Rantanen ja Taivainen erikoispitkän SM-kultaan

Merja Rantanen tuuletti ansaitusti SM-erikoispitkän jälkeen.
Merja Rantanen tuuletti ansaitusti SM-erikoispitkän jälkeen.

Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ja Pellon Ponnen Olli-Markus Taivainen nautiskelivat suunnistussyksyn viimeisestä SM-kisasta kultamitalien arvoisesti. Rantanen ratkaisi syksyn toisen SM-kultansa aivan 18,4 kilometrin radan loppuhetkillä, sillä Tampereen Pyrinnön Sonja Kyrölä sinnitteli voittotaistelussa pitkään. Maalissa kaksikon ero oli vain neljä sekuntia.

Naisten kisan lopullinen ratkaisu nähtiin toiseksi viimeisellä rastivälillä, kun Kyrölä lähti rastia kohti alakautta ja Rantanen puolestaan yläkautta. Kyrölä pummasi rastia hetken ja Rantanen pääsi kuittaamaan ratkaisevat sekunnit.

– Aivan mahtavan siistiä! Koko kisan ajan oli vain positiivisia fiiliksiä, kertasi koko matkan kärkivauhtia edennyt Rantanen.

Naisten kisassa näytti pitkään siltä, että mitalit ratkaistaan viiden naisen lopputaistossa, jossa Rantasen ja Kyrölän lisäksi olivat Saila Kinni, Sofia Haajanen ja Tuulia Viberg. Viimeinen hajontarasti hämäsi Kinniä, Haajasta ja Vibergiä, ja kolmikosta Viberg putosi peräti yhdeksänneksi. Kinni puristi Rantasen ja Kyrölän takana pronssille.

Olli-Markus Taivainen ja maalisuoran yläfemmat.

Miehissä Olli-Markus Taivainen eteni lähes kolmetuntisen kisan kärkipaikalla lähes alusta alkaen. Pisimpään pellolaisen tahdissa pysyi SM-kisan ulkopuolella kilpaillut virolainen Timo Sild, joka kuitenkin hyytyi täydellisesti parin tunnin jälkeen. Maalissa Taivaisen ero seuraaviin oli pienimmillään: hopeamies Miika Kirmula jäi 27 sekuntia. Pronssia otti ranskalainen Paimion Rastia edustava Frederic Tranchand jo 3.31 Taivaiselle jääneenä.

Taivaiselle uran toinen SM-kulta maistui vaikean vuoden jälkeen.

– Näin yksin en erikoispitkällä ole koskaan ennen suunnistanut. Aikaero hieman painoi, mutta kun sitä ei mieti, ei sitä ole olemassakaan, summasi maanantaina sotilaiden maailmankisoista Etelä-Koreasta palannut Taivainen.

Angelniemen Ankkurin hopeaa ottanut Miika Kirmula teki nousujohteisen kisan, mutta loppuveto ei vielä Taivaiselle riittänyt.

– Viimeisen hajontarastin jälkeen en nähnyt enää ketään. Kiristin siinä vauhtia, kun huomasin, että voimia on jäljellä. Alkumatkan yritin säästellä ja tarkoituksella vähän tarkkaillakin muiden menoa, Kirmula kertoi tyytyväisenä.

SM-kisan tulokset järjestäjien sivuilla (U-merkityt ovat SM-kisan ulkopuolella).

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail