Kuvat: Erik Borg

Saila Kinni lähtee nauttimaan MM-keskimatkasta

Saila Kinni River Nessin rantamaisemissa.
Saila Kinni River Nessin rantamaisemissa.

Tamperelainen Saila Kinni lähtee viidensiin MM-kilpailuihinsa hyvissä tunnelmissa. Tiistainen MM-startti jännittää, mutta se kuuluu asiaan, ollaanhan silloin kauden pääkilpailujen lähtöviivalla.

– MM-kilpailut eivät ainakaan vielä tunnu rutiinilta. Kyllä MM-lähtöviivalla tuntuu erilaiselta kuin jossain muissa kilpailuissa. Kyllä se myös jännittää, mutta tärkeintä on, että jännitys ei mene pelkäämiseksi, jännityshuippuja jo ennen h-hetkeä kokenut Kinni toteaa.

Kinni saapui Invernessiin lauantai-illalla ja MM-tunnelmaa haettiin hienojen maisemien ihailemisen lisäksi vielä muutamalla maastoharjoituksella. Viimeiset viikot 28-vuotias nainen on harjoitellut kotona hyvällä meiningillä.

– Toki tärkeimmät treenit on tehty jo helmi-maaliskuussa, mutta onnistuneet viime hetken harjoitukset tekivät hyvää niin kropalle kuin mielellä. Nyt vain pitää saada hyvä vire jalkoihin ja päähän, Kinni pohdiskelee viime hetken valmistautumista.

Saila Kinni on tehnyt tasaista nousua Suomen kärkisuunnistajaksi ja tulokset kotimaassa ja kainsainvälisillä areenoilla lupailevat hyvää.

– Olen viime vuosina mennyt eteenpäin ja nyt on kiva päästä näkemään, miltä se oma parempi taso näyttää MM-vertailussa. Toki ensin pitää tehdä se oman tason mukainen suoritus, Kinni kertoo.

MM-keskimatkalla on odotettavissa vaihtelevaa maastoa ja haastavaa suunnistusta.

– Kyllä keskimatkalla pystyy pitämään paikoitellen vauhtia, kun tietää, että suunta on oikea. Tärkeintä on katsoa karttaa ja kompassia ja sitten saa mennä, kun kaikki on selvää, Kinni paljastaa taktiikkaansa.

Kinnillä on myös mielessään selkeä resepti siihen, miten se oma paras saadaan irti MM-keskimatkalta. Sijoituksia ei kannata etukäteen miettiä, ne tulevat sitten oman hyvän tekemisen tuloksena.

– Oma suoritus mielessä lähden viivalle, sillä parhaat sijoitukset ovat tulleet juuri silloin, kun olen keskittynyt vain omaan juttuuni. Turha se on ajatella muita, sillä maalissa sen sitten näkee, miten muut ovat maaston hallinneet.

Saila Kinni on ylpeä päästessään edustamaan Suomea jälleen kerran MM-kilpailuihin. Selvä on, että tässä eletään urheilijan unelmaa. Vaikka mitali olisi varmasti mukava palkinto kovalle työlle, tärkeintä on kuitenkin se, että urheilija itse nauttii joka hetki tekemisestään.

– On hienoa juosta Suomen väreissä, mutta loppujen lopuksi teen tätä työtä vain itselleni. Lähtöviivalle pitäisi saada iloinen ja innokas olo. On oma unelmani tehdä suunnistusta tällä tasolla ja haluan myös nauttia tekemisestä täysin, miettimättä muiden odotuksia, Kinni pohdiskelee.

Muut suomalaiset naisten MM-keskimatkalla ovat Minna Kauppi ja Merja Rantanen.