, juoksua olen jonkun verran joutunut käyttämään korvaavana harjoitteluna, keminmaalainen sanoo.

Maailmancupissakin häntä voi odottaa kärkipäähän matkalla kuin matkalla, vaikka talven kirkkaana tavoitteena onkin jatkaa mitalitahdissa EM-kilpailuissa. Hän kokee kiertäneensä arvokisoja jo sen verran, että tavoitteena on yksiselitteisesti menestyä. EM-kisoissa 2014 tuli sprinttihopeaa, MM-kisoissa keskimatkalla kuudes sija.

– Kaikki matkat periaatteessa käyvät. Matka kuin matka, mitali tyydyttää. Hyviä suorituksia pitää saada. Siellä on 10 kaveria, jotka pystyvät mitalista taistelemaan. Hyvällä ja onnistuneella suorituksella pitäisi olla mitaliin saumaa. Maastohiihdossa iso tavoite on SM-hiihdot.

Saarelan panostus lajeihin on tasavahvaa kilpailuiden osalta, vaikka harjoittelu onkin enemmän maastohiihtoon painottuvaa.

– Hiihtosuunnistukseen hiihtopainotteinen harjoittelu on tuonut vauhtia. Toisaalta hiihtosuunnistus tuo itselleni kisoja, kun minulla ei ole viestijoukkuetta hiihdossa. Hyvin olen pystynyt tasapainottamaan molemmat, ei ole vielä tarvinnut tehdä lajivalintaa.

Hiihtosuunnistuksessa auttavan hiihtovauhdin lisäksi hänellä on vahvuuksia, jotka auttavat molemmissa lajeissa:

– Vahvuuksiani ovat suksen käsittely ja suksiketteryys. Se näkyy myös sprinttihiihdossa, siinä tarvitsee samoja ominaisuuksia, Saarela näkee.

Hiihtosuunnistuksen lajiharjoittelua hän saa kisojen kautta, lisäksi maajoukkueleirit tuovat lumettomana aikanakin hiihtosuunnistuskarttaharjoittelua. Vaikka Saarela on talvilajien miehiä, hän hyödyntää mielellään myös suunnistusta harjoittelussaan.

– Suunnistan viikoittain. Iltarasteilla saan hyviä teho- ja pidempiä vauhtikestävyysharjoituksia. Kisailen myös suunnistuksessa, metsässä juoksu on kuitenkin mukavampaa kuin poluilla juokseminen. Aika kuluu mukavammin, eikä tarvitse juosta niin kovaa, kun on vastetta.

Suksitaituruudella on kysyntää myös kehittyvässä hiihtosuunnistuksessa:

– Vauhdit kasvavat koko ajan ja taso laajenee. Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä ovat maita, josta tulee eniten urheilijoita, tulevaisuudessa toivottavasti Saksastakin, hän toivoo maailmancupien isäntämaahan viitaten.

Hiihtosuunnistuksen maailmancup jatkuu perjantaina sprintillä Saksan Oberwiesenthalissa aivan Tsekin rajan tuntumassa. Ohjelmassa on kolme henkilökohtaista kisaa sekä sprinttiviesti ja viesti. Saksa isännöi ensimmäistä kertaa hiihtosuunnistuksen kansainvälistä arvokilpailutapahtumaa.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Eivind Tonna ennakoi Saksan osakilpailujen tarjoavan suomalaisittain varsin poikkeuksellista urastoa.

– Odotettavissa on lähes vastakohta siihen, mihin Suomessa on totuttu eli urat ovat lähes pelkästään leveätä luistelubaanaa, Tonna kertoo.

Suomi lähtee Saksan osakilpailuihin 11 urheilijan joukkueella. Marjut Turunen jää pois kierrokselta sairastumisen takia. Suomalaisittain parhaissa asemissa maailmancupin kokonaiskilpailussa ovat joulukuussa Ylläksellä käytyjen osakilpailujen jälkeen Sonja Mörsky (4.) ja Ville-Petteri Saarela (9.). Saksan osakilpailujen jälkeen hiihtosuunnistajien katseet kohdistuvat helmikuisiin opiskelijoiden MM-kilpailuihin ja maaliskuisiin EM-kisoihin.

21.–27.1. Maailmancup, Oberwiesenthal/Klingenthal, Saksa

Naiset: Mira Kaskinen Ulvilan Ura, Salla Koskela Lounais-Hämeen Rasti, Sonja Mörsky Haapamäen Urheilijat, Milka Reponen Haapamäen Urheilijat, Mirka Suutari Kouvolan Suunnistajat.

Miehet: Janne Häkkinen Suunta Jyväskylä, Tuomas Kotro SK Vuoksi, Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti, Tommi Reponen Suunta Jyväskylä, Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat, Jyri Uusitalo Pellon Ponsi

Ohjelma:

22.1.                   sprintti
23.1.                   keskimatka
24.1.                   pitkä matka
26.1.                   sprinttiviesti
27.1.                   viesti

Maailmancupin kokonaistilanne: http://ranking.orienteering.org/WorldCup

Maailmancupin kierroksen järjestäjien kotisivut: http://www.ski-orienteering.de/

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail