MOBO-radat kiinnostavat kouluja

MOBO on älypuhelimeen ladattava ilmainen sovellus, jolla voi suunnistaa useissa eri useissa maissa tätä varten tehdyillä radoilla. Suomessa on tällä hetkellä noin 50 MOBO-rataa eri puolilla maata ja määrä kasvaa koko ajan.

MOBO-radalle suunnistamaan meno on helppoa. Käyttäjä lataa puhelimeen tai tablettiin ilmaisen sovelluksen, antaa käyttäjänimen, tekee muutaman haluamansa asetuksen puhelimeen, avaa kartan ja lähtee suunnistamaan. Karttaa voi zoomata, kiertää ja siirtää näytöllä tarpeen mukaan. Useissa puhelinmalleissa on näytöllä kompassi helpottamassa suunnistusta. Rasteilla käyttäjä voi leimata lukemalla puhelimella QR-koodin tai NFC-tarran. Sovellus lähettää leimaustiedot verkossa MOBO-palvelimelle, mistä leimauksia voi tarkastella. Myös omaan puhelimeen kertyy tietokanta, My MOBO, mistä voi myöhemmin tarkastella eri radoilla tehtyjä leimauksia.

MOBO-rata sopii hyvin koulujen suunnistusharjoitteluun. Koulun, seuran ja Suomen Suunnistusliiton yhteistyöllä MOBO-rata on mahdollista saada edullisesti käyttöön. Suunnistusliitto laskuttaa tyypillisen 15 rastin radan materiaaleista ja palveluun viemisestä 250 €. Seuralta tarvitaan alueen karttatiedosto, radan suunnittelu ja rastien vieminen maastoon. Työmäärä ei ole kovin suuri, mikäli alueelta on olemassa käyttökelpoinen suunnistuskartta.

MOBO-radat on tarkoitettu ensisijaisesti suunnistukseen tutustumiseen ja lajin perusteiden oppimiseen. Tämän vuoksi pääosan rastipisteistä tulisi olla helpohkoja. MOBO-radan kartta-alueeksi riittää pienikin maasto. Esimerkiksi tällaisesta käy Haltia-Solvallan rata Espoossa, missä lähtö +  14 rastia sijaitsevat noin 500  x 500 metrin alueella. MOBO-radan rasteilla voi suunnistaa myös paperikartalla. Koulu ja seura voivat sopia, että MOBO-kartan pdf-tiedosto on tulostusta varten myös koulun käytössä.

Linkit:  http://mobo.suunnistus.fi  http://mobo.osport.ee