Olli Ojanaho lähtee maailmancupin finaaliin hakemaan kansainvälistä kokemusta

Olli Ojanaholle kesän kolme nuorten MM-kultamitalia antoivat itseluottamusta, mutta rovaniemeläinen tietää, että kaikilla osa-alueilla on vielä parannettavaa. Maltillisesti työntekoa jatkava 18-vuotias suunnistuslupaus pääsee lokakuun alussa juostavissa maailmancupin finaaleissa ensimmäistä kertaa hakemaan tuntumaa aikuisten kansainvälisistä kilpailuista.

– Ainutlaatuinen kokemus, todella kovat kisat. Siellä varmasti huomaa, kuinka kovaa kärki menee. Ei pääse ainakaan luulemaan itsestään liikoja, pysyy nöyränä. Siellä saa tietää tason siitä, kuinka pitkiä ja vaikeita radat ovat ja kuinka hyviä parhaat urheilijat ovat, Ojanaho ennakoi tulevan viikonlopun kilpailuja.

Hän suuntaa Arosaan ja ylipäätään Sveitsiin ensimmäistä kertaa. Arvokasta kansainvälistä kokemusta tuovasta reissusta hän odottaa hienoa, eikä kisaväsymyksestä ole vielä tietoakaan.

– Suoritustasolla olen tyytyväinen, jos pystyn tekemään omaa hyvää suorittamista rastiväli kerrallaan. Sijoituksia on aika vaikea arvioida, kun kyseessä on ensimmäiset aikuisten kisat.

Ojanahon kausi on MM-menestyksen jälkeenkin sujunut hyvin. Myös henkisesti hän kokee olleensa ja olevansa hyvässä vireessä, takki ei tyhjentynyt kauden päätähtäimeen. Nuorten MM-menestys oli arvokasta juuri henkisesti:

– Oli hienoa huomata, että on taas päässyt yhden askeleen eteenpäin. Jokainen rasti pitää kuitenkin jatkossakin aina suunnistaa. Kyllä se menestys antoi itseluottamusta, uskoa ja luottoa omaan tekemiseen.

Ojanahoa on menestyksen huumassa kehuttu kovasti ja nostettu odotuksia. Vaikka ulkopuoliset odotukset tulevista vuosista ovat kovat, Ojanaho itse on maltillinen.

– En ole antanut niiden vaikuttaa. Itse asetan omat odotukseni ja tavoitteeni, ei ole väliä mitä muut ajattelevat, Ojanaho sanoo rauhallisesti.

Ounasvaaran Urheilulukiossa neljän vuoden opinnoissaan puolivälissä oleva nuori mies on suunnitellut tulevia vuosiaan urheilun ehdoilla.

– Jos kaikki menee hyvin, 3–4 vuoden sisällä voisin olla maailman huipulla. Parhaani pyrin koko ajan tekemään suunnistajana kehittymisen eteen. Pyrin, että pystyisin harjoittelemaan ja kilpailemaan mahdollisimman hyvin opiskelun ja tulevan armeijan ohessa.

Kehitys on ollut toistaiseksi tasaista, ja sitä hän pyrkii ainakin muutaman vuoden sellaisena jatkamaankin.

– Talviharjoittelu on seuraava etappi, siinä haluaisin ottaa fyysisesti seuraavan askeleen eteenpäin. Enimmäkseen Rovaniemellä on silloin aikomus pysyä, sillä täällä on todella hyvät olosuhteet fysiikkaharjoittelulle myös talvella. Vähän enemmän juoksua ja vähän kovempaa, hän linjaa talvikauden harjoitteluaan.

Suunnistuksen maailmancupin finaali juostaan 2.-4.10. Sveitsin Arosassa. Kilpailut koostuvat kolmesta matkasta, jotka ovat perjantaina juostava pitkä matka ja maailmancupin päättävä, lauantaina 3.10. kisattava keskimatka. Kisarupeaman päättää sunnuntain suunnistettava sprinttiviesti.

Suomen joukkue

teksti: Heidi Lehikoinen, Kuva: Erik Borg