Sofia Haajanen 10:s maailmancupissa

Sofia Haajanen oli paras suomalainen perjantain maailmancupin osakilpailussa. Kuva: Erik Borg.
Sofia Haajanen oli paras suomalainen perjantain maailmancupin osakilpailussa. Kuva: Erik Borg.

Suunnistuksen maailmancupin päätöskierros alkoi perjantaina Sveitsin Arosassa pitkän matkan osakilpailulla Sveitsin ja Norjan suunnistajien menestyksellä. Sekä miesten että naisten sarjan kärkikuusikkoon mahtui ainoastaan Sveitsin ja Norjan suunnistajia. Suomalaisista Alppien rinteillä noin 2000 metrin korkeudessa parasta vauhtia piti Sofia Haajanen, joka oli lopputuloksissa kymmenes. Raskaassa kisassa erot kasvoivat suureksi, ja Haajasenkin ero kärkeen oli yli kymmenen minuuttia.

Naisten kisan voitti Norjan konkari Anne M. Hausken Nordberg, joka jo MM-Skotlannissa väläytti mainiota tauon jälkeistä virettään ratkaisten viestimitaleita maalleen. Hausken Nordberg oli pitkän kisan nopein ennen Sveitsin nelikkoa. Hauskenin voitto irtosi noin yhdeksän kilometrin ja yli 500 nousumetrin kisassa jopa ylivoimaisesti yli kolmen minuutin erolla.

Muista suomalaisista parhaiten onnistui Henna-Riikka Haikonen, joka oli hienosti 18:sta, tosin eroa kärkeen kertyi reippaasti.

Miesten kisan voiton vei Sveitsin Daniel Hubmann, joka johtaa myös maailmancupin kokonaiskilpailua. Hubmann jätti Norjan Carl Godager Kaasin ja Olav Lundanesin runsaan kahden minuutin päähän ja vahvisti samalla asemiaan kokonaiskilpailun voittoon, joka olisi sveitsiläisen komealla uralla jo kuudes.

Suomen miehistä ehjimmän suorituksen teki Fredric Portin, jonka loppusijoitus oli 17. Mårten Boström oli kaksi sijaa Portinia heikommin.

Päävalmentaja Juha Taini oli tyytymätön suomalaispanokseen pitkän matkan kisassa. Tainin arvion mukaan suomalaisten valmiudet eivät olleet kohdillaan sen enempää fyysisesti kuin teknisestikään.

– Tulimme suoraan kotimaan syksyn kilpailukaudesta tähän maastoon, joka oli paljon rajumpi maasto kuin yksikään Sveitsin maasto, jossa aiemmin olemme kilpailleet. Suomalaisilta ei löytynyt riittävää valmiutta jyrkkiin nousuihin ja rinteisiin ja väärille reitinvalinnoille joutuminen näkyi rumasti kellossa, kuvasi Taini tilannetta.

Lauantaina Arosassa kilpaillaan maailmancupin finaalikisa, jossa tuplapisteiden vuoksi on vielä mahdollisuus parannella kokonaiskilpailun sijoituksia reippaasti. Kokonaiskilpailun naisten kärkipaikkaa jahtaavat Ruotsin Tove Alexandersson ja Tanskan Ida Bobach jättivät molemmat pitkän matkan kilpailun väliin ja starttaavat tuorein jaloin päätöskisaan. Suomalaisista lauantain keskimatkalla nähdään myös pitkän matkan väliin jättäneet Hannu Airila ja nuorten MM-kisojen kolminkertainen kultamitalisti, vasta 18-vuotias Olli Ojanaho, josta tulee samalla kaikkien aikojen nuorin suomalaismies suunnistuksen maailmancupissa.

– Nyt suunnataan katseet lauantain keskimatkaan, josta tulee aivan erilainen kisa kuin pitkä matka. Miehillä matkasta jää pois viisi kilometriä ja rasteja on silti seitsemän enemmän. Sellaiseen kisaan meillä on paremmat valmiudet tällä valmistautumisella, uskoo Taini ennen lauantain cup-finaalia.

Suunnistuksen maailmancup, finaalikierros, Arosa Sveitsi;
Pitkän matkan tulokset

Naiset: 1) Anne M. Hausken Nordberg NOR 1.19.52, 2) Sabine Hauswirth SUI 1.23.10, 3) Sara Lüscher SUI 1.24.55 , 4) Rahel Friederich SUI 1.25.54, 5) Sarina Jenzer SUI 1.26.35, 6) Silje Ekroll Jahren NOR 1.26.45, 10) Sofia Haajanen FIN 1.29.57, 18) Henna-Riikka Haikonen FIN 1.34.50, 24) Minna Kauppi 1.36.34, 34) Saila Kinni FIN 1.43.24, 41) Lotta Karhola FIN 1.50.16, 49) Merja Rantanen FIN 1.56.17.

Miehet: 1) Daniel Hubmann SUI 1.31.19, 2) Carl Godager Kaas NOR 1.33.33, 3) Olav Lundanes NOR 1.34.03, 4) Martin Hubmann SUI 1.34.16, 5) Matthias Kyburz SUI 1.34.26, 6) Baptiste Rollier SUI 1.37.00, 17) Fredric Portin FIN 1.44.49, 19) Mårten Boström FIN 1.45.43, 34) Toni Saari FIN 1.54.52, 39) Tobias Henriksson FIN 1.58.24, 45) Miika Kirmula FIN 2.05.04, Olli Ojanaho ja Hannu Airila eivät startanneet.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail