Suunnistajat kohti ”kotikisojen” putkea

Suunnistusmaajoukkueella on edessään lähes kotikisojen putki, sillä seuraavat MM-kisat järjestetään Ruotsissa (2016), Virossa (2017) ja Latviassa (2018). Kotoisten maastotyyppien antamat mahdollisuudet ovat myös päävalmentaja Juha Tainin mieleen.

– Kaikki maastotyypit lähivuosien MM-kisoissa ovat suomalaisille tutumpia ja luontaisempia ja niihin on helpompi rakentaa tuttua ja turvallista suunnistusta sekä itseluottamusta. Maajoukkueena emme pysty tarjoamaan juurikaan enempää leireilyä, mutta näihin maihin urheilijoiden ja seurojen on helppo tehdä omatoimista leiritystä, Taini summaa ”kotikisaputken” hyötyjä.

Ruotsin MM-vuotta kohti suunnistusmaajoukkue valmentautuu Vuokatti-vuoden tavoin kuukauden leirijaksolla Espanjassa. Aikuisten A-maajoukkueeseen on nimetty viisi urheilijaa ja B-maajoukkueeseen kymmenen. Maajoukkueryhmien takana toimii talenttiryhmä, jonka kokoonpano vahvistetaan ensi viikolla.

– Maajoukkueen valinnoissa on katsottu lähinnä kansainvälistä suoriutumista. Kaikilta maajoukkueen naisilta löytyy maailmancupin sijoituksia Top10:ssä, valottaa maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini.

A-maajoukkueeseen kuuluvat MM-hopeamitalisti Merja Rantanen, Sofia Haajanen, Saila Kinni, Mårten Boström ja Fredric Portin. B-maajoukkueessa ovat mm. uutta paluuta tekevä Anni-Maija Fincke ja nuorten esiinmarssia SM-pitkällä matkalla johtanut Toni Saari.

Päävalmentaja muistuttaa, että A- ja B-maajoukkueen taakse jää runsaasti potentiaalia.

– Parhaisiin talenttiryhmän urheilijoihin panostetaan myös taloudellisesti. Lisäksi maajoukkueen leireille kutsutaan nuoria haastajia ryhmien ulkopuolelta ja nuorten maajoukkueen kanssa teemme yhteistyötä usealla leirillä. Haemme mahdollisimman paljon tilaisuuksia, joissa parhaat pääsevät harjoittelemaan keskenään, Taini kuvaa maajoukkueen suunnitelmia.

Maajoukkuetoiminnan painopisteenä on saada lisäpuhtia juoksuvauhdin kehitykseen ja kehittymisen seurantaan.

– Tiivistämme urheilijoiden ja valmentajien välistä yhteistyötä kaikilla tasoilla ja haemme lisäpotkua ryhmäharjoittelussa niin akatemioissa kuin maajoukkueessakin. Kaikkiaan pyrimme löytämään keinoja harjoitella entistä ammattimaisemmin ja kokonaisvaltaisemmin, Taini listaa.

Maajoukkueen kisaohjelmassa on Ruotsin elokuisten MM-kisojen lisäksi huhtikuussa Puolasta alkava maailmancup sekä toukokuiset EM-kisat Tsekissä. Kaikki näyttökisat vuoden 2016 arvokisoihin toteutetaan kotimaan kamaralla.

Suunnistusmaajoukkue 2016

A-maajoukkue: Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Mårten Boström IFK Lidingö, Fredric Portin Paimion Rasti

B-maajoukkue: Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Anni-Maija Fincke Halden SK, Venla Harju Tampereen Pyrintö, Marika Teini SK Pohjantähti, Hannu Airila Kalevan Rasti, Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö, Toni Saari Vaajakosken Terä, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri, Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi.