Huippusuunnistukseen uusi linjaus

Suunnistusliitto linjaa uudelleen huippusuunnistuksen valmennusjärjestelmäänsä ensi vuodeksi. Uuden linjauksen keskiössä on jatkossakin urheilija ja tavoitteena on urheilijoiden kehittäminen ja osaamisen vahvistaminen.

– Kun tässä tavoitteessa onnistumme, sitä kautta tulee myös menestystä, uskoo valmennuspäällikkö Petteri Kähäri.

Kähärin mukaan tarve kirkastaa nykyistä kokonaisvaltaista suunnistusvalmennuksen filosofiaa syntyi parin viime vuoden MM-suunnistusten odotettua laihempi saalis. Lisäksi nuorten sarjoissa on kasvamassa kenties kaikkien aikojen lupaavin sukupolvi, jonka nousua aikuisten kansainväliselle huipulle halutaan tukea entistä paremmin.

Kähärin mukaan valmennusryhmätoiminnan rinnalla panostetaan enemmän valmentaja- ja ohjaajakoulutukseen, seuravalmennukseen ja viestintään.

– Meidän on lisättävä vuoropuhelua liiton valmennuksen ja kentän välillä, jotta jaamme saman näkemyksen asioista. Haluamme terävöittää myös seurojen välistä yhteistyötä. Kun osaamista ja resursseja jaetaan, saamme toimintaan lisää laatua, Kähäri pohtii.

Uuden linjauksen myötä liittojohtoinen aluevalmennus jää historiaan, kun huippusuunnistusvalmennusta keskitetään kolmeen urheiluakatemiaan eli Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Käytännössä tämä ei merkitse radikaalia muutosta, sillä nykymuodossaankin toiminta on ollut aktiivisinta akatemiatasolla. Myös leiritystä nuorille urheilijoille on edelleen tarjolla.

– Käymme vuoropuhelua alueiden kanssa siitä, mikä niiden rooli voisi olla nuorten valmennuksessa. Nuorten olympiavalmentajamme jakavat alueellisissa valmennusilloissa tietoa siitä, mitä urheilijan polun vaatimustasot tarkoittavat urheilijan ja seuran arjessa, Kähäri kertoo.

Maajoukkuetoiminnassa halutaan hyödyntää aiempaa enemmän ryhmäharjoittelun hyötyjä.

– Korotamme rimaa siinä, millaista sitoutumista urheilijoilta vaaditaan ryhmätoimintaan. Tähän asti maajoukkue- ja akatemiatoimintamme on ollut avoin tarjotinmalli, mutta urheilijat eivät ole sitoutuneet toivotusti tarjolla olleeseen hyvään valmennukseen, Kähäri perustelee.

Lue lisää valmennusjärjestelmän uudesta linjauksesta Kartan kääntöpuolelta.